SVJETSKA PREMIJERA NA CES-U 2022

[FOTO/VIDEO] Upoznajte novi BMW iX M60: Najbolje od tri svijeta - i, X i M

05.01.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Zeleno svjetlo za prvi BMW M automobil dizajniran za isključivo električnu mobilnost od samog početka. BMW predstavlja treću, još snažniju varijantu svog novog tehnološkog flagship modela

BMW iX M60, koji će imati svjetsku premijeru na Consumer Electronics Show-u (CES) u Las Vegasu (SAD) u siječnju, kombinira koncept vozila dosljedno usmjeren na održivost s dizajnom modernog vozila za sportske aktivnosti i uzbudljivim dinamičkim karakteristikama vožnje. Na taj način utjelovljuje najbolje od tri svijeta BMW-a i, modela BMW X i BMW M GmbH. Sa svojim tehnološkim vrhuncima, koji također uključuju područja automatizirane vožnje, rada i povezivanja, novi BMW iX M60 predstavlja novo razumijevanje naprednog luksuza, visokih performansi i premium karaktera.

Početni signal za električnu mobilnost u prepoznatljivom stilu marke BMW M

Sa snagom od 455 kW (619 KS), odnosno električnim pogonom do 397 kW (540 KS) tijekom privremenog povećanja učinkovitosti <10 sekundi do 455 kW, maksimalnim okretnim momentom od 1015 Nm u sportskom načinu rada, odnosno 1100 Nm s aktiviranom kontrolom pokretanja i M specifičnim podešavanjem ovjesa, dodaje izvanredno iskustvo performansi svijetu lokalna mobilnost bez emisija. BMW iX M60 ubrzava s mjesta do 100 km/h za samo 3,8 sekundi. Jaka isporuka snage specifičnog M električnog pogona nastavlja se stalno u rasponima velikih opterećenja, tako da povećanje brzine također ostaje gotovo konstantno do elektronički ograničene maksimalne brzine od 250 km/h. Domet BMW-a iX M60 određen u WLTP testnom ciklusu je do 566 kilometara.

BMW iX M60 - vanjski dizajn Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Debi BMW-a iX M60 označava prekretnicu u povijesti BMW-a M GmbH, koja je započela prije 50 godina. Zajedno s BMW-om i4 M50 (kombinirana potrošnja energije: 22,5 – 18,0 kWh/100 km prema WLTP-u; kombinirana emisija CO₂: 0 g/km), utjelovljuje odlazak marke BMW M u segment elektrificiranih automobila. Ekstremna snaga i precizna kontrola električnog pogona na sve kotače, zajedno s vrlo osjetljivim ograničenjem klizanja kotača na temelju aktuatora i tehnologijom ovjesa koja, između ostalog, uključuje M posebno podešen zračni ovjes s dvije osovine s automatskom kontrolom razine, osiguravaju prepoznatljivo BMW M iskustvo vožnje, agilnost i preciznost.

BMW iX M60 se proizvodi zajedno s ostalim varijantama modela potpuno električnog sportskog vozila (SAV) u tvornici BMW Group Dingolfing. Lansiranje na globalnom tržištu počet će u lipnju ove godine.

Uravnotežen koncept vozila, izrazito sportska orijentacija

Koncept vozila BMW iX pruža idealnu osnovu za potpuno električni SAV (Sports Activity Vehicle) s karakteristikama visokih performansi. I struktura karoserije i princip dizajna kao i postavka ovjesa usmjereni su na kombiniranje vrhunske udobnosti u vožnji sa karakteristikama sportskog upravljanja. Koncept aluminijskog svemirskog okvira i karbonski kavez s plastikom ojačanom ugljičnim vlaknima (CFRP) u krovu, bočnim i stražnjim dijelovima inteligentna su mješavina materijala koja kombinira povećanu krutost s optimiziranom težinom. Korištenje CFRP-a za smanjenje težine ima dugu tradiciju u BMW M GmbH. Posebno lagan materijal visoke tehnologije već je postigao sjajne rezultate u kombiniranju performansi motora i težine u BMW-u M3 CSL, koji je predstavljen 2003. godine. BMW M GmbH je tako bio pionir u korištenju CFRP-a u velikoj automobilskoj proizvodnji. U brojnim aktualnim sportskim automobilima BMW M GmbH visokih performansi, standardni krov od karbonskih vlakana i druge komponente izrađene od CFRP-a dio su principa inteligentne lagane konstrukcije.

Izvedba, učinkovitost i domet BMW-a iX M60 također imaju koristi od njegovih optimiziranih aerodinamičkih svojstava, koja mu daju koeficijent otpora (Cd vrijednost) od 0,26 u sportskom načinu rada. Visokonaponska baterija smještena je duboko u podvozju, spuštajući težište vozila što osigurava agilno upravljanje kao i uravnoteženu raspodjelu osovinskog opterećenja. Zato karakteristike performansi BMW-a iX M60 ne karakteriziraju samo fascinantno spontano ubrzanje, već i izvanredna dinamika u zavojima i upravljivost koja se može precizno kontrolirati u svakom trenutku, čak iu vrlo dinamičnim situacijama. Savršeno uravnotežene vozne karakteristike daju BMW-u iX M60 samopouzdanje i osjećaj lagane noge pri svim brzinama. Također se može voziti na fizičkim granicama dajući vozaču jasnu povratnu informaciju u tipičnom BMW M stilu.

