Uvjeti korištenja tportala Hrvatskog Telekoma d.d.

Dobrodošli!

Hrvatski Telekom d.d. (dalje u tekstu: HT) vam omogućuju korištenje usluga i sadržaja tportala koje je regulirano ovim uvjetima korištenja. Korištenjem tportala i svih pridruženih stranica i servisa koji pripadaju tportal.hr domeni (dalje u tekstu: tportal) smatra se da su korisnici u svakom trenutku upoznati s ovim uvjetima korištenja, te da ih u potpunosti razumiju i prihvaćaju.

Sadržaj i usluge tportala te njihove promjene


Tportal svojim korisnicima pruža pristup mnoštvu različitih internetskih servisa i izvora sadržaja.

HT zadržava pravo ukidanja kao i promjene izgleda, sadržaja i uvjeta korištenja tportala kao i svih servisa i podstranica koje su sastavni dio tportala bez obaveze prethodne najave. HT nije odgovoran za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.

Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge tportala uključivati reklame, obavijesti, poruke administratora i slične poruke HT-a za redovito obavještavanje posjetitelja/korisnika portala i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja tportala.

HT se u potpunosti odriče svake odgovornosti koja na bilo koji način može nastati iz, ili je na bilo koji način vezana za korištenje tportala za bilo koje radnje korisnika/posjetitelja uporabom ili zlouporabom sadržaja na tportalu, te za bilo kakvu štetu koja može nastati korisniku/posjetitelju ili bilo kojoj trećojstrani u vezi s uporabom ili zlouporabom korištenja sadržaja tportala.

Registracija korisnika tportala


Registracijom korisnik dobiva podatke o korisničkom računu - korisničko ime i lozinku. Korisnik je dužan čuvati podatke o korisničkom računu, te je u potpunosti odgovoran za svu štetu nastalu neautoriziranim korištenjem svog korisničkog računa. Završetkom registracije korisnik prihvaća odgovornost za sve aktivnosti uzrokovane uporabom usluga tportala.

Obveze korisnika pri korištenju tportala


Korisnicima tportala nije dopušteno:

A) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, pornografski, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,

B) objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima,

C) lažno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,

D) manipuliranje informacijama u svrhu skrivanja porijekla sadržaja kojeg se objavljuje ili šalje putem usluga tportala,

E) objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,

F) objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja,

G) svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme,

H) korištenje, na bilo koji način, tportala za slanje odnosno poticanje širenja netraženih komercijalnih priopćenja (tzv. spamanje), I) prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika.

HT zadržava pravo ukloniti sadržaj koji smatra nepodobnim ili ne odgovara ovim uvjetima korištenja kao i automatski ukinuti korisnički račun registriranog korisnika bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja odnosno kršenja ovih uvjeta korištenja.

Autorska prava


Sadržaj na tportalu zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na tportalu ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka HT-a ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu HT-u ili bilo kojoj trećoj strani. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na tportalu mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba.

Zaštita privatnosti i tajnost podataka


HT se obvezuje poštivati anonimnost i privatnost svojih korisnika i posjetitelja tportala. HT će prikupljati osobne podatke korisnika/posjetitelja u skladu s važećim propisima. Navedeni podaci će sekoristiti primjerice u svrhu informiranja korisnika o uslugama i sadržajima tportala, boljeg uvida i razumijevanja potreba i zahtjeva korisnika tportala kao i razvijanja mogućnosti što kvalitetnijeg pružanja sadržaja i usluga tportala.

Politika zaštite privatnosti

Tportal koristi tzv. kolačiće (eng. 'cookies') kako bi bio u mogućnosti besplatno pružiti uslugu korisnicima s potpunim funkcionalnostima i što kvalitetnijim sadržajem. Kolačići predstavljaju skup podataka koje generira poslužitelj web stranica i koje web preglednik sprema na disk korisnika u obliku male tekstualne datoteke.

