vrijedna donacija

Višnjan dobio jedinstveni znanstveni laboratorij za mlade

20.03.2017 u 16:22

Bionic
Reading

Novi laboratorij, opremljen donacijom Hrvatskog Telekoma, jedisntven je u Hrvatskoj. Omogućuje interdisciplinarna učenička istraživanja, a može se prilagoditi za visokospecijalizirane projekte iz područja biologije, astrobiologije i kemije

Astronomsko društvo Višnjan predstavilo je novi laboratorij opremljen donacijom Hrvatskog Telekoma u sklopu natječaja Zajedno smo jači

Riječ je o jedinstvenom laboratoriju u Hrvatskoj, koji omogućuje interdisciplinarna učenička istraživanja, a može se prilagoditi za visokospecijalizirane projekte iz područja biologije, astrobiologije i kemije.

Izgradnjom i opremanjem laboratorija omogućena je provedba cjelogodišnjih programa s višom razinom kvalitete, udobnosti i sigurnosti učenika. Laboratorij zadovoljava zahtjeve za provođenje uvodnih vježbi rada u kemijskom, mikrobiološkom, biološkom i astrobiološkom laboratoriju za osnovce, ali i potrebama specijaliziranih projekata za srednjoškolce.

'Bez ulaganja u tehnologiju i znanost nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada.

Interes među djecom za znanost vrlo je velik, pa su već prvi rezultati ne samo potvrdili opravdanost ulaganja, nego i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata. Drago nam je što smo u HT-u našli partnera s čijom ćemo potporom sigurno našoj djeci omogućiti da barem pokušaju biti znanstvenici ili tehnolozi', rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra i predsjednik Astronomskog društva Višnjan.

Laboratorijem upravlja hrvatski softver

Ovisno o konfiguraciji, laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest za istraživački rad. LABA (Laboratory Assistant and Biobanking Application), softver za upravljanje laboratorijskim resursima je hrvatski proizvod, a donirala ga je tvrtka Biomed Systems d.o.o. 

'Ovo je jedini takav laboratorij dostupan učenicima u Hrvatskoj. U njemu učenici mogu izvoditi klasičnu kemijsku analitiku, učiti spektroskopske metode, provoditi ekološka, biokemijska i mikrobiološka istraživanja te u sterilnim uvjetima održavati kulture algi i biljnih tkiva', pojasnio je Petar Čuček, voditelj edukacijskih programa Astronomskog društva Višnjan.

'HT je među prvima ukazao na važnost STEM-a i praktičnog obrazovanja budućih generacija mladih stručnjaka u prirodoslovnim područjima.

Ovaj laboratorij iznimno je važan primjer za razvoj budućih stručnjaka jer djeci pruža mogućnost da upoznaju uzbudljiv znanstveni rad koji će odrediti njihove interese i pomoći im da se opredijele za STEM školovanje i karijeru.

STEM stiže i u srednje škole 

Zato u HT-u nastavljamo sa STEM projektima usmjerenima prema osnovnoškolcima, dok projektima STEM Hub, Hackathon i Idea Knockout stvaramo platformu za povezivanje akademske i studentske zajednice. 

U budućnosti HT planira u STEM projekte uključiti i srednje škole, čime će biti obuhvaćene sve ciljane skupine', istaknula je Iva Lopac Butorac, direktorica Odjela ljudskih resursa HT-a.

Učenici koji su već radili u laboratoriju demonstrirali su na predstavljanju dosad realizirane projekte. 

Okupljeni predstavnici donatora, medija i lokalne zajednice tako su mogli vidjeti optimizaciju uzgojnih uvjeta mikroalgi i njihovo korištenje u projektu BioDizel te projekt MFC koji uključuje razvoj bioloških gorivih ćelija za pročišćavanje otpadnih voda i proizvodnju električne energije.

Prikazan je i projekt Geomar, posvećen kemijsko-mikrobiološko-geološkoj karakterizaciji malih metanskih izvora zapadne obale Istre.

Osim opremanja laboratorija, Astronomsko društvo Višnjan donacijom natječaja Zajedno smo jači u iznosu od 350 tisuća kuna, utrostručilo je broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pohađali radionice i škole u okviru programa uvoda u znanost - HT Campus. Donacija je osigurala uključivanje većeg broja nastavnika, mentora, asistenata i volontera koji se bave radom s mladima u STEM područjima.

Uz projekt Astronomskog društva Višnjan, HT je ove godine donirao jednaki iznos od 350 tisuća kuna i projektu Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama, koji provodi udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih pod vodstvom Nenada Bakića

U 11 godina HT je natječajem Zajedno smo jači s više od devet milijuna kuna podržao ukupno 240 vrijednih projekata.