sporna istanbulska

Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo

22.04.2024 u 19:59

Bionic
Reading

Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum

''Treba pokušati sjesti, razgovarati i dogovoriti se. Ujutro nisu bile nešto pozitivne reakcije iz Domovinskog pokreta, ali kroz dan bili su smireniji tonovi. Za Hrvatsku je najbolja koalicija liberala, demokršćana i manjina. Međutim, volju birača treba poštivati. Sada treba se dogovoriti oko nekih stvari'', kazao je Hrebak u Dnevniku HRT-a.

Smatra da je Domovinski pokret dobio značajan broj glasova, ali nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mogao mijenjati naše društvo.

''Pozivam ih da sjednemo u miru, da pokušamo razgovarati. Ova priča uz nacionalne manjine nije dobra. One u liberalnoj demokraciji trebaju zaštitu vladajućih, a ne da ih diskriminiramo i maknemo iz političkog života. Treba vidjeti koje nas stvari spajaju, a ne koje su stvari isključive i koje nas razdvajaju. Jedini način da složimo većinu, da je posložimo na ovakav način. To neće biti moguće s obzirom na ove disonantne tonove koji su dolazili iz Domovinskog pokreta. Ako njima neke stvari nisu prihvatljive, kako će nama kao liberalima biti prihvatljivo deratifikacija Istanbulske konvencije? Osobno i kao HSLS ne možemo dignuti ruku za takve stvari'', rekao je.  

Hrebak je naglasio kako manjine u našem društvu moraju biti uključive u izborne i postizborne procese u Hrvatskoj.

''Tu se treba naći zajednički jezik. Svi bismo trebali stvoriti kompromis. Sam HDZ i Domovinski pokret nemaju dovoljno za sastavljanje većine'', rekao je. 

Naglasio je da kombinacija gdje će Sandra Benčić, Grmoja, Grbin i Mlinarić stvoriti stabilnu vladu, dovela bi do Frankenstein koalicije koja bi trajala ne duže od sladoleda na suncu.