TAJNI SASTANAK U VLADI

Država neće spašavati Agrokor? Marić: Ne bih komentirao

14.03.2017 u 19:08

Bionic
Reading

I dok dionice tvrtki iz Agrokorovog koncerna slabe na burzi, i dalje nije jasno što će biti s tom najvećom hrvatskom tvrtkom. Kako javlja televizija N1, u Vladi se prije gotovo dva tjedna održao sastanak na kojem se razgovaralo o Agrokoru. U razgovoru za RTL ministar financija sastanak nije demantirao, a o svemu se oglasila i Vlada

'Agrokor je velika kompanija, naša najveća privatna kompanija, imam svoje domaće i međunarodne kreditore i dobar dio iz njihovog sustava su javne kompanije. mislim da s izjavama i objavama treba uvijek biti poprilično oprezan. Kao i s Agrokorom i predstavnicima Agrokora tako i s drugim firmama mi iz vlade se po potrebi nalazimo, analiziramo i diskutiramo različite trendove i situacije. Van toga ne bih ništa rekao. Mi kao vlada smo već par puta rekli da pratimo razvoj događanja i sigurno da očekujemo da će Agrokor ponduiti neka rješenja za situaciju', kazao je, gostujući na RTL-u, ministar financija Zdravko Marić.

Komentirao je tako informaciju objavljenu na televiziji N1, koja javlja kako je prije gotovo dva tjedna u Banskim dvorima održan sastanak na kojem su, uz premijer Andreja Plenkovića, bili ministar financija Zdravko Marić, ministrica gospodarstva Martina Dalić, predsjednik Sabora Božo Petrov, ali i šef Agrokora Ivica Todorić, te šef Agrokorovih financija Ivan Crnjac. Kako tvrdi N1, sastanak u Vladi održan je nakon dramatičnih konzultacija u samom vrhu HDZ-a u kojem su donesene dvije važne političke odluka - da država svojim javnim financijama ne može spašavati Agrokor,  i da Ivica Todorić mora otići sa čela kompanije.

Marić, gostujući na RTL-u, sastanak nije demantirao, ali je poručio da detalji nisu točni. 'Neću negirati, ali sve dalje što piše, to ne bih ulazio u komentare, jer dobar dio toga zapravo ne stoji', kazao je Marić.

Upitan je li situacija u Agrokoru doista toliko ozbiljna i nudi li vlasnik rješenja sa svoje strane, Marić je kazao: 'Sigurno da se radi vrlo aktivno na cijeloj toj problematici, iz perspektive ukupnog duga i zaduženosti i iz perspektive aktualnih trendova. Najveći naglasak je stavljen na dobavljače.'

Vlada potvrdila sastanak s predstavnicima Agrokora

Priopćenjem o Agrokoru oglasila se i Vlada. Prenosimo ga u cijelosti:

'Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak  predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora.

Partneri u Vladi (HDZ i MOST) prepoznaju značaj Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, njegove brojne dobavljače, partnere i zaposlenike.

Informirani smo da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. Želimo da u tome uspiju i pratit ćemo situaciju pozorno i dalje.'

Žalac: Vlada se ne bi trebala petljati

O situaciji u Agrokoru jučer su se u emisiji Otvoreno HRT-a dotakli i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, MOST-ov Miroslav Šimić, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP), gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potvrdila je kako vlada prati što se događa u Agrokoru i dodala kako HDZ i MOST vode računa o tome. No pritom je ukazala:

'Mi kao vlada, u principu, se ne bi ni trebali petljati u privatni sektor, ali pratimo. Naravno da nam je to interes i mislim da će se na neki način sve to dobro završiti.'

Miroslav Šimić je pak rekao kako je znao da se sastanak u Vladi održava i smatra kako je prirodno da se o tome razgovara.

'Agrokor je velika kompanija. Vjerujem da, i ako postoje problemi, to biti riješeno na tržištu, ali prirodno je da s obzirom na veličinu kompanije, koja je regionalno najveća kompanija, da Vlada o okolnostima mora voditi računa', poručio je Šimić.

Promašena politika

Dragan Vulin je ukazao kako je, kada govorimo o Slavoniji, Baranji i Srijemu, važno što se zbiva s Agrokorom zbog nekoliko velikih tvrtki poput Belja i Vupika.

'Smatram da je na neki način i ovo rezultat promašene, krive politike prijašnjih Vlada koje su zapravo zemljište koncentrirale i dale velikim proizvođačima, umjesto da su obiteljska poljoprivredna gospodarstva imala prednost. Smatram da se na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima mora temeljiti slavonska, odnosno shrvatska poljoprivreda. Da je bilo tako izbjegli bismo mogućnost da dođe do ovako velike krize', rekao je Vulin.

Ukazao je na to kako su u politikama bivših Vlada veliki sustavi imali prednost pri zakupu i otkupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Vinko Grgić pak smatra kako mali poljoprivrednici imaju snage sami povesti razvoj, u okvirima svojih mogućnosti.

'Slavonija je pokrivena sa nekoliko velikih tvrtki, koje diktiraju tempo, koje diktiraju uvjete, koje diktiraju načine plaćanja. Danas kada se pandorina kutija otvorila i kada je to završilo na vladi saznajemo informaciju o nekoliko milijardi kuna neplaćenog PDV-a. Ako vi kao poduzetnik do kraja mjeseca ne platite PDV, vidjet ćete tko će vam pokucati na vrata. To su naši mali poduzetnici, mali obrtnici, mali poljoprivrednici govorili dugi niz godina', naglasio je Grgić.

Todorić tražio kredit HBOR-a?

Prema pisanju Večernjeg lista, između Vlade i Agrokora održano je nekoliko sastanaka, a na nekim je bio i ministar rada Tomislav Ćorić. Na sastancima HDZ i Most nisu imali ista razmišljanja kako razriješiti situaciju s Agrokorom.

I HDZ i Most su složni da se Todorić mora povući iz Agrokora, no HDZ smatra da država ne može pomoći privatnoj kompaniji te da vjerovnici i konzultanti moraju obaviti restrukturiranje, dok je Petrov zauzeo stav da bi Vlada morala reagirati, zbog kratkog vremena u kojem možda vjerovnici neće imat vremena za spašavanje.

Sugovornik iz Vlade iz redova HDZ-a kaže da Agrokor ima dobre operativne kompanije, te ako se Todorić makne, da će se vjerovnici organizirati i uspjet izvući kompaniju kroz neki od modela. No, kako doznaje Večernji list, na sastanku komunikacija nije bila laka, te je Todorić i navodno tražio kredit HBOR-a, što više nije moguće, niti će država u tome popustiti.

'Država nije Caritas, a odgovornost je na vlasniku kompanije. No svjesni smo isto tako važnosti Agrokora za ekonomiju', kaže taj sugovornik.

Marić o zaduženju

Marić je, gostujući na RTL-u, prokomentirao i novo zaduženje države: 'Izdali smo obveznicu od 1,25 milijardi eura, s povijesno najnižim prinosom. Treba biti optimist.'

Rekao je i kako nema mjesta euforiji, no kako ga raduje što je našao alternativu domaćem tržištu. 

Na pitanje hoće li povoljni uvjeti zaduženja usporiti reforme, Marić je dodao da je sada vrijeme za odlučne korake.

Podsjetio je kako je Vlada već na svojoj trećoj sjednici promijenila 15 poreznih zakona i pokrenula poreznu reformu. 'Gospodarstvu treba rasterećenje', dodao je.