NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminuo pisac i kolumnist tportala Simo Mraović

16.12.2008 u 22:15

Bionic
Reading

Komemoracija će biti u četvrtak u 15 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, ispraćaj na Mirogoju u petak u 10.50, a ukop, prema Siminoj želji, u mjestu Kozarac na Kordunu

Simo Mraović, pisac i kolumnist tportala, preminuo je noćas u zagrebačkoj bolnici Rebro od posljedica duge i teške bolesti.

'Ni zdravlje nije jamac sreće. Osvrnite se pa ćete čuti jad i kuknjavu nad svojom sudbinom, iako se radi o zdravim ljudima. Ako pridodamo i one koji neprestano cvile, a džepovi su im puni para, možemo zaključiti da živimo u vrijeme kada će samo budala priznati da mu je dobro, da je zadovoljan životom i da pristojno živi. Iako skršen, ja sam valjda jedna od tih budala', odgovorio je u jednom intervjuu Simo Mraović kad su ga pitali kako se suočava s bolešću.

Uvijek dobro raspoložen, bilo u postovima na blogu tportala u kojima je redovno rješavao ljubavne i ine jade čitatelja ili kao vješti performer i interpret svojih književnih djela, Simo Mraović šarmirao je svakog tko bi mu se našao blizu.

Simo Mraović čita Williama Butlera Yeatsa
Ulomak iz Bijelog filma, 2007.

U svojim kolumnama nije ostavljao dojam da je skršen bolešću, štoviše, katkad banalnim problemima mahom čitateljica pristupao je s punom ozbiljnošću kakvog psihoterapeuta. Baš zato, ti tekstovi postali su kultno štivo koje se ne propušta. Dapače, ispod njih često su se razvijale žustre rasprave među komentatorima, a s vremenom se počela okupljati grupa čitatelja koji su na temu kolumne chatali danima, do sljedećeg teksta.

'Ajoj, Simo, pomagaj, treba nam novi tekst. Na ovome smo se već skroz istrošili. A ljudi bi se družili', komentirala je nedavno Alisa na njegovom blogu.

Kroz te tekstove Simo je unazad četiri godine više od svih domaćih kolega zajedno provukao riječ seks bez imalo vulgarnosti. Kad je lani pred ljeto predstavljao svoju posljednju knjigu 'Bajke za plažu', zbirku priča uglavnom o ljubavi i vezama, nije propustio spomenuti da je i tu knjigu s guštom radio pod paskom žene urednice, kako je, uostalom, zadnjih godina i pisao u brojnim hrvatskim medijima.

S druge strane, svoju karijeru pisca Mraović je, osim kroz poeziju, priče i prvi 'manjinski roman' 'Konstantin Bogobojazni', iz dana u dan potvrđivao originalnim nastupima pred čitateljima.

Na njegovim se čitanjima, ili u talk showu 'Kava i kolači' u knjižnici Bogdana Ogrizovića, redovno okupljala brojna zadovoljna publika. Jedan od posljednjih književnih nastupa Simo je imao za proljetnog sajma knjiga u Leipzigu kada je, već dosta onemoćao, u mističnoj atmosferi tamošnjeg starog kina, osvojio njemačku publiku.

Hrvatska službena književna scena nije ga uvrštavala među mainstream pisce, posebno za vrijeme devedesetih kada je napisao prvi 'manjinski roman' 'Konstantin Bogobojazni'. Miljenko Jergović tada je zapisao da se 'piscu i njegovom junaku u zlim vremenima lakše moglo dogoditi da mu oduzmu život, nego vedrinu'.

Mraovićevu poeziju kritičarski su proglašavali light štivom, no unatoč tome, Simo je uvijek pronalazio put do svojih čitatelja i postao ikonom domaće društvene i kulturne scene. Takav će ostati i u sjećanju čitatelja.

Simo Mraović rođen je 1966. godine u Kutini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik i književnost i kroatistiku. Radio je kao novinar u novinama i na televiziji, vodio poznati nedjeljni talk show Kava i kolači u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović i bio član je švedskog PEN-a. Objavljivati je počeo 1984. godine. Roman Konstantin Bogobojazni i zbirka pjesama Gmünd prevedeni su na ukrajinski i na bugarski jezik, a dijelovi knjiga na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački jezik. Izdao je zbirke pjesama Sezona otrova (1986.), Rimljanima nedostaje milosti (1990.), Na zemlji je sjena (1994.), Između usana (1997.), Laku noć Garbo (2001.), roman Konstantin Bogobojazni (2002.), drugo izdanje romana Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme (2003.), Gmünd (2004.), zbirka pjesama Nula Nula (2006.), zbirka kolumni Varaj me nježno (2006) i III. izdanje romana Konstantin Bogobojazni (2007.), kolumne Varaj me nježno (2006.), knjiga priča Bajke za plažu (2007).

Posljednji Simin blog