ULAGANJE NA SJEVERU HRVATSKE

STEM je u čakovečkim školama uveden prije tri godine

  • Autor: V.B.
  • Zadnja izmjena 08.03.2017 15:10
  • Objavljeno 08.03.2017 u 15:10
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Po ulaganju u dječje vrtiće Čakovec je čak na drugom mjestu u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, a s prigradskim naseljima broji tek 28.000 stanovnika

U osnovnoškolskom obrazovanju u Čakovcu su se još prije tri godine usmjerili na STEM područja te su učenicima osigurali radionice informatike, robotike, tehničkog odgoja, radio-goniometrije, strojarstva i elektronike. To su najbolji pokazatelji politike usmjerene na nove generacije, koja podupire odgoj i znanost na najučinkovitiji način.

Čakovečke vrtiće kojima je grad osnivač tako polazi preko 950 djece, a privatne vrtiće još njih 150. Uz to, Čakovec sufinancira i djelatnost dadilja, a tim sustavom trenutno je obuhvaćeno 15 djece. Grad pri tome sufinancira pola cijene boravka u vrtićima i jaslicama u gradskom i privatnom vlasništvu te s po 500,00 kn djecu smještenu kod registriranih obrta dadilja.

U vrtićima su organizirane i grupe s Waldorf i Montesori programima, a djeluje i vrtić s predškolom za pripadnike romske nacionalne manjine. Za većinu djece s posebnim potrebama osigurani su pomagači.

'Osnovnoškolci, njih 2.400, ima osigurane besplatne obvezne udžbenike, u velikoj mjeri plaćen prijevoz do škole, a sva djeca s valjanim rješenjem imaju pomagača u nastavi. Od ove godine Čakovec preko EFS-a u potpunosti plaća užinu za otprilike 300 djece slabijeg imovinskog stanja.

U tri škole organiziran je produženi boravak koji grad sufinancira sa 600,00 kn po djetetu, a polazi ga 155 učenika. Grad preko Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca financira održavanje Ljetnih i zimskih sportskih kampova, a čakovečki osnovnoškolci mogu pohađati brojne izvannastavne aktivnosti, od sporta preko informatike do šaha', izjavio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Čakovec već godinama stipendira studente, s oko 2 i pol milijuna kuna godišnje, a velik broj njih nakon studija vraća se u Čakovec i Međimurje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!