U ČEŠKOM DOMU

Predstavljeno izvorno izdanje 'Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića'

19.02.2014 u 22:10

Bionic
Reading

Izvorno izdanje knjige Ivane Brlić-Mažuranić 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' predstavljeno je večeras u Češkom domu u Zagrebu

Knjigu su predstavili voditeljica Hrvatskoga centra za dječju knjigu Ranka Javor, priređivačica knjige Jelena Vignjević, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu Berislav Majhut, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, te u ime nakladnika Zvonimir Maštrović.

Vignjević je rekla kako je prije stotinu godina književnica Ivana Brlić-Mažuranić morala načiniti više od 1500 preinaka u tekstu da bi joj knjiga bila objavljena.

'Cijelo stoljeće, dakle u svih dosadašnjih 130 izdanja, objavljivana je prepravljena inačica teksta', rekla je.

Prof. Majhut je naglasio da tek sada, u ovom izdanju oživljava izvorni tekst, onakav kakvoga je zamislila njegova autorica.

Knjiga je ilustrirana Ivani Brlić-Mažuranić najdražim ilustracijama čuvenoga češkoga likovnog umjetnika, slikara, ilustratora i scenografa Josefa Lade.

Taj umjetnik ilustrirao je 1930. češko izdanje Šegrta Hlapića, rekao je Majhut, podsjetivši da je Josef Lada ilustrirao i 'Dobrog vojnika Švejka'

Knjigu izvornoga teksta 'Čudnovatih zgoda šegrata Hlapića' objavio je zagrebački nakladnik Nova stvarnost.

Hrvatska književnica Ivana Brlić-Mažuranić (1874. - 1938.) u svijetu je poznata kao jedna od najvažnijih spisateljica za djecu.

Potječe iz poznate intelektualne građanske obitelji Mažuranića. Otac Vladimir Mažuranić bio je pisac, odvjetnik i povjesničar. Djed joj je bio slavni političar, hrvatski ban i pjesnik Ivan Mažuranić, a baka Aleksandra Mažuranić, sestra jezikoslovca Dimitrija Demetra. Kada se 1889. udala za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića, Ivana seli u Brod na Savi, gdje je živjela većinu života koji je posvetila svojoj obitelji, obrazovanju i književnom radu.

Kao majka sedmero djece, imala je priliku upoznati se s dječjom psihom, i tako razumjeti čistoću i naivnost njihova svijeta. Odgojena u narodnome duhu, uz supruga Vatroslava Brlića uključuje se u javni život u krugovima prvaka narodnoga pokreta. Biskup Josip Juraj Strossmayer dodijelio joj je zlatnu medalju za protumađaronska nastojanja.

Ivana Brlić-Mažuranić objavila je više knjiga za djecu, a među njima i knjigu 'Priča iz davnine'