VELIČINA je bitna

Brojke ne lažu - pogledajte kakva je Agrokor zapravo kompanija

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 15.03.2017 21:49
  • Objavljeno 15.03.2017 u 21:49
Ivica Todorić, predsjednik Uprave i vlasnik Agrokora

Ivica Todorić, predsjednik Uprave i vlasnik Agrokora

Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Situacija s koncernom Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića sve je dramatičnija. Izvukli smo ključne brojke koje zorno ilustriraju veličinu i važnost, ali i slabosti te najveće domaće kompanije

Grupaciju čini 61 tvrtka koje posluju na tržištima Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore. Todorić ukupno zapošljava gotovo 60.000 ljudi, od kojih oko 40.000 radi u Hrvatskoj. S tom brojkom Agrokor je daleko najveći domaći poslodavac.

Kako za lani još uvijek nema konsolidiranog poslovnog izvješća, za čitav koncern poslužit ćemo se podacima iz 2015. To je prva godina u kojoj je u cijelosti uključen doprinos slovenskog Mercatora, kupljenog 2014. godine.

Todorić je 2015. završio s 47,2 milijarde kuna prihoda. Za usporedbu to je oko 14 posto hrvatskog BDP-a. Te godine zaradio je rekordnih 1,18 milijardi kuna.

Konzum je najveća Todorićeva tvrtka

Konzum je najveća Todorićeva tvrtka

Izvor: Screenshot / Autor: Agrokor

Poslovanje koncerna podijeljeno je u tri poslovne grupe - maloprodaju, koja broji 27 tvrtki, hranu, s 22 tvrtke te ostale djelatnosti, u što se ubraja 12 Agrokorovih tvrtki.

Najveći dio poslovanja, oko 80 posto, čini poslovna grupa maloprodaja, u kojoj su, primjerice, tvrtke poput Konzuma, Tiska, Žitnjaka, Eurovibe, Roto dinamica, i dr.

Konzum je ujedno najveća Todorićeva tvrtka koja mu godišnje, nakon integracije Mercatora, donosi oko 15 milijardi kuna prihoda. Ima oko 700 dućana u kojima radi više od 12.500 ljudi.

Belje obrađuje oko 20.000 hektara zemljišta

Belje obrađuje oko 20.000 hektara zemljišta

Izvor: Screenshot / Autor: Agrokor

Na proizvodnju hrane i pića otpada oko 17 posto poslovanja, a tu spadaju tvrtke poput Agrolagune, Belja, Jamnice, Leda, PIK-ova Vrbovec i Vinkovci, Solane Pag, Vupika, Zvijezde itd.

Todorićeve poljoprivredni tvrtke obrađuju oko 40.000 hektara zemljišta, od toga je polovica u Belju.

Ostale djelatnosti čine manji dio poslovanja koncerna, a među tvrtkama u toj poslovnoj grupi su npr. Agrokor - Energija i Projektgradnja.

Na Zagrebačkoj burzi uvršteno je sedam Agrokorovih kompanija. Prehrambene tvrtke Jamnica, Ledo, Zvijezda; poljoprivredni kombinati Belje, Vupik i PIK Vinkovci te maloprodajni lanac kioska Tisak.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Tih sedam tvrtki objavilo je poslovne rezultate za 2016. i, gledano skupno, moglo bi se reći da im jako dobro ide. Lanjsku godinu završile su s 11,3 milijarde kuna prihoda što je 1,56 posto više nego godinu ranije. Istovremeno, ukupna dobit im je porasla 3,59 posto na 509,8 milijuna kuna.

Unatoč povoljnim trendovima u poslovanju, financijski položaj koncerna Agrokor jako je težak. Širenje svog poslovnog carstva Todorić je bazirao na kreditima i drugim vanjskim izvorima financiranja pa je ukupan dug koncerna prema zadnjim podacima (rujan 2016.) dosegnuo golemih 45,2 milijarde kuna. Od toga oko 16 milijardi kuna duguje dobavljačima.

Ove godine na naplatu Todoriću dospijeva 3,46 milijardi kuna dugoročnih bankovnih kredita i obveznica, sljedeće godine 841,5 milijuna kuna, a 2019. 3,37 milijardi kuna.

U dvije godine koje slijede dospijeća rastu iznad pet milijardi kuna - 2020. na 5,94 milijardi kuna, a 2021. godine 5,15 milijardi kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!