INTERVJU: IRENA WEBER, MICROSOFT HRVATSKA

Microsoft je spreman i za još veće WinDayse

12.04.2017 u 08:14

Bionic
Reading

Ovogodišnje izdanje Microsoftove poslovno-tehnološke konferencije pokušat će dati odgovor na pitanje što je potrebno kako bi se digitalna transformacija i dogodila, koji su to uvjeti koje i država mora osigurati

Krajem travnja bit će održano 17. izdanje Microsoftove poslovno-tehnološke konferencije WinDays. O tome što možemo očekivati razgovarali smo s novom direktoricom konferencije Irenom Weber.

U Microsoft ste došli iz IBM-a. Koliki je izazov bio preuzeti uzde najveće domaće poslovno-tehnološke konferencije? Koliko se i po čemu priprema WinDaysa razlikuje od pripreme i izvedbe IBM Foruma?

WinDays su zaista posebna konferencija u Hrvatskoj. Teško ju je usporediti s bilo kojom drugom. Preuzeti kormilo velikog i profesionalnog tima koji radi na konferenciji gotovo godinu dana, zaista je veliki izazov. Čim završe WinDaysi i napravi se kvalitetna analiza predavanja, predavača, sadržaja krene se u razradu novih. 

Konferencija se sagledava s puno strana, gledaju se detalji, surađujemo s puno partnera pri izradi programa, postoji zaista nevjerojatan tim koji promišlja, osmišlja, važe, raspravlja o svakom i najsitnijem detalju, a sve u svrhu da sudionici dobiju ono što očekuju i više od toga. 

Nastojimo biti inovativni, dati im nova znanja , nova iskustva, poznanstva, ali i zabavu. Važno nam je da se kupci i u svoje tvrtke vrate s novim idejama, novim znanjem. Samim time što su ovo 17. po redu WinDaysi, a svake godine sve masovniji, dovoljno govori o kvaliteti konferencije. 

Teško je usporediti konferencije WinDays i IBM Forum jer su različite i po broju i profilu sudionika. Svaka nudi neke posebnosti. 

Koliko mi je poznato, IBM Forum je ugašen prije nekog vremena, što mi je žao. Uvijek je dobro imati još koju konferenciju iz ove branše gdje se potiču rasprave o stvaranju pametnijeg gospodarstva, konkurentnosti, čuju se uspješni primjeri iz svjetske ali i domaće prakse, a i sami znamo da je upravo ova industrija i nositelj i pokretač promjena. 

Kako su odabrane teme za ovogodišnje izdanje WinDaysa?

Ovogodišnje izdanje tematski se nastavlja na prošlogodišnje. Tada je slogan bio Pokrenimo ideje. Bavili smo se stvaranjem uvjeta za razvoj i privlačenje talenata što je osnovni preduvjet za brži gospodarski razvoj. 

Uzevši u obzir potencijal koji ova zemlja nesumnjivo ima, ove godine smo odlučili otići korak dalje. Slogan konferencije je Iskoristimo potencijale, a kako smo mi tehnološka tvrtka, potencijal za povećanje konkurenosti države i realnog sektora vidimo u usvajanju i korištenju digitalne tehnologije koja je dokazala kako može potpuno preokrenuti i unaprijediti poslovne modele, dati organizacijama jedno potpuno novo lice kao i nove  vrijednosti za njene korisnike ili klijente. 

Uglavnom,  mogućnosti su nebrojene. Sukladno tome ove godine ćemo na WinDaysima pričati o transformacijskim projektima ne samo u svijetu već ćemo naglasak dati na konkretne primjere digitalne transformacije iz Hrvatske. 

Pokušat ćemo odgovoriti i na pitanje što je potrebno da bi se jedna takva transformacija i dogodila, koji su to uvjeti koje i država mora osigurati, naravno tu je uvijek pitanje obrazovanja i koje su to vještine i poslovi budućnosti i kako poslovni ljudi i država odgovaraju na te izazove. 

Glavna tema tehnološkog dijela konferencije je sigurnost informacijskih sustava, no dodirnut ćemo i brojne druge tehnološke trendove te raspravljati o novim unaprjeđenim alatima. Predavanja i okrugle stolove namjeravamo učiniti više interatktivnijima, pa smo uveli nekoliko novosti koje će vjerujemo biti osvježenje.    

Što biste izdvojili kao posebno zanimljivo iz programa poslovnog, a što iz tehnološkog dijela konferencije? Koja predavanja vi nećete propustiti?

