ČETVRT STOLJEĆA

Windows 3.1 predstavljen je prije 25 godina, a donio je značajnu prekretnicu za Microsoft i sve nas

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 08.04.2017 08:40
  • Objavljeno 08.04.2017 u 08:40
Windows 3.11

Windows 3.11

Izvor: Wikipedia / Autor: Wikipedia

Windowsi su se od te davne 1992 godine od tad proširili na prijenosna računala, poslužitelje, medije, mobilne uređaje i u računalni oblak. No, Windows 3.1 je bio jedan od važnih prvih koraka na tom putu

Zaboravite sve što znate o Microsoftovu operativnom sustavu Windows na trenutak. Izbornik Start ne postoji, kao ni taskbar, sve je 16-bitno (i svi najavljuju 32-bitno). Sučelje vašeg računala gotovo uopće nema boje, a sve što radite počiva na operativnom sustavu MS-DOS, koji se vrti tiho negdje u pozadini.  

Dobro došli u Windows 3.1, koji ove godine puni 25 godina postojanja. Četvrt stoljeća nije malo, pogotovo za softverski uradak u dobu kad se sve tako brzo mijenja. 

U prvoj oglašivačkoj kampanji za televiziju ikad, koja je krenula u ožujku 1992. godine, Microsoft je prikazao iduće izdanje svojeg operativnog sustava za stolna računala, Windows 3.1, pokazujući kako ga je jednostavno koristiti. 

Windows 3.1 (Ad) Commercial

Izvor: Društvene mreže / Autor: Koledzy108

Mjesec dana kasnije, 6. travnja, Windows 3.1 i službeno je predstavljen. Dolazio je na šest floppy diskova, a bio je i prvi Microsoftov operativni sustav kojeg je bilo moguće instalirati s CD-a. 

Među glavnim novostima bila su značajka koja je omogućavala prebacivanje datoteka u sklopu File Managera metodom drag&drop, članci s korisnim informacijama koji su mogli prepoznati kontekst u kojem radite i koje ste prizivali pritiskom na tipku F1 te Quick format,  pomoću kojeg ste mogli brzo formatirati floppy diskove. 

Windowsi su se u raznim izdanjima i oblicima od tad proširili na prijenosna računala, poslužitelje, medije, mobilne uređaje i u računalni oblak. No, Windows 3.1 je bio jedan od važnih prvih koraka na tom putu.

Više: Neowin

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!