kreću novi pregovori

Dalić pritisnula Todorića, pozvao dobavljače na sastanak

23.03.2017 u 21:56

Bionic
Reading

Na inicijativu ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić, vlasnik Agrokora Ivica Todorić sazvao je sastanak s grupom najvećih dobavljača, doznaje tportal

Agrokorovi opskrbljivači trebali bi sjesti za stol s Ivicom Todorićem u ponedjeljak u 11 sati u prostorima Konzuma, kažu nam dobro upućeni izvori. Glavna tema razgovora bit će očito kriza u najvećoj domaćoj privatnoj kompaniji, a ovisno o okolnostima, Todorić će možda od dobavljača tražiti i djelomičan otpis dugova ili ih samo želi 'opipati' ususret traženju ustupaka. 

Dobavljači su krenuli u ofenzivu još prošlog tjedna, kada se šest kompanija našlo u Krašu kako bi dogovorili zajednički stav i postavili se prema Agrokoru, ali i bankama. 

Nakon toga na sastanak u Vladu pozvala ih je Martina Dalić. 'Vlada podržava dobavljače Agrokora u želji za otvorenijom i jasnijom komunikacijom s kompanijom i bankama, kao i u očekivanjima da budu upoznati i sudjeluju u procesima, planu restrukturiranja i planu bilo kojih drugih poslovnih promjena u koncernu', izjavila je u utorak Dalić nakon sastanka s predstavnicima 20-ak tvrtki dobavljača Agrokora.

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva bili su predstavnici Vindije, Dukata, Kraša, Atlantic grupe, Podravke, Francka, Mlinara, Agrofructusa, Logistike Violete, Carlsberga Croatia, Saponije, Kandita, Perutnine Ptuj - Pipo, Megglea Hrvatska, Badela 1862, Moslavina voća, BAT-a te Coca-Cola HBC-a Hrvatska. 

Jedan od dobavljača koji je bio na sastanku s Martinom Dalić rekao je za tportal kako ovo za domaće gospodarstvenike nisu dobri dani: 'Situacija u Agrokoru nije onakva kakvu bismo htjeli. Svi smo mi važni i želimo učiniti kvalitetnije stvari, a ne da pušemo nepotrebne balone i stvaramo prijepore. Stvari treba pokrenuti u dobrom pravcu.'

Svi Agrokorovi dobavljači s kojima smo kontaktirali tražeći komentar bili su 'zakopčani do grla' i vrlo oprezni.

Tek je jedan od direktora veće prehrambene kompanije kratko poručio: 'Brinemo se mi, brine se Vlada i svi čekamo.' Ovog tjedna oglasili su se i iz ruskog Sberbanka navodeći kako će učiniti sve da zadrže stabilnost Agrokora, što uključuje i angažiranje stranih konzultanata za restrukturiranje. 

Tportal je ranije pisao da su angažirane konzultantske tvrtke Alvarez&Marsal i Deloitte kako bi osmislile plan kojim će Agrokor stvoriti nešto vlastite likvidnosti. Taj bi plan trebao biti završen za dva do tri tjedna.