Kaže ruski bankar

Todorić je krivotvorio financijske izvještaje, mora potpisati ugovor koji ga spašava od bankrota

29.03.2017 u 16:35

Bionic
Reading

Agrokorovi vjerovnici planiraju ovog tjedna potpisati sporazum o stavljanju obveza u mirovanje (standstill agreement), rekao je novinarima u Moskvi prvi potpredsjednik ruskog VTB-a Jurij Solovjov, a piše Reuters. Ruski mediji dodaju kako je Solovjov rekao da su Todorić i Uprava krivotvorili financijske izvještaje zbog čega su zapali u probleme

'Zamrzavanje će biti relativno kratka vijeka. Tjedan ili mjesec dana, ne godina dana. Promjene u dioničarskoj strukturi su moguće (nakon restrukturiranja duga)', rekao je Solovjov dodajući da je izloženost VTB-a prema Agrokoru dosegnula oko 300 milijuna eura.

Solovjov, kako piše ruska agencija RNS – Rambler News Service, izjavio je i kako je Agrokor zapao u probleme zato što je falsificirao financijske izvještaje.

'Vlasnik i menadžment kompanije, nažalost, falsificirali su izvještaje već neko vrijeme. To je dovelo do toga da se dug skupljao, a nije se nigdje prikazivao', rekao je Solovjov i naglasio kako će u Upravu Agrokora ući profesionalci s globalnom reputacijom i razni specijalisti', dodao je. Izvornu vijest na ruskom jeziku moguće je pronaći ovdje

To baca i novo svjetlo na spekulacije da ruski kreditori traže smjenu Todorićeva šefa financija Ivana Crnjca koji, podsjećamo, nije ni bio na sastanku s dobavljačima ovoga tjedna.

Ruski bankar novinarima je rekao da Agrokor u ovom trenutku ima dvije tvrtke spremne za prodaju te da čak imaju i kupce, ali oni sada nude jako niske cijene. Jedna od tih kompanija vjerojatno je i Jamnica, na koju je oko bacila Coca-Cola, o čemu je tportal već ranije pisao. 

Standstill agreement – ugovor o mirovanju podrazumijeva da kreditor neko vrijeme prestane tražiti otplatu kredita od vjerovnika, u ovom slučaju VTB od Agrokora Ivice Todorića.

Uz potpisivanje takvog ugovora vrlo se često mijenjaju i ugovorne odredbe prvotnog ugovora o kreditu. Takvi se ugovori potpisuju kako bi se spriječio stečaj dužnika koji ne može otplatiti kredit.

VTB razmatra dati Agrokoru kratkoročni kredit radi trenutne likvidnosti. 'Lokalna razvojna banka mogla bi dobavljačima dati garancije da nastave Agrokoru isporučivati robu. To je kombinacija kratkoročnog financiranja, a moguća je i potpora države', kazao je Solovjov.

Banka VTB jedna je od vodećih ruskih banaka, a sa svojim podružnicama tvori jednu od najvećih ruskih financijskih grupa - VTB Grupu.