Sesijski kolačić postavlja se na računalo korisnika usluge tportala samo za vrijeme trajanja njegovog posjeta tportalu, omogućuje mu da se učinkovitije služi tportalom i automatski istječe kada zatvori svoj preglednik. Osim toga, tportal prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužne informacije o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica na tržištu i pritom koristi uslugu treće strane.

Tportal također koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih usluga i proizvoda te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika usluge tportala mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku usluge tportala dostavlja tportal ili partner omogućuje se putem kolačića koje tportal, odnosno treća strana može postaviti u web-preglednik korisnika. Više informacija o kolačićima možete pronaći na ovom linku.

U slučaju personaliziranog korištenja tportala putem Telekom ID-a na odgovarajući način se primjenjuju Uvjeti Telekom ID-a i korištenja Telekom ID korisničkim računom koje možete pronaći na ovom linku . Korisnik i/ili posjetitelj tportala uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg web-preglednika. Tportal isključuje svaku odgovornost za bilo kakav gubitak funkcionalnosti usluge tportala i kvalitete sadržaja na tportalu u svim slučajevima odabira regulacije primanja kolačića od strane korisnika.

Korištenjem tportala smatra se da su korisnici i/ili posjetitelji u svakom trenutku upoznati i suglasni s ovim uvjetima korištenja, uključujući s odredbama o obradi podataka u vezi s kolačićima i mogućnostima glede iste.

Linkovi na druge web stranice i sadržaji dobiveni od korisnika


Tportal sadrži i dokumente, podatke, informacije kao i veze do drugih Internet stranica kreiranih od strane trećih osoba (linkovi) koje će se, kad god je to moguće, kao takve označavati. HT nema nadzor nad navedenim dokumentima, podacima, informacijama ili drugim Internet stranicama te se u potpunosti odriče svake odgovornosti vezane uz sadržaj na Internet stranicama kreiranim od strane trećih osoba.

HT nije odgovoran za sadržaj stranica oglašivača na tportalu te ni za kakvu štetu nastalu reklamiranjem na tportalu. Poslovni odnos između oglašivača i korisnika na tportalu i izvan tportala isključivo se zasniva na poslovnom dogovoru oglašivača i korisnika te HT nije odgovoran za bilo kakvu moguću štetu proizašlu iz takvog poslovnog odnosa.

HT ne kontrolira sadržaj koji razmjenjuju korisnici te ne može garantirati točnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja. U slučaju saznanja da neki sadržaj krši pravne propise RH ili narušava ugled tportala kao medija, HT zadržava pravo uklanjanja takvog sadržaja s tportala bez pretho dne obavijesti. HT neće ni na koji način biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja tportala. HT zadržava pravo da sadržaj koji objavljuju ili razmjenjuju korisnici tportala koristi u promotivne svrhe.

Ukidanje i zabrana korištenja usluga tportala


HT zadržava pravo ukinuti ili uskratiti mogućnost korištenja korisničkog računa i/ili jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran, bez prethodne najave ili/i objašnjenja. HT ne snosi odgovornost za bilo kakvu štetu nastalu ukidanjem korisničkog računa ili/i jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran.

Prenošenje sadržaja s tportala u drugim medijima


Tiskani i elektronički mediji mogu prenositi autorska djela s tportala, pod slijedećim uvjetima:

A) ukoliko autor nije izričito zabranio reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti svojeg djela te ukoliko se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvještavanja;

B) obvezno je prilikom reproduciranja, distribuiranja i/ili priopćavanje javnosti prenesenog autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (tportal.hr),

C) obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koji se prenosi,

D) prilikom prenošenja autorskog djela nije dozvoljeno mijenjanje smisla, kao ni slobodna interpretacija teksta,

E) za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili video zapisa izvorno postavljenih na tportalu u drugim tiskanim i/ili elektroničkim medijima ili na drugim platformama potrebno je pravovremeno zatražiti pisanu suglasnost uredništva tportala.