ZBOG FINANCIJSKIH IZVJEŠTAJA

Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Uprave Agrokora na čelu s Todorićem

30.03.2017 u 21:13

Bionic
Reading

Božo Petrov, doznajemo iz izvora bliskih Mostu, podnio je kaznenu prijavu protiv Uprave Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem. Prijavu je podnio zbog navodnog lažiranja financijskih izvještaja

Petrov je, doznajemo, prijavu DORH-u podnio kao fizička osoba, a ne kao predsjednik Sabora.

Podsjetimo, jučer je u javnosti grunula izjava potpredsjednika ruske banke VTB Jurija Solovjova koji je kazao kako je Agrokor 'falsificirao financijska izvješća'.  Međutim, kasnije ja banka tu izjavu ublažila poručivši kako je bilo samo 'nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga' što je dovelo do problema u Agrokoru.

Kako je tportal već pisao, kazna za 'friziranje' financijskog izvještaja može iznositi i do deset godina zatvora.

Nakon izjava o falsificiranju prst je bio uperen i u ministra financija Zdravka Marića, koji je prije dolaska u Vladu radio u Agrokoru. Za tportal je kazao kako nije imao veze sa sastavljanjem financijskih izvješća. 'U mom djelokrugu nije bila odgovornost sastavljanja financijskog izvješća. Ja za to nisam bio odgovoran. Moja funkcija je bila izvršni direktor i nisam bio član uprave. Bio sam zadužen za odnose s investitorima, rejting agencijama te za spajanje i akvizicije', rekao je Marić.

Zbog izjave o falsificiranju izvješća, reagirala je i oporba. SDP je kazao da je to posao za DORH, Poreznu upravu i Hanfu. A sada je DORH aktivirao i sam Petrov.

O prijavama je jučer progovorio i Tomislav Panenić, saborski zastupnik iz redova Mosta. 'Ako je sumnja opravdana, postoji mogućnost podnošenja kaznene prijave protiv odgovornih osoba. Ključ je rješenje problematike koje bi se moglo preliti na sve građane, a to je urušavanje sustava Agrokora, velik broj radnih mjesta, isto tako njihovih partnera, kooperanata i poljoprivrednih proizvođača koji su uz njih vezani. To stvara veliku zabrinutost u mene i mojih kolega. Možda ni sam  zakon neće biti dostatan da riješi sve probleme i povezanost svih subjekata kroz raznorazne financijske subjekte', kazao je Panenić za HRT.