Na poslovnom dijelu imat ćemo niz primjera hrvatskih tvrtki koje su dovršile neke projekte digitalne transformacije ili još prolaze kroz njih. To je proces koji nikada ne prestaje, ali putem primjera raznih veličina tvrtka, malih, srednjih, velikih kao i državnih institucija želimo ukazati na nužnost digitalne transformacije za svaku organizaciju te podijeliti dosadašnja iskustva te tako pomoći onima koji će tek započeti taj proces. 

Izdvajam tvrtke Agrivi i Podravku te Državni zavod za statistiku koji će predstaviti svoje projekte.

Osim toga govorit ćemo i o transformaciji Microsofta. Kako bismo postali predvodnici u digitalnoj transformaciji kao i pružatelj rješenja za druge organizacije morali smo proći transformacijski proces. 

Baza naših proizvoda i usluga je danas cloud, no to nije uvijek bilo tako. No, transformacija ne znači samo transformaciju poslovnog modela već znači i promjernu organizacijske kulture, između ostalog pristup rješavanju problema kao i stvaranje učeće organizacije. 

O tome će, između ostalog govoriti, Don Grantham, direktor Microsofta za srednju i istočnu Europu te otkriti što radimo s korisnicima kako bismo realizirali našu misiju – osnažiti svaku orgaizaciju i pojedinca na svijetu da postignu više. 

S obzirom da razgovaramo o transformaciji i promjenama, treba spomenuti da smo ove godine odlučili dovesti jednog od najpoznatijih motivacijskih govornika na svijetu Milesa Hilton Barbera kako bi motivirao sudionike na promjene. 

Govorit će kako su potencijali za promjenu prvenstveno u nama, a  ne u našem okruženju. Činjenica da je Hilton Barber slijepi avanturist koji je postavio brojne svjetske rekorde ekstremne izdržljivosti, dovoljno govori o njegovom kredibilitetu za ovu temu.

Tijekom tehnološkog dijela konferencije bit će puno govora o rješenjima otvorenog koda, ali i o informacijskoj sigurnosti i zaštiti od sveprisutnih prijetnji informacijskim sustavima. 

Istaknula bih predavanja Alena Delića, Adisa Juge, Damira Dobrića i Mustafe Toromana

Kao voditeljica projekta WinDays17 prisustvovat ću svim najvažnijim predavanjima kako bismo mogli napraviti kvalitetnu evaluaciju nakon događanja. Svakako neću propustiti  sve prezentacije i rasprave na okruglim stolovima WinDays business kao i Demo zonu, odnosno Technology in action

Što Microsoft vidi kao ključne potencijale hrvatskog gospodarstva?

Vrlo inovativne i kretivne mlade snage. To se može vidjeti po brojnim startupovima koji dobivaju sve više prostora i regionalno i globalno (primjerice, Agrivi, Farmeron ili Repsly). 

Također smo nacija koja je vrlo okrenuta tehnologiji i tehnološkim gadgetima, ali smo, na žalost, na začelju Europe po pitanju broadbanda (brzina i cijena).

Mogu slobodno reći i da su naši korisnici jako dobro pozicionirani po pitanju ulaganja u ključne megatrendove (cloud, mobilnost, big data i tako dalje).  Imamo i jaku partnersku mrežu i čak 280 partnera koji nude cloud rješenja, no ipak kaskamo za Zapadom.

Mi smo orijentirani na domaće proizvođače softvera koji se prvi moraju transformirati, odnosno uvidjeti kako tehnologija utječe na pojedinu poslovnu vertikalu te će onda svoja rješenja morati prilagoditi ubrzanim promjenama.

Na dobrom smo putu, ali moramo znatno ubrzati. Na, žalost neke države koje su nam gledale u leđa, sada su ispred nas.

Što, po vašem mišljenju, karakterizira pametno gospodarstvo?

Kao prvo, to je pametna radna snaga. Što to znači? Visoko obrazovana radna snaga, i visoki postotak visoko obrazovane radne snage unutar ukupne radne snage koja je sposobna funkcionirati tijekom predviđenih i nepredviđenih tržišnih i tehnoloških promjena. 

Drugo, visoki udio STEM aktivnosti i poslova, a posebno onih koji mogu i znaju kreirati proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti. Hrvatska već godinama stvara manjak visokoobrazovanih u STEM području, a tvrtke traže sve više takvih kadrova.  Nismo jedini koji imamo takvu situaciju, a procjena je da će u EU do 2020. godine nedostajati oko 900 tisuća radnih mjesta u IT-u. 

Treće je funkcionirajuće i brzo pravosuđe. Nije tajna da su nas u godinama iza nas zaobišli veliki investicijski projekti jednostavno zato što investitori nisu prepoznali dovoljno dozu sigurnosti za njihov kapital. Država je ona koja oko ovog pitanja treba imati glavnu riječ i reagirati brzo.  

