novi pristup

Google i Microsoft izbacuju pirate s prvih stranica

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.02.2017 08:48
  • Objavljeno 22.02.2017 u 08:48
Pirate će biti nešto teže naći.

Pirate će biti nešto teže naći.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tražilice Google i Bing više neće u Velikoj Britaniji na prvim stranicama prikazivati rezultate pretrage vezane uz piratizirani sadržaj, temeljem novog sporazuma s britanskom vladom

Google i Microsoft pristali su, u dogovoru s vladom Velike Britanije, prilagoditi svoje tražilice tako da se niže nego dosad među rezultatima pretrage prikazuju web odredišta poput Pirate Baya i drugi sadržaji koji su opetovano označavani zbog kršenja autorskih i intelektualnih prava.

Osim što se neće pojavljivati na prvoj stranici, takav sadržaj neće biti uključen u uslugu automatskog nadopunjavanja teksta prilikom upisa upita. Dogovor je dio nastojanja suzbijanja piratstva i promocije otkrivanja legitimnih oblika sadržaja.

Iako su u Googleu tvrdili kako nisu tražilice te koje potiču i pogone piratstvo, ovaj će se potez ipak negativno odraziti na vidljivost spornih web odredišta i servisa. Istraživanja su pokazala kako prvi rezultat pretrage na Googleu dobije 33 posto prometa, dok na prvu stranicu otpadne 92 posto svog prometa.

Obično su nastojanja u suzbijanju piratstva usredotočena na blokiranje spornih sadržaja putem pružatelja usluga interneta. Pristup dogovoren u Velikoj Britaniji dosad nije korišten.

Više: CNET

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!