SVJETSKA PREMIJERA

BMW predstavio i Touring karavansku verziju serije 5: Sportski, elegantan, svestran, a sada i potpuno električni

11.02.2024 u 09:41

Bionic
Reading

Šesta generacija BMW-a serije 5 Touring naprednija je nego ikad, ima brojne digitalne inovacije, pionirske sustave za automatiziranu vožnju i parkiranje, povećanu održivost tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda i, po prvi put, potpuno električni pogon u obliku BMW-a i5 Touring

Nakon što je BMW krajem svibnja prošle godine održao svjetsku premijeru svoje nove 'petice', sada je predstavljena i karavanska verzija Touring. Šesta generacija BMW-a serije 5 Touring naprednija je nego ikad, sadržava brojne digitalne inovacije, pionirske sustave za automatiziranu vožnju i parkiranje, povećanu održivost tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda i, po prvi put, potpuno električni pogon u obliku BMW-a i5 Touring.

Novi BMW serije 5 Touring je sofisticirani svestrani automobil za svakodnevnu vožnju i putovanja, koji nudi elegantan izgled, vrhunski sportski karakter, svestranost i prostranu udobnost.

Fleksibilna pogonska arhitektura omogućuje da se varijante modela s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima, plug-in hibridnim sustavima i isključivo električnim pogonskim sustavima proizvode na jednoj proizvodnoj liniji u tvornici BMW Grupe u Dingolfingu. Lansiranje u Njemačkoj, mnogim drugim europskim zemljama i Japanu počet će u svibnju 2024., a na ostalim tržištima slijedi u lipnju 2024.

BMW i5 eDrive40 Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Protegnute proporcije, snažan prednji dio, individualna stražnja strana

Dinamično rastegnute proporcije i velikodušno dizajnirane površine karakteriziraju vanjski izgled novog BMW-a serije 5 Touring. U usporedbi s prethodnikom, novi BMW serije 5 Touring duži je 97 mm (5060 mm), širi 32 mm (1900 mm) i viši 17 mm (1515 mm). Novi BMW serije 5 Touring ima najduži međuosovinski razmak u klasi, povećan za 20 mm na 2995 mm.

Prepoznatljiv prednji kraj ima modernu interpretaciju prepoznatljivih dvostrukih prednjih svjetala i BMW rešetke. Dva gotovo okomita LED elementa služe kao pokazivači smjera i dnevna svjetla. BMW rešetka, koja strši daleko prema naprijed, ima dodatno osvjetljenje konture BMW Iconic Glow. U bočnom pogledu, grafika ravnih prozora i dugi krovni spojler naglašavaju sportski, elegantni dizajn karavana. Snažno oblikovani lukovi stražnjih kotača, zajedno s ravnim stražnjim staklom, naglašavaju široki stas automobila. Kromirana šipka u obliku slova L dijeli LED stražnje svjetlosne elemente, koji se protežu duboko u bočne dijelove.

Asortiman boja uključuje tri završne boje BMW Individual. Standardna oprema uključuje naplatke od lake legure u veličinama od 18 i 19 cola za potpuno električne i plug-in hibridne modele. Kao opcija dostupni su aluminijski naplatci do 21 cola. Dinamički karakter novog BMW-a serije 5 Touring može se dodatno naglasiti opcijama M Sport paketa, M Sport paketa Pro i M Carbon Exterior paketa. Kao vrhunski model u seriji, BMW i5 M60 xDrive Touring (kombinirana potrošnja energije: 20,8 - 18,3 kWh/100 km prema WLTP) dolazi kao standard s vanjskim komponentama koje jasno izražavaju njegovu izvanrednu dinamiku vožnje.

Progresivno dizajniran kokpit, potpuno veganska unutrašnjost

U srcu progresivnog dizajna kokpita usmjerenog na vozača je BMW-ov zakrivljeni zaslon. Njegov informacijski zaslon od 12,3 inča i kontrolni zaslon s dijagonalom zaslona od 14,9 inča čine potpuno digitalnu zaslonsku mrežu. Moderni vrhunski ugođaj u unutrašnjosti dodatno je poboljšan novim sportskim sjedalima koja su standardno ugrađena, upravljačem koji je sada ravniji pri dnu i opcijskom BMW Interaction Bar.

Novi BMW serije 5 Touring standardno ima potpuno veganski interijer. Površine sjedala u verziji Veganza također su opcijski dostupne s ukrasnim prošivanjem. Daljnja dodatna oprema uključuje BMW Individual Merino kožne presvlake u nekoliko dvobojnih varijanti. Ostali vrhunci programa dodatne opreme uključuju panoramski stakleni krov i Bowers & Wilkins Surround Sound System s do 18 zvučnika.