Sukladno tome nužan je i strateški fokus države na IT industriju i transformaciju Hrvatske u digitalno društvo prilikom čega će država ulagati u IT projekte koristeći EU fondove. 

Na primjer, tako bi se pomogao razvoj inovativnih ICT rješenja koja bi onda bila u službi građana i javnih ustanova što je karakteristika pametnih gradova. Iza svega toga treba stajati nevidljiva birokracija koja je tu da podrži poduzetnike i motivira potencijalne investitore za intvestiranje i otvaranje radnih mjesta. 

Naposljetku treba spomenuti obrazovanje jer od njega sve počinje. U jednom trenutku je izgledalo kao da idemo u ozbiljne reforme, pa smo ipak zastali. Obrazovni sustav treba biti više povezan i usklađen s tržištem rada kako bismo proizvodili ona zanimanja koja nam trebaju.

Zato je nužan naglasak na prirodne znanosti i iz naše perspektive potrebno je uvesti informatiku kao obvezan predmet u osnovnim školama. 

Što ćemo moći vidjeti od tehnoloških noviteta?  

Imamo nekoliko aduta u rukavu. Konferencija je orijentirana ka demonstriranju tehnoloških rješenja u praksi, dajući time posjetiteljima nove ideje kako tehnologiju iskoristiti u njihovim poslovnim okruženjima. 

Predstavit ćemo nadogradnju Creators za operativni sustav Windows 10 i napredne sustave s komponentama umjetne inteligencije u svrhu detekcije i sprječavanje računalnih napada na korisničke sustave. 

U segmentu poslužitelja predstavit ćemo razne sustave upravljanja infrastrukturom bez obzira da li se ona nalazi kod korisnika ili u javnom oblaku te pojedine nove funkcionalnosti Windows Servera 2016. 

Vezano uz poslužiteljsku infrastrukturu u Azure javnom oblaku, bavit ćemo se temama operativnih sustava Linux, odnosno sustava SAP u našem javnom oblaku.

Razvojni inženjeri će moći čuti koje novosti donosi Visual Studio 2017, kao i o iskorištenju trendova poput mikroservisa, botova ili kognitivnih servisa. 

U kategoriji poslovne produktivnosti, predstavit ćemo Dynamics 365, odnosno naš ERP i CRM koji se je također preselio u oblak, ali pričat ćemo i o naprednim načinima zaštite poslovnih informacija od neovlaštenog korištenja. 

Kolegama zaduženim za upravljanje bazama podataka i analitici predstavit ćemo novitete oko strojnog učenja kao i naprednih analitičkih sustava pomoću kojih korisnici od velikih količina informacija koje imaju pohranjene mogu dobiti smislene informacije koje mogu pomoći poboljšanju rada tvrtke. 

Vjerujem kako će posjetiteljima biti izuzetno atraktivna predavanja na kojima ćemo prikazati kako iskoristiti poslovni sustav HoloLens u svrhu upravljanja IoT sustavima, odnosno u izgradnji i upravljanju industrijskim informacijskim sustavima.

Konferencija je ponovno u Poreču. Znači li to kako bi se konferencija WinDays mogla opet skrasiti na jednom mjestu na dulje vrijeme?

Prošle smo godine bili izuzetno zadovoljni lokacijom, kvalitetom usluge, a i šarm otoka Sv. Nikole je sigurno pridonio sjajnoj prošlogodišnjoj atmosferi. 

Poučeni iskustvom i povratnim informacijama sudionika otklonili smo neke manje nedostatke. No, moram reći da je bilo značajno više pozitivnih komentara, jednako za lokaciju, logistiku te za sadržaj. 

Što se tiče same lokacije, zaista je jedinstvena. Nalazimo se na malom otočiću tek par minuta vožnje brodom od centra Poreča te smo u stvari izdvojeni kako bi se gosti mogli posvetiti konferenciji, a kada se zažele prošetati po gradu mogu i to napraviti vrlo brzo.  

Nije lako naći lokaciju koja zadovoljava sve uvjete koje tražimo, no Poreč je zasada očito izvrsno rješenje za sve. A hoćemo li se skrasiti u Poreču i i u narednom razdoblju, reći će nam kao i uvijek naši sudionici nakon nove konferencije. 

Kad bi kapaciteti to dozvoljavali, bi li konferencija WinDays mogla još narasti? 

Svake godine rastemo i sretni zbog toga. Spremni smo i za veću konferenciju od trenutačnih preko 1.700 sudionika. Bit ću posebno sretna ako se to dogodi upravo zato jer će to značiti da smo ubrzali i da nam tehnologija postaje onaj faktor koji omogućava nove poslovne ideje i inovacije te da su STEMI znanja došla do svoje pune primjene kao i da su ljudi željni znanja i novih ideja.