krenulo je

Započela proizvodnja BMW-a serije 5 Touring: Osim benzinskog, dizelskog, plug-in hibridnog pogona i potpuno električni

02.03.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Tvornica BMW Grupe Dingolfing najveći je europski proizvodni pogon BMW Grupe. Svaki dan proizvede više od 1500 vozila, s BMW serije 4, serije 5, serije 6, serije 7, serije 8 i potpuno novog BMW iX koji silazi s proizvodnih traka

Nakon što je BMW krajem svibnja prošle godine održao svjetsku premijeru svoje nove 'petice', početkom veljače ove godine je predstavljena i karavanska verzija Touring.

Dobra je vijest i da je BMW s 1. ožujkom proslavio službeni početak proizvodnje novog BMW-a serije 5 Touring, u svom pogonu u njemačkom Dingolfingu. Pridošlica je prvo premium vozilo u svom segmentu koje osim benzinskog, dizelskog ili plug-in hibridnog pogona ima i potpuno električni pogon. To čini BMW i5 Touring četvrtim potpuno električnim modelom koji je ušao u serijsku proizvodnju u tvornici Dingolfing u manje od tri godine.

BMW i5 eDrive40 Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

'Naš BMW serije 5 Touring posebno je važan za Njemačku i europsko tržište, a mnogi kupci su ga čekali,' rekao je direktor tvornice Christoph Schröder. No, krajem svibnja čekanju će biti kraj, jer tada će novi Touring – sada u svojoj šestoj generaciji – stići u prodajne salone trgovaca i prvi automobili biti predani kupcima. Novi model je već sada dostupan za naručivanje.

Od lansiranja prve generacije 1991., tvornica Dingolfing u Donjoj Bavarskoj bila je jedini proizvođač BMW-a serije 5 Touring, s više od 1,2 milijuna sišlih s proizvodnih traka tijekom godina. Kao i njegov prethodnik, novi BMW serije 5 Touring – bez obzira na pogon – proizvodi se fleksibilno zajedno s modelima BMW serije 5 limuzina i BMW serije 4 i serije 6, sve na jednoj proizvodnoj liniji. Ulaganja u tvornicu za novi BMW serije 5 Touring iznose otprilike 80 milijuna eura.

'Za nas ovdje u Dingolfingu, BMW serije 5 je dio naše DNK,' objasnio je Schröder, 'a lansiranje novog Touringa predstavlja sljedeći korak u obnovi naše uspješne serije modela.' Prošle godine vozila BMW serije 5 činila su oko trećinu proizvodnje iz Dingolfinga. No s sada dostupnim Touringom, brojke bi mogle značajno porasti 2024., potencijalno blizu 50 posto.

  • +4
U Dingolfingu započela proizvodnja BMW-a serije 5 Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: Tom Kirkpatrick

Inače, tvornica BMW Grupe Dingolfing najveći je europski proizvodni pogon BMW Grupe. Svaki dan proizvede više od 1500 vozila, s BMW serije 4, serije 5, serije 6, serije 7, serije 8 i potpuno novog BMW iX koji silazi s proizvodnih traka. U 2023. proizvodnja je iznosila oko 292.000 primjeraka.

Trenutno mjesto zapošljava preko 18.500 ljudi i ima 900 pripravnika koji uče 15 zanimanja. To ga čini ne samo daleko najvećim poslodavcem u regiji, već i jednom od najvećih baza industrije i strukovnog obrazovanja u Njemačkoj.