PROŠIRENA STVARNOST

Umjetnici pomoću HoloLensa stvaraju virtualni muzej

03.03.2017 u 16:27

Bionic
Reading

Online platforma Artsy iz New Yorka je ove godine udružila snage s dizajnerskom tvrtkom iz Amsterdama, a kako bi kreirali umjetničku instalaciju kroz svijet proširene stvarnosti, pomoću Microsoftovog sustava HoloLens

Projekt se zove 'Concrete Storm', a njime se pokušati spojti virtualni i stvarni svijet. Na taj način će posjetitelj iskusiti stvarne i digitalne strukture spojene u jedno, no mozak će ih registrirati poput nečeg stvarnog. 

'Sve je još u povojima, no u komercijalnom smislu, riječ je o vrlo važnom novom pravcu u svijetu umjetnosti i umjetničkom tržištu', izjavila je Elena Soboleva, kuratorica Artsyja za posebne projekte. 'Možete lako zamisliti kakvog kolekcionara koji želi vidjeti umjetnička djela u svojoj prostoriji, tisućama kilometara daleko od stvarne izložbe.'

U Microsoftu ohrabruju ovaj projekt i posebno su uzbuđeni oko njega jer je riječ o prvoj suradnji IT diva u smislu komercijalne umjetnosti. 'Jedva čekamo vidjeti kako će proširena stvarnost omogućiti korisnicima da dožive umjetnost na novi način', izjavila je Lorraine Bardeen, menadžerica za Microsoft HoloLens i Windows Experiences. 

Instalacija je otvorena od 2. do 5. ožujka, a posjetitelji je mogu vidjeti u Manhattanu. Više detalja moguće je pročitati na stranicama Fortunea.