Optimizirana funkcionalnost za svakodnevnu upotrebu, slobodno vrijeme i putovanja

Novi BMW serije 5 Touring nudi više prostora i osjetno više prostora za noge, ramena i laktove, posebno straga, kao i optimiziranu akustičnu udobnost. Sa svojom svestranom unutrašnjosti i brojnim inteligentnim funkcijama, novi BMW serije 5 Touring jednako je impresivan na cesti kao i u svakodnevnoj uporabi.

Širi otvor prtljažnika u kombinaciji s niskim pragom olakšava spremanje velikih komada prtljage. Bez obzira na pogonsku tehnologiju, sve varijante novog BMW-a serije 5 Touring imaju obujam prtljažnika koji se može proširiti sa 570 na do 1700 litara. Osim automatskog otvaranja stražnjih vrata, standardno je i daljinsko otključavanje naslona stražnjeg sjedala djeljivog u omjeru 40:20:40 iz prtljažnika. Spremišta ispod poda prtljažnika pružaju prostor za pregradnu mrežu prtljažnika, poklopac prtljažnika i kabel za punjenje za potpuno električne i plug-in hibridne modele.

Potpuno električni BMW i5 Touring dostupan u dvije varijante od početka

Novi BMW i5 Touring je prvi potpuno električni premium model u svom konkurentskom području. Od samog početka bit će dostupan u dvije verzije. U BMW-u i5 M60 xDrive Touring, dvije visoko integrirane pogonske jedinice na prednjoj i stražnjoj osovini zajedno tvore električni pogon na sve kotače s do 442 kW/601 KS. S aktiviranim M Launch Control ili M Sport Boostom, okretni moment sustava povećava se na 820 Nm. Vrhunski model ubrzava iz mjesta do 100 km/h za 3,9 sekundi, a najveća mu je brzina elektronički ograničena na 230 km/h.

Električni motor BMW-a i5 eDrive40 Touring nalazi se na stražnjoj osovini (kombinirana potrošnja energije prema WLTP: 19,3 do 16,5 kWh/100 km) i stvara najveću snagu od 250 kW/340 KS i najveći okretni moment do 430 Nm sa funkcijom Sport Boost ili Launch Control. BMW i5 eDrive40 Touring ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,1 sekundu.

U oba modela, visokonaponska baterija smještena u podvozju osigurava sadržaj korisne energije od 81,2 kWh. Uz učinkovite elektromotore, adaptivnu rekuperaciju i tehnologiju dizalice topline za grijanje i hlađenje unutrašnjosti, pogon i visokonaponska baterija pridonose sposobnosti BMW-a i5 Touring na velikim udaljenostima. Domet određen u postupku testiranja WLTP je 445 do 506 km za BMW i5 M60 xDrive Touring i 483 do 560 km za BMW i5 eDrive40 Touring.

Inovativna rješenja za punjenje iz BMW Charging

Baterija se može puniti izmjeničnom strujom s izlaznom snagom do 11 kW kao standard i do 22 kW kao opcija. Visokonaponska baterija može se puniti istosmjernom strujom snage do 205 kW. Anticipativno upravljanje toplinom za visokonaponsku bateriju optimizira učinkovitost pri korištenju stanica za brzo punjenje. Connected Home Charging za potpuno električne i plug-in hibridne modele stvara uvjete za solarno punjenje, punjenje optimizirano po opterećenju, kao i punjenje optimizirano po cijeni. BMW i5 Touring također je prikladan za funkciju Plug & Charge Multi Contract.

Novi dizelski motori s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom

Svi dizelski motori dostupni za novi BMW serije 5 Touring kombinirani su s 48-voltnom blagom hibridnom tehnologijom i 8-stupanjskim Steptronic mjenjačem. Četverocilindrični motor modela BMW 520d Touring dostupan pri lansiranju na tržište (kombinirana potrošnja goriva: 5,9 - 5,3 l/ 100 km; emisija CO2: 154 - 141 g/km prema WLTP) i BMW 520d xDrive Touring (kombinirana potrošnja goriva: 6,2 - 5,7 l/ 100 km; emisije CO2: 163 - 149 g/ prema WLTP) stvara maksimalnu snagu od 145 kW/197 KS i najveći okretni moment od 400 Nm. Pogonski portfelj bit će dopunjen rednim šesterocilindričnim dizelskim motorom u ljeto 2024. Istodobno će uslijediti dvije varijante modela s posljednjom generacijom plug-in hibridnog pogona.

