ZBOGOM, NESANICO

Pet najboljih savjeta za dobar san

31.08.2013 u 11:14

Bionic
Reading

Nesanica i uzaludno okretanje u krevetu mogu biti poprilično iscrpljujući, a kako biste se konačno dobro i kvalitetno naspavali te se probudili odmorni, držite se ovih pet ključnih savjeta

Crno vino
Iako čaša crnog vina za večerom izgleda vrlo primamljivo, ako večerate dosta kasno, izbjegavate vino. Naime, pijenje vina prije spavanja moglo bi vas učiniti razdražljivima i, što je još gore, razbudit će vas pa nećete moći zaspati, piše msn.com

Televizija
S obzirom na to da televizija stimulira mozak, najbolje je izbjegavati gledanje televizije netom prije spavanja. Jednak učinak ima i kompjutor pa stoga radije prije spavanja nešto čitajte ili slušajte glazbu.

Surfanje internetom
Izbjegavajte kompjutor barem pola sata prije odlaska na počinak, a isto vrijedi i za surfanje putem mobitela. Naime, svjetlost koja dopire od zaslona može poremetiti vaš cirkadijalni ritam i tako omesti san.

Uzbudljivo štivo
Uzbudljiv i neizvjestan roman prije spavanja baš i nije dobra ideja, osim što će vas potpuno razbuditi, knjigu ćete teško ispuštati iz ruke pa će samim time i spavanje biti narušeno. Radije odaberite neko laganije štivo, a ne krimiće, trilere i misterije koji će izazvati osjećaj napetosti.

Topla kupka
Tijelu je potrebno da se ohladi prije spavanja, stoga ne prakticirajte toplu kupku ili tuširanje u vrućoj vodi netom prije spavanja. Radije to obavite barem sat vremena prije.