sergej GaliCki

Je li ovo novi vlasnik Konzuma?

 • Autor: Nikola Sučec
 • Zadnja izmjena 20.03.2017 12:01
 • Objavljeno 20.03.2017 u 12:00
Sergej Nikolajevič Galicki, vlasnik maloprodajnog lanca Magnita

Sergej Nikolajevič Galicki, vlasnik maloprodajnog lanca Magnita

Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia

Problemi u koje je zapao Agrokor i njegov vlasnik Ivica Todorić već su odavno prerasli hrvatske granice. Živahno se o njima raspravlja i na obalama Crnog mora, točnije u ruskom gradu Krasnodaru

Ondje su smješteni uredi Magnita, najvećeg ruskog maloprodajnog lanca koji je navodno zainteresiran za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance. 

Magnit je golemi trgovački lanac s godišnjim prometom od 17,5 milijardi eura, a preuzimanjem Konzuma, Mercatora i Idee postao bi lider na tržištima Hrvatske, Slovenije i Srbije. Tri muhe jednim udarcem.

Za sve one koji misle da je Agrokor globalno važan igrač treba ilustrirati to da u svim njegovim tvrtkama radi oko 60.000 ljudi, a Magnit zapošljava 271.000 ljudi. U Rusiji ima 14.000 trgovina, a tvrtka na burzi vrijedi 21 milijardu eura.

Magnit, za razliku od Agrokora, nije prezadužen. Finance pišu kako njegov odnos neto financijskog duga i operativne dobiti u proteklih 12 mjeseci iznosi 1,1. Isti odnos u vrijeme Mercatorove krize financiranja 2012. iznosio je 9,2.

Hoće li se Magnit uskoro pojaviti i u Hrvatskoj?

Hoće li se Magnit uskoro pojaviti i u Hrvatskoj?

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S obzirom na to da su ključni igrači u ruskoj banci Sberbank, koja je ovih dana Agrokoru posudila novac i pomogla premostiti krizu likvidnosti, već najavili moguće postavljanje svojih ljudi u upravu Todorićeva carstva, nije nemoguće to da je riječ o topničkoj pripremi za preuzimanje Konzuma, Mercatora i Idee, pišu Finance.

Magnit nije kompanija s dugom tradicijom. Osnovao ga je 1994. godine poduzetnik Sergej Galicki. On je rođen 1967. godine u Sočiju, podrijetlom je Armenac, a rusko prezime uzeo je od supruge. Prije se prezivao Arutjunian

Za razliku od Todorića, koji je svoju ekspanziju financirao kreditima banaka, Galicki je 2006. proveo javnu ponudu dionica i tako skupio skoro dvije milijarde dolara. Nakon tog IPO-a ostalo mu 36 posto dionica Magnita.

Ruski grad Krasnodar, sjedište Magnita

Ruski grad Krasnodar, sjedište Magnita

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bloomberg i ostali relevantni poslovni mediji navode da je Galicki uspio stvoriti poslovno carstvo iako nije blizak saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. S druge strane nikad nije kritizirao Putinovu vlast, drži se dakle postrani, ne ulazi u politiku i gleda svoja posla. Osim Magnita, vlasnik je nogometnog kluba Krasnodar.

Prema Forbesu, njegovo osobno bogatstvo iznosi oko sedam milijardi dolara. Drugim riječima, Galicki sam drži bogatstvo jednako godišnjem prometu Konzuma, Mercatora i Idee.

Podsjećamo, u ponedjeljak bi se dobavljači Agrokora trebali sastati i razgovarati o zajedničkoj strategiji prema najvećoj domaćoj tvrtki i njenim vjerovnicima. Tportal doznaje da se dobavljači sastaju kako bi štitili svoje interese i potraživanja od Agrokora jer su svjesni toga da su se banke već sastale i zauzele stav. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 20

Prikaži sve
 • spaner1

  20.03.2017 12:47

  gazdi uzeti Kulmerove i svu nepokretnu i pokretnu imovinu,ostaviti mu samo rezervne čiste gaće

 • pupurin

  20.03.2017 13:38

  borili smo se protiv srpske okupacije i onda su nas domoljubi za sitnis prodali rusima.

 • 1ovca

  20.03.2017 13:41

  vrijeme je da korigiramo viziju Oca pretvorbe i privatizacije :" 200 bogatih obitelji + 1 rus"

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi