kronologija DRAME

Devedeset dana panike: Što sve znamo o slučaju Agrokor

19.04.2017 u 06:35

Bionic
Reading

Kriza u Agrokoru, posrnulom poslovnom carstvu Ivice Todorića koje zapošljava 60.000 ljudi, glavna je tema u domaćim medijima već više od dva mjeseca. Podsjećamo na kronologiju

Da s najvećim domaćim poduzećem nešto stvarno nije u redu, nagađalo se još početkom studenog prošle godine. Tada je nekoliko bosansko-hercegovačkih portala objavilo vijest kako u prodavaonicama Konzuma više nema Coca Cole. 

U Agrokoru su nam tada rekli da 'suradnja s Coca Colom protječe u najboljem redu'. No fotografija čitatelja iz Sarajeva vrlo je jasno otkrila da Coca Cole u Konzumu stvarno nije bilo. 

Desetak dana kasnije, Agrokor objavljuje da je refinancirao kredite od 840 milijuna eura i produljio rokove otplate za dvije do tri godine. 

Probleme u Agrokoru početkom godine najavila je kreditna agencija Moody's. Ona je odrezala Todorićevu kreditnu sposobnost uz objašnjenje da je prezadužen.

Mjesec dana nakon tog događaja, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov izlazi pred novinare u paradnoj uniformi, za koju je teško reći da ne podsjeća na generalske uniforme sovjetske Crvene armije, i poručuje:

'Sberbank više neće kreditirati Agrokor. Svi dugovi se moraju vratiti ili će biti posljedica.' Nakon ambasadorova nastupa Moody's pokušava smiriti tržište i objavljuje da će Agrokor imati dovoljno novca da refinancira sve dugove u 2017. godini.

Zbog problema s plaćanjem, Todorić je navodno ušao i u vrlo ozbiljne pregovore s Coca Colom o prodaji Jamnice, no ti su pregovori zapeli na pitanju tražene cijene, o čemu je tportal detaljno izvijestio. Paralelno s vijestima o krizi likvidnosti, počinje pad dionica Todorićevih tvrtki na burzi, što dobro ilustrira što tržište misli o izgledima neke tvrtke u budućnosti.

Kriza je eskalirala nakon što je Vlada priznala da se sastala s Ivicom Todorićev i šefom njegovih financija Ivanom Crnjcem kako bi razgovarali o mogućnosti da ga država spašava od vjerovnika. Ubrzo se oglašavaju i iz Sberbanka, koji je Todoriću posudio nešto više od tri milijarde eura, navodeći kako motre situaciju, na što su iz samog Agrokora reagirali priopćenjem u kojem navode kako 'rade na opcijama stabilizacije'.

Svjesni toga da Todorić sastanči s investitorima i Vladom, u akciju kreću i dobavljači. Najprije se sastaju u prostorijama Kraša gdje su usuglasili svoje stavove. Dan poslije, potpredsjednica Vlade Martina Dalić poziva ih k sebi jer i ona želi znati što su to opskrbljivači dogovorili. Na njezin nagovor, Todorić pristaje primiti dobavljače k sebi.

Zanimljivo, kada su počela nagađanja da je Agrokor kakav poznajemo gotov i da Vlada i vjerovnici od Todorića traže da odstupi s čela kompanije, ruska državna banka Sberbank počinje slati umirujuće signale navodeći kako će učiniti sve da se poslovanje Agrokora održi.

Navode da Rusija preko kredita želi preuzeti Agrokor, Herman Gref, predsjednik Uprave Sberbanka, karakterizira kao 'plodove bolesnog uma'. Zanimljivo, na kraju press-konferencije Gref nije ostao dužan ruskom veleposlaniku u Hrvatskoj. Azimovljeve izjave nazvao je neprihvatljivima zato što su uzrokovale velike fluktuacije na tržištu.

