LEX TODORIĆ

Vlada novim zakonom priprema upravitelja za Agrokor?

25.03.2017 u 12:22

Bionic
Reading

Vlada priprema novi zakon koji bi joj u budućnosti omogućio reakciju u slučajevima poput Agrokora – kada se vlasnik kompanije koja je u problemima i kojoj je potrebno restrukturiranje, a od strateškog je interesa za državu, ne želi povući, zbog čega se problem širi na cijelo gospodarstvo

Uvodi se novi pojam ‘sistemski važna tvrtka’, a to je ona koja ima 8000 zaposlenih i milijardu eura duga, kako je objasnila potpredsjednica Vlade Martina Dalić na konferenciji za medije u petak.

Prema pisanju Večernjeg lista, radni naziv zakona je Zakon o postupku izvanredne uprave, a na dnevnom redu Vlade trebao bi se naći već sljedećeg tjedna. Sugovornik Večernjeg navodi da bi u slučaju kada bi se neka od domaćih kompanija našla u problemu nemogućnosti izvršavanja svojih obveza, a ispunjava uvjete o broju zaposlenih i visini duga, tada bi se vlasnik mogao obratiti državi, koja bi u kompaniju postavila privremenog povjerenika, a kojeg bi potvrdio Sud.

Država bi na neki način tako bila nepristrani arbitar. Vlasnik kompanije nominalno bi ostao u kompaniji, ali bez ikakvih upravljačkih mogućnosti. No isto tako, nitko ne bi mogao zabraniti vlasniku i da prihvati ponudu, ako se u nekom slučaju javi zainteresirani ulagač.

Upravitelj koji bi se postavio u kompaniju vodio bi i proces restrukturiranja. Vlasniku bi se na kraju procijenilo je li ostao u vlasničkoj strukturi.

Glavni cilj zakona je brzo rješavanje problema u kojem ne bi ostale zakinute ostale kompanije vezane za tu sistemsku tvrtku, a u slučaju Agrokora taj broj ovisnih tvrtki je velik.

Uvjet od 8000 zaposlenih ispunjava samo šest tvrtki u Hrvatskoj, među kojima su Konzum, HEP, Zagrebački holding, Ina, Hrvatska pošta i Hrvatske šume.