ht i croatian makers

Dajte djeci pristup tehnologiji i evo što ćete dobiti

17.03.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Do subote u T-Centru na zagrebačkom Cvjetnom trgu možete vidjeti radove osnovnoškolaca opremljenih tehnologijom i znanjem potrebnim za internet stvari. Zavirili smo za sve vas koji nećete stići navratiti

Kao što smo već pisali, u T-Centru na Cvjetnom trgu u Zagrebu do 18. ožujka imate priliku razgledati inovativna digitalna rješenja hrvatskih učenika nastala u suradnji Hrvatskog Telekoma i Croatian Makersa.

Možete uživo vidjeti i radove mališana koji su svoj prvi doticaj s programiranjem usmjerili na izradu jedinstvenih i kreativnih slika koristeći Logo naredbe. 

'Želimo pokazati koliko je bavljenje tehnologijom jednostavno, zabavno i korisno. Približiti programiranje javnosti, pokazati kako to nije bauk, već nešto što svatko može savladati. To bez problema čine učenici prvih razreda osnovne škole. Neki od njih su bolji u programiranju od mene', rekao je tportalu Dario Vlahović iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Učenici na ovim projektima rade pod nadzorom i vodstvom mentora. Uspješne projekte objavljuju na stranicama Instituta.

Među radovima koje možete vidjeti u T-Centru na Cvjetnom trgu najviše je zastupljen internet stvari, povezivanje svakodnevnih objekata s internetom. 

Tako su, recimo, učenici OŠ Stubičke Toplice napravili svijetleće zvono. Kad netko pozvoni na ulaznim vratima, svjetlo se pali i tako signalizira da su stigli gosti.

'Tu su također svjetiljka koju je moguće uključiti i isključiti iz bilo kojeg dijela svijeta pomoću mobitela povezanog s internetom, kao i automobil-robot ProBot koji učenici koriste za programiranje i crtanje složenih crteža, ali i učenje matematike, geometrije...', nabraja Vlahović.

Već smo spominjali projekt nosača za zalijevanje cvijeća iz OŠ Gustav Krklec, koji opskrbljuje cvijeće vodom dva puta dnevno, točno u unaprijed određeno vrijeme, ali i im može pustiti klasičnu glazbu kako bi bolje raslo. 

  • +5
Pogledajte što su osnovnoškolci osmislili i stvorili za internet stvari Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Učenici iz Slavonskog Broda su iscrtali plan Tvrđave Brod koristeći Logo naredbe, a jedan od učeničkih projekata obuhvatio je programiranje klima uređaja za uključivanje ili isključivanje u slučaju kad temperatura prijeđe određenu razinu. 

Projekti s internetom stvari predviđeni su za starije razrede osnovne škole (od 5. do 8.), a nižim razredima namijenjeni su robotići Logo, pomoću kojih mogu naučiti kako programirati u jeziku Logo na fizički način. 

'U zadnjoj rundi natječaja isprogramirali su robota koji savladava prepreke kako bi prikupio hranu za rodu Malenu dok joj se partner Klepetan ne vrati', rekao je Vlahović.

Stoga svratite do T-Centra na zagrebačkom Cvjetnom trgu do subote, 18. ožujka, i pogledajte što sve djeca mogu s tehnologijom. 

Projekt Internet of things i Logo u hrvatskim školama provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih - Croatian Makers, a sredstva za provedbu projekta osigurana su kroz natječaj Zajedno smo jači Hrvatskog Telekoma. 

Zahvaljujući donaciji od 350 tisuća kuna, u projekt je uključeno 60 škola diljem Hrvatske, čime je više od 450 učenika dobilo jedinstvenu priliku učiti o naprednoj tehnologiji i načinima kako upravljati stvarima iz naše okoline preko interneta.