Sberbank i ostali ruski vjerovnici Ivice Todorića do sredine ožujka vodili su kolo po pitanju krize u Agrokoru. Domaći dobavljači počeli su se doduše sastajati s Todorićem, no više su sreće imali s ministricom gospodarstva Martinom Dalić. Ona, premijer Andrej Plenković i ostatak Vlade krajem prošlog mjeseca shvatili su da je Agrokor previše važan za hrvatskog gospodarstvo da bi otišao u nekontrolirani stečaj i da im isto tako Rusi kradu šou. 

U rekordnom roku rodio se 'lex Agrokor' ili Zakon o izvanrednoj Upravi koji je državi omogućio da preuzme upravljanje Agrokorom. Ta ideja na prvu loptu nije nikome dobro sjela. Burza je nastavila padati, ulagači su rasprodavali Agrokorove obveznice, a potpredsjednik ruske banke VTB rekao je kako sumnja da Todorić krivotvori financijske izvještaje. Moody's je još jednom odrezao kreditni rejting. 

Predzadnjeg dana ožujka, zbog sumnji da se neće moći naplatiti, vlasnik Orbica Branko Roglić aktivira zadužnicu na 12 milijuna kuna prema Agrokoru. Slijede ga i ostali dobavljači, u blokadu odlaze Konzum, Ledo, Jamnica, Zvijezda, Belje... Tportalovi izvori tvrde da Todorić napušta kompaniju! Pokazalo se da su bili u pravu. S najavama Todorićeva odlaska na scenu kratkotrajno stupa šef Sabora Božo Petrov koji je kao fizička osoba podnio kaznenu prijavu protiv Todorića zbog navodnog falsificiranja financijskih izvještaja. 

U idućim danima slijedi mučno natezanje oko takozvanog standstill ugovora kojim bi se odgodile sve Agrokorove obveze i postavilo novog šefa Uprave koji bi vodio restrukturiranje. Agrokor i banke potpisuju standstill, ali dobavljači ne grizu, već drže tvrtke u blokadi i čekaju aktivaciju 'lex Agrokora'. 

Kao spasitelj Todorićeva koncerna pojavljuje se menadžer Antonio Alvarez Treći. On je predstavio svoj tim od devet stručnjaka koji trebaju preokrenuti Agrokor. Alvarezova pojava umiruje hrvatsku javnost, ali ne i Tonija Balažića, šefa Mercatora koji daje ostavku. Postaje jasno zašto dobavljači nisu potpisali standstill - sporne su mjenice. Dobavljači su, naime, isporučivali robu Agrokoru, zauzvrat su dobivali mjenice koje su prodavali faktoring društvima. Tako su i banke i dobavljači posredno kreditirali Agrokor, a problemi su nastali kada je Agrokor više nije mogao servisirati svoje dugove pa su faktoring kuće krenule u naplatu mjenica od dobavljača. 

Iako je osebujni Alvarez djelovao umirujuće na dio javnosti, dobavljače nije uvjerio. Neki od njih zazivali su i povratak Todorića. Pregovori na liniji banke - dobavljači više nisu imali smisla pa je šef Dukata Alen Fontana presjekao: Ili dogovor, ili robe više neće biti. A bez robe nema ni Agrokora. 

Ubrzo nakon ultimatuma dobavljača, Ivica Todorić potpisuje aktivaciju 'lex Agrokora' i poručuje: 'sve što sam gradio 40 godina dajem u ruke državi'. Kraj ere Todorića ujedno je i početak ere Ante Ramljaka, državnog povjerenika za Agrokor. 

Ubrzo po njegovu imenovanju, stvari počinju funkcionirati. Njegov dolazak pozdravlja struka, a nakon nekoliko razgovara s dobavljačima i bankarima roba se počinje vraćati u Konzum. Smiraj situacije pred Uskrs osjetili su i radnici Agrokora nakon što su im isplaćene plaće.

U 90 dana panike, odnos snaga dramatično se promijenio. Ivica Todorić se maknuo i napravio mjesta za državnog povjerenika koji je vrlo brzo, barem kratkotrajno, uspio umiriti zaraćene strane. Povjerenik će s Vladom pokušati restrukturirati Agrokor, koji je i dalje, unatoč povlačenju s funkcije, Todorićevo vlasništvo.