DIE PRESSE O AGROKORU

Austrijanci seciraju pad Todorićeva imperija i kukaju zbog svojih banaka

14.04.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Austrijski konzervativni dnevnik Die Presse posvetio je Ivici Todoriću veliki članak pod naslovom 'Duboki pad hrvatskog tajkuna', u kojem se konstatira da je koncern Agrokor odnosno 'njegovno životno djelo u ruševinama', ali se i ističe da su u toj situaciji zbog kreditiranja Agrokora izložene i neke austrijske banke

'Još početkom godine Ivica Todorić važio je za najbogatijeg Hrvata, jednog od vlasnika najvećih obiteljskih tvrtki u Europi i 'tajkuna sa srcem'. Taj 66-godišnjak bio je vladar prehrambenog i trgovinskog koncerna Agrokor, najveće privatne tvrtke u zemlji. Danas se ovaj patrijarh, koji je započeo s poslom kao cvjećar u Titovo vrijeme, nalazi pred ruševinama svog životnog djela', piše Die Presse u članku posvećenom padu Ivice Todorića te navodi njegovo priopćenje u kojem je napisao da je sve što ima predao hrvatskoj državi.

'Sve: to je nelikvidan imperij od niza firmi sa šest milijardi eura dugova bankama i dobavljačima, u centru svega je lanac trgovina Konzum', navodi Die Presse. Razvlašćivanje Ivice Todorića provelo se po novoizglasanom zakonu za sistemski relevantne tvrtke, a koncernom sada upravlja čovjek Vlade Ante Ramljak. Dodaje se kako od poslovanja s Agrokorom ovisi i niz manjih tvrtki te da je koncern neupitno sistemski relevantan.

Naglašava se da se među bankama koje su kreditirale Agrokor nalaze i Erste banka, Raiffeisen i UniCredit, koje sada 'imaju između 200 i 300 milijuna eura u vatri'; Die Presse ističe da ove banke odbijaju navesti preciznije brojke pozivajući se na bankovnu tajnu. No spominje se i da Agrokor - opisan kao 'marodirani moloh' - najviše duguje bankama u vlasništvu ruske države. 'Za razliku od svojih srpskih susjeda, Hrvati su se uvijek opirali utjecaju Rusije. Trlja li Putin sada ruke?' pita se Die Presse i podsjeća na izjave ruskog veleposlanika Anvara Azimova koje su de facto najavile krizu Agrokora.

'Početak propasti tajkuna Todorića već se nalazio u njegovom usponu', smatra Die Presse i spominje da je Todorić 'koristio svoje dobre kontakte s Tuđmanovim režimom' te da je 'agresivnu ekspanziju financirao tuđim novcem'. Todorić nije objavljivao financijska izvješća pa je s vremenom mogao kupovati samo obveznice s visokim kamatama, a članove obitelji postavio je za menadžere.

Preuzimanje Mercatora opisuje se kao 'kruna Todorićeve priče, a istovremeno i točka preokreta', a sudbinu Ivice Todorića na kraju članka opisuje se kao 'grčka tragedija ili šekspirijanska kraljevska drama'.