PORTRET VLADINA POVJERENIKA

Ramljak nije drage volje prihvatio vruću fotelju, slomila ga je Dalić

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 03.07.2017 14:48
  • Objavljeno 10.04.2017 u 10:26
Ante Ramljak, Martina Dalić i Andrej Plenković

Ante Ramljak, Martina Dalić i Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Antu Ramljaka čeka najveći izazov njegove poslovne karijere. Na vođenje posrnulog Agrokora, doznajemo iz povjerljivih izvora, nije lako pristao. Na kraju ga je slomila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić

Navodno je Dalić čitavi vikend uvjeravala Ramljaka da pristane sjesti u fotelju izvanrednog Vladina povjerenika. Protiv njega, prema tvrdnjama naših sugovornika, bio je i jedan dio HDZ-ovaca.

Premijer Andrej Plenković opisao je Ramljaka kao iskusnog financijskog i gospodarskog stručnjaka koji odlično poznaje situaciju u domaćem gospodarstvu.

Ramljak je bio dio najužeg tima Dalić koji je izradio Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja tzv. lex Agrokor.

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić, koji osobno poznaje Ramljaka, ističe kako se radi o obećavajućem izboru.

'Ramljak se kreće u financijskim krugovima. Dobar je poznavatelj poslovnih financija. Vrijeme će pokazati hoće li se snaći na poziciji upravitelja Agrokora. Puno toga će ovisiti o tome kakve će ljude odabrati u svoj tim', rekao je za tportal Jurčić.

Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ramljak je rođen 1967. u Splitu. Završio je Srednju pomorsku školu u Splitu, studirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci te završio Ekonomski fakultet u Zagrebu, na kojem je i doktorirao. Od 1992. do 1996. radio je u domaćoj brokerskoj kući Investco kao financijski analitičar i projektni menadžer u Odjelu spajanja i preuzimanja (M&A).

Tada je radio i na savjetovanju domaćih i stranih klijenata u privatizaciji najvećih hrvatskih kompanija. Bio je uključen u izdanje prvih hrvatskih municipalnih obveznica za Grad Zadar, MBO Tankerske plovidbe, green field investiciju u prehrambenoj industriji i akviziciju Zagrebačke pivovare.

Ramljak je od 1997. do 2007. bio predsjednik uprave hrvatske podružnice investicijsko-savjetničke tvrtke CAIB (članici Bank Austria Groupa) u kojoj je bio zadužen za projekte spajanja i preuzimanja u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Ramljak je 2007. otišao u Quaestus Borislava Škegre. Početkom rujna 2007., naime, preuzima vođenje Quaestus financijskog savjetovanja, u kojem ostaje sve do 2012., kada kao član upravnog odbora preuzima Sektor energetike u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

Radimir Čačić

Radimir Čačić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić/CROPIX

Ramljaka članom uprave CEI-ja imenuje Vlada u ožujku 2012., kada je Radimir Čačić kao ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića bio nadležan za energetiku. Bio je i u Nadzornom odboru HEP-a, gdje ga je također postavio Čačić.

'Ramljak je ugodan, socijalno inteligentan i kompetentan. Godinama je radio na poslovima spajanja, preuzimanja i u investicijskom bankarstvu. On nesumnjivo vlada tom materijom i zbog toga sam ga i izabrao u CEI i HEP. Ali Agrokor je kompleksno pitanje i Ramljak ništa neće moći učiniti sam. Mora okupiti prvorazredan tim, jer osim što se tvrtka treba restrukturirati, mora nastaviti i poslovati. Da sam na Ramljakovu mjestu, odmah bih za savjetnika angažirao Antonija Alvareza', izjavio je za tportal Čačić.

Ramljak je bio dobrovoljac u Domovinskom ratu. Petar Lovrić, ratni zapovjednik 83. bataljuna u Domovinskom ratu, za Večernji list je ispričao kako se Ramljak na poziv generala Antona Tusa javio za proboj u tada opkoljeni Vukovar.

'Nakon što proboj nije uspio, Ramljak ostao je na vinkovačkom ratištu, na položajima prema Ostrovu', rekao je Lovrić.

Ramljak je razveden i ima troje djece. Bio je skoro tri godine u ljubavnoj vezi s HTV-ovom novinarkom i urednicom Tončicom Čeljuskom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!