BMW iX M60 - scene vožnje Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Prvi BMW M automobil baziran na novom budućem modularnom sustavu

BMW iX M60 kombinira svoje tipične M izvedbene karakteristike s iznimno naprednom tehnologijom novog budućeg modularnog sustava BMW Grupe u područjima automatizirane vožnje, rada, povezivanja i digitalnih usluga. To stvara iskustvo premium mobilnosti koje je jedinstveno u natjecateljskom okruženju. Tome pridonosi i potpuno obnovljena unutarnja arhitektura, stvarajući iznimno izdašan osjećaj prostora.

Kao i druge varijante modela, BMW iX M60 ima najširu paletu standardne opreme koju je ikada ponudio BMW u području sustava pomoći vozaču, kao i brojne inovacije. Nova generacija senzora, novi softverski stog i moćna računalna platforma također pružaju znatan potencijal za dosljedno unapređenje automatiziranih funkcija vožnje i parkiranja – s funkcionalnošću razine 3 srednjeročno.

Najnovija generacija iDrive sustava prikaza i upravljanja proširuje interakciju između vozača i vozila dopuštajući prirodan dijalog. Temelji se na novom BMW operativnom sustavu 8 i dizajniran je s jasnim fokusom na funkciju dodira novog BMW zakrivljenog zaslona i glasovnu komunikaciju s opsežno poboljšanim BMW Inteligentnim osobnim asistentom. Daljinske nadogradnje softvera nude mogućnost instaliranja novih i poboljšanih funkcija vozila preko zraka. Navigacija sa sustavom BMW Maps utemeljenim u oblaku i videom proširene stvarnosti na kontrolnom zaslonu osigurava brzo i precizno planiranje rute, kao i savršeno vođenje prometa. BMW iX je također pionir u prijenosu podataka pomoću standarda 5G mobilnih telefona i u integraciji osobnog računa mobilnog telefona u vozilo uz pomoć osobnog eSIM-a.

Jasan jezik dizajna, inovativan osjećaj prostora, iznimno opsežna standardna oprema

Snažne proporcije modernog SAV-a, smanjen dizajn površine i precizni detalji karakteriziraju jasan vanjski izgled i daju BMW-u iX M60 prepoznatljivu prisutnost. Kočione čeljusti sportskog kočionog sustava obojene u plavo i s M logotipom, BMW Individual Titanium Brončanom vanjskom linijom i M logotipima u novoj visokoj sjajnoj crnoj/titan brončanoj završnici na prednjim bočnim pločama i stražnjem dijelu vozila pružaju jasnu pokazatelji karaktera visokih performansi BMW-a iX M60. 22-colni aerodinamični kotači s ekskluzivnim dizajnom od titan bronce nisu obavezni.

Prostrana, visokokvalitetna i inovativno dizajnirana unutrašnjost pomaže vozaču da se koncentrira na aktivnu vožnju, a istovremeno pruža udobnost putovanja i užitak progresivnog luksuza. Višenamjenska sjedala s integriranim naslonima za glavu, veliki BMW zakrivljeni zaslon, šesterokutni upravljač i krovna obloga u antracit boji povećavaju užitak u vožnji.

  • +38
BMW iX M60 Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Uklanjanje središnjeg tunela stvara dodatni prostor za noge, kao i prostor za pohranu i središnju konzolu dizajniranu u stilu visokokvalitetnog komada namještaja. Opcijski interijer Suite uključuje sjedala od prirodne kože, ploču s instrumentima, središnju konzolu i obloge vrata, kao i površine i komande od zlatne bronce. Bez obzira na odabrani izgled zaslona i aktivirani Moj način rada, u lijevom području informacijskog zaslona prikazuje se M logotip.

BMW iX M60 - dizajn unutrašnjosti Izvor: Promo fotografije / Autor: BMW

Ekskluzivni karakter BMW-a iX M60 dodatno je naglašen njegovom iznimno opsežnom razinom standardne opreme. Između ostalog uključuje BMW Live Cockpit Professional i BMW Natural Interaction, koji omogućuje upravljanje funkcijama pomoću govora i gesta, Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System, BMW lasersko svjetlo, Comfort Access, aktivnu ventilaciju sjedala za vozača i suvozača i Paket toplinske udobnosti.

Holistički koncept održivosti: kontrolirana ekstrakcija sirovina, proizvodnja korištenjem 100 posto zelene električne energije, visok udio prirodnih i recikliranih materijala

Odgovorno korištenje resursa u cijelom lancu vrijednosti i maksimalno smanjenje CO₂ otiska tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda izražavaju kako BMW i razumije i definira premium mobilnost usmjerenu prema budućnosti. Ovaj holistički pristup dosljedno se primjenjuje u razvoju vozila, u cijelom opskrbnom lancu i u proizvodnji BMW-a iX M60. Marka BMW i predstavlja ekološku i društvenu održivost.

Opskrbu kobaltom i litijem potrebnim za visokonaponske baterije BMW Grupa nabavlja iz kontroliranih izvora u Australiji i Maroku i isporučuje ih proizvođačima baterija. Princip dizajna elektromotora omogućuje izbjegavanje upotrebe rijetkih zemnih metala u rotorima pogona. Osim toga, tvrtka kupuje aluminij koji se proizvodi električnom energijom iz solarnih energetskih postrojenja.

100 posto zelena električna energija koristi se za proizvodnju vozila, kao i za proizvodnju baterija. Visok udio sekundarnog aluminija i reciklirane plastike doprinosi resursno učinkovitoj proizvodnji BMW-a iX M60. U unutrašnjosti se nalazi drvo s FSC certifikatom, koža štavljena ekstraktom listova masline i drugi prirodni materijali. Između ostalog, reciklirane ribarske mreže služe kao sirovina za podne obloge i prostirke.