Idealan omjer između sportskog i udobnog putovanja

Užitak u vožnji u novom BMW-u serije 5 Touring temelji se na idealnoj ravnoteži između sportskog duha i udobnosti putovanja. S najdužim međuosovinskim razmakom u natjecateljskom segmentu, velikom širinom traga, gotovo savršeno uravnoteženom raspodjelom osovinskog opterećenja u omjeru 50:50, inteligentnom laganom konstrukcijom i optimiziranom krutošću spoja karoserije i šasije, nudi idealne uvjete za to.

Opsežno poboljšana tehnologija ovjesa uključuje sportsko upravljanje, izravno kontrolirano ograničenje proklizavanja kotača i najnoviju verziju integriranog kočionog sustava kao standard. BMW i5 Touring i plug-in hibridni modeli također imaju zračni ovjes stražnje osovine uključujući automatsko samoniveliranje.

M Sport Suspension, M sportski sustav kočenja i Adaptive Chassis Professional (standard u BMW i5 M60 xDrive Touring) s elektronički kontroliranim amortizerima, Integralnim aktivnim upravljanjem i novim upravljanjem bočnom dinamikom dostupni su kao dodatna oprema. Adaptive M Chassis Professional s Active Roll Stabilization i Active Roll Comfort također je dostupan za vrhunski model.

Inovativni sustavi za automatiziranu vožnju i parkiranje

Sustavi za poluautomatiziranu vožnju i parkiranje dostupni kao standard ili kao opcija za novi BMW serije 5 Touring postavljaju standarde u konkurentskom okruženju sa svojim rasponom funkcija, pouzdanošću i svakodnevnim prednostima. Vrhunac asortimana je opcijski Driving Assistant Professional uključujući pomoć pri upravljanju i kontroli trake i kontrolu udaljenosti s funkcijom Stop & Go. U SAD-u, Kanadi i Njemačkoj dostupan je Highway Assistant koji vozača oslobađa zadataka upravljanja na autocestama sa strukturalno odvojenim smjernim trakovima. Pri brzinama vožnje do 130 km/h moguće je maknuti ruke s upravljača i udobno ih namjestiti sve dok pažljivo pratite promet. Sustav također uključuje jedinstveni Active Lane Change Assistant s aktivacijom očima.

Novi BMW serije 5 Touring standardno ima Parking Assistant uključujući nadzor pokretanja, Trailer Assistant i kameru za pomoć pri vožnji unatrag. Uz opcijski Parking Assistant Professional, automatizirano parkiranje i manevriranje do 200 metara može se kontrolirati izvan automobila pomoću pametnog telefona.

  • +77
BMW serije 5 Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: Fabian Kirchbauer

BMW iDrive s 'QuickSelect', video streaming, AirConsole igre

Poboljšani BMW iDrive zaslon i operativni sustav temeljen na BMW operativnom sustavu 8.5 nudi redizajnirani početni zaslon i funkciju brzog pristupa 'QuickSelect'. Kombinacija BMW zakrivljenog zaslona i BMW Intelligent Personal Assistant dosljedno je dizajnirana za dodirni zaslon i upravljanje prirodnim jezikom. Standardni BMW Live Cockpit Plus uključuje navigacijski sustav BMW Maps temeljen na oblaku. Opcija BMW Live Cockpit Professional uključuje BMW Head-Up zaslon i prošireni prikaz na kontrolnom zaslonu ili ploči s instrumentima.

Infotainment sustav u novom BMW-u serije 5 Touring nadopunjen je nizom atraktivnih digitalnih usluga. Connected Package Professional nudi izbor YouTubea i aplikacije Video s međunarodnim sadržajem i sadržajem specifičnim za zemlju za strujanje videa na kontrolnom zaslonu. Novi BMW iDrive također omogućuje korištenje inovativnog oblika igrica u automobilu s platformom AirConsole.

BMW i5 eDrive40 Touring Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Novi BMW serije 5 Touring standardno je opremljen s dvije 5G antene za mobilne telefone i četiri kao opcija. Ovo osigurava optimalan prijem za telefoniju i online usluge. Standardna oprema također uključuje optimiziranu integraciju pametnog telefona putem Apple CarPlay® i Android Auto™. Standardni Personal eSIM u potpunosti integrira vozilo u kupčev digitalni ekosustav. S funkcijom Remote Software Upgrades, novi BMW serije 5 Touring uvijek je u tijeku s najnovijim softverom. Također je moguće testirati i ponovno rezervirati odabrane funkcije u BMW ConnectedDrive Storeu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'