Glavni direktor za restrukturiranje

Dok Vlada brusi 'Lex Agrokor', bankari već postavljaju svog čovjeka umjesto Todorića

31.03.2017 u 15:32

Bionic
Reading

'Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, čije potpisivanje se očekuje tijekom dana. Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju', stoji u prvom relevantnom priopćenju banaka u višetjednoj drami oko Agrokora

'Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio  transparentan i održiv proces restrukturiranja', priopćeno je iz Erste banke

U priopćenju se dodaje kako bi ugovor o mirovanju bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna. Zanimljivo, priopćenje je poslano medijima u trenucima dok je Vlada Andreja Plenkovića izglasavala Zakon o izvanrednoj upravi, takozvani 'Lex Agrokor'. 

  • +9
Dobavljači Agrokora dolaze na sastanak s bankarima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/PIXSELL

'Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model', zaključuju u Erste. 

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika Agrokora su Erste, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Raiffeisen bank, Sberbank i VTB.          

U petak je dio dobavljača koncerna Agrokor aktivirao zadužnice, tijekom dana blokirani su računi nekoliko Agrokorovih tvrtki. Prema podacima iz Fine, trenutačno su blokirani računi krovne kompanije Agrokor te Belja, PIK-a Vrbovec, Velpra, Leda, Zvijezde, Tiska i Jamnice, Konzuma.

Prema neslužbenim informacijama, dio dobavljača aktivirao je zadužnice kako bi naplatili dospjela potraživanja. Prva je naplatu potraživanja prema Agrokoru pokrenula tvrtka Orbico Branka Roglića, a tijekom jučerašnjeg dana slijedili su ga i drugi dobavljači, zabrinuti da neće biti dovoljno visoko u redu za naplatu.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je Nacrt prijedloga zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, takozvani 'Lex Agrokor'

'Postoje situacije kada se velike kompanije nađu u velikim poteškoćama, te kada te kompanije i njihovi problemi imaju sistemski značaj za hrvatsko gospodarstvo. Dva su temeljna uvjeta za primjenu zakona: da tvrtka ima više od pet tisuća zaposlenih te više od 7,5 milijardi kuna obaveza.

Vlada predlaže izvanrednog povjerenika a potvrđuje ga Trgovački sud u Zagrebu', rekao je Plenković.