novi udar

Moody's ponovno odsjekao Agrokorov kreditni rejting!

29.03.2017 u 18:24

Bionic
Reading

Kreditna agencija Moody's upravo je još jednom srezala Agrokorov kreditni rejting. Prema Moody'su, Agrokorove obveznice sada su spekulativni instrumenti koji će se vrlo teško naplatiti

Rejting Agrokorovih obveznica srezan je s ocjene B3, na Caa1, što prevedeno znači da prema Moody'su Agrokor ima prilično male šanse da isplati obveznice. U objašnjenju odluke navodi se kako su se na rezanje rejtinga odlučili zbog slabe likvidnosti tvrtke i oslabljenje potpore dobavljača. 

'Mislimo da tvrtka više ne može održati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što će joj oslabiti likvidnost', rekao je Vincent Gusdorf, stariji analitičar u toj rejting kući. Pojašnjava kako Agrokor ima ograničene načine za prikupljanje dodatne likvidnosti, ograničen pristup novim kreditima te je ovisan o nekoliko banaka. 

U Moody'su vjeruju kako Agrokor gubi potporu dobavljača zbog predugih rokova plaćanja. 'Dobavljači su 30. rujna prošle godine potraživali 16,19 milijardi kuna, što znači da Agrokor plaća nakon 150 dana, a ostali maloprodajni lanci dobavljače plaćaju u roku od 60 do 90 dana.

Malo smanjenje rokova plaćanja moglo bi dovesti do znatnog curenja gotovine iz Agrokora', piše u objašnjenju odluke o rezanju rejtinga. 'Moody's sada Agrokorovu likvidnosti promatra kao slabu: krajem rujna prijavili su 2,2 milijarde kune u gotovini i ekvivalentima, što je više od 959 milijuna kuna kratkotrajnih obveza, ali to neće biti dovoljno ako se krenu kratiti rokovi plaćanja. Novi izbori gotovine su ograničeni. Agrokorov pristup kreditima ograničen je i ovisi o malom broju banaka, poput ruskog Sberbanka i VTB-a koji drže oko 87 posto Agrokorova duga', dodaju.

Osim toga, podsjećaju da Agrokor mora vratiti i PIK obveznice koji vise nad glavom krovne tvrtke Adria Group Holdinga, koja je također u vlasništvu Ivice Todorića. 'Ako ne uspiju refinancirati PIK obveznice do ožujka 2018., ugovorne klauzule u tom odnosu dopuštaju bankama da traže i povrat drugih kredita, a ako ga ne refinanciraju do lipnja 2018., kada PIK obveznice dospijevaju, banke imaju pravo tražiti i kontrolu nad Agrokorom. PIK obveznice vrijede oko 536 milijuna eura i izdane su uz godišnju kamatnu stopu od 10,5 posto', zaključuju. Što su točno PIK obveznice - pročitajte ovdje

Na kraju izvještaja, Moody'sovi analitičari poručuju da će razmisliti o podizanju Agrokorova kreditnog rejtinga ako se u tvrtki popravi likvidnosti, ako se dug dobavljači stabilizira, ako iznos operativne dobiti premaši iznos kamata koje se isplaćuju na dug i ako se refinanciranju PIK obveznica pristupi na optimalan način.

PodsjetimoAgrokorovi vjerovnici planiraju ovog tjedna potpisati sporazum o stavljanju obveza u mirovanje (standstill agreement), rekao je novinarima u Moskvi prvi potpredsjednik ruskog VTB-a Jurij Solovjov.

Ruski mediji dodaju kako je Solovjov rekao da su Todorić i Uprava krivotvorili financijske izvještaje zbog čega su zapali u probleme.

'Vlasnik i menadžment kompanije, nažalost, falsificirali su izvještaje već neko vrijeme. To je dovelo do toga da se dug skupljao, a nije se nigdje prikazivao', rekao je Solovjov i naglasio kako će u Upravu Agrokora ući profesionalci s globalnom reputacijom i razni specijalisti', dodao je. Izvornu vijest na ruskom jeziku moguće je pronaći ovdje

Agrokor se na te tvrdnje oglasio priopćenjem: 'Agrokor će uskoro izići s objavom koja će biti vezana uz sve relevantne činjenice, trenutačno stanje i buduće korake kompanije. Ne bismo komentirali razne zaključke i vizije o budućnosti Agrokora', stoji u priopćenju.

To baca i novo svjetlo na spekulacije da ruski kreditori traže smjenu Todorićeva šefa financija Ivana Crnjca, koji podsjećamo, nije ni bio na sastanku s dobavljačima ovoga tjedna.

Ruski bankar novinarima je rekao da Agrokor u ovom trenutku ima dvije tvrtke spremne za prodaju te da čak imaju i kupce, ali oni sada nude jako niske cijene. Jedna od tih kompanija vjerojatno je i Jamnica, na koju je oko bacila Coca-Cola, o čemu je tportal već ranije pisao. 

Standstill agreement – ugovor o mirovanju podrazumijeva da kreditor neko vrijeme prestane tražiti otplatu kredita od vjerovnika, u ovom slučaju VTB od Agrokora Ivice Todorića.