UOČI NOVIH PROTOKOLA

[FOTO/VIDEO] Od 16 testiranih modela na Euro NCAP testiranju samo jedan nije dobio 5 zvjezdica

22.11.2022 u 08:12

Bionic
Reading

Odlučnost proizvođača da postignu dobre rezultate, jer se 2023. protokoli mijenjaju kako bi se proizvođače strože potaknulo da uzmu u obzir druge sudionike u prometu u skladu s vizijom Euro NCAP-a 2030

Euro NCAP je objavio rezultate za najveću skupinu automobila ove godine i svih, ali samo jedan od šesnaest testiranih automobila nije postigao maksimalnu Euro NCAP ocjenu od pet zvjezdica. Testirajući široku paletu vozila u širokom rasponu klasa, rezultati pokazuju odlučnost proizvođača da postignu dobre rezultate u protokolima Euro NCAP-a za ovu godinu. U 2023., protokoli se mijenjaju kako bi se proizvođače strože potaknulo da uzmu u obzir druge sudionike u prometu u skladu s vizijom Euro NCAP-a 2030.

Automobili testirani ovog studenog uključuju dva potpuno električna, Tesla Model S i novi na tržištu NIO ET7, koji je također postigao najviše ocjene u ocjeni Green NCAP prošli tjedan. Najbolji rezultati postignuti na Euro NCAP testovima, sa značajnim maksimalnim ocjenama u Safety Assist-u mogu samo poboljšati profil i reputaciju oba ova automobila.

Tesla Model S Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Također su objavljeni rezultati s pet zvjezdica za dugo očekivanu električnu Toyotu bZ4X i njezinog službenog blizanca Subaru Solterra. DS 9, veliki obiteljski automobil dobio je četiri zvjezdice, dijelom zbog kazne u testu prednjeg pomaka jer je bio agresivan partner u sudaru prema drugim vozilima.

Ostali automobili koji su postigli rezultate od 5 zvjezdica bili su još jedan obiteljski automobil, Hyundai IONIQ 6, koji je postigao pohvalnih 97 posto u zaštiti odraslih; manja Honda Civic; mali terenci Toyota Corolla Cross kao i Nissan Ariya i njezin veći brat Nissan X Trail (ocjena 2021. izvedena od prošlogodišnjeg partnerskog Nissan Qashqaija).

Veliki MPV Renault Austral, Land Rover Range Rover i njegova sportskiji brat Range Rover Sport također su osvojili ocjene od pet zvjezdica. Osim NIO ET7, još dva kineska automobila postigla su maksimalne rezultate u ovomjesečnom testu – novi mali terenski automobil smart #1, koji je sada u zajedničkom vlasništvu automobilske tvrtke Geely, i još jedan mali terenski automobil privlačnog imena WEY Coffee 02.

Nissan X-Trail Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Osiguravanje Vision Zero ciljeva Euro NCAP-a

'Proizvođači žele postići dobre rezultate u ovogodišnjim testovima budući da protokoli sljedeće godine postaju stroži i daju veće izazove za razvoj vozila. U 2023., u skladu sa svojom vizijom 2030, Euro NCAP će se usredotočiti na niz novih aspekata. Na primjer, postavljamo protokole autonomnog kočenja u nuždi (AEB) za motocikle, kao i nove scenarije u pasivnoj sigurnosti za pješake i bicikliste, proširujući područje na kojem bi ova dva ranjiva korisnika mogla komunicirati s vozilom.', je rekao Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a.

I nastavlja: 'Ovo je neophodan napredak u sigurnosti za druge sudionike u prometu, a mi blisko surađujemo s industrijom kako bismo osigurali da ispunimo ciljeve Vision Zero i da su zahtjevi protokola ispunjeni.’

  • +63
Euro NCAP Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Omogućavanje ponovnog testiranja modela

Kako bi potaknuo razvoj sigurnosti i nadogradnje svojih vozila radi bolje zaštite potrošača, Euro NCAP proizvođačima vozila omogućuje ponovno testiranje ili ocjenjivanje istog automobila na novu ocjenu nakon značajnih sigurnosnih poboljšanja. To je bio slučaj s nekoliko vozila u 2022. među kojima su Volkswagen Golf, prvi put testiran 2019., čiji su rezultati objavljeni prošlog mjeseca, i Isuzu D-Max Crew Cab, objavljen u ovomjesečnom izdanju.

Range Rover Sport Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Prvobitno ocijenjen s pet zvjezdica 2020. godine, provedeni su novi testovi za procjenu redizajniranog zračnog jastuka za koljena vozača. Očitanja na lutkama korištenim u testiranjima pokazuju samo neznatno poboljšanje, iako je utjecaj na rezultat testa veći, a Isuzu nije uspio pokazati nikakvo značajno poboljšanje za vozila s volanom na lijevoj strani.

Dok je D-MAX-ova ocjena od pet zvjezdica zadržana, čak i uz slabije performanse automobila s volanom na lijevoj strani, Isuzuov pristup je u suprotnosti s onim Volkswagena, na primjer, koji je izvršio značajna poboljšanja na Golfu kako bi postigao ocjenu od pet zvjezdica protiv trenutnih protokola.

Isuzu D-Max Crew Cab Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

'Euro NCAP želi blisko surađivati ​​s proizvođačima kako bi osigurao proizvođačima okvir za poboljšanje sigurnosnih performansi njihovih automobila. Međutim, važno je da ti isti proizvođači ne koriste šestogodišnju valjanost ocjene samo kao stratešku komercijalnu priliku da zadovolje potrošače. Proizvođači nam moraju pokazati da su predani stvaranju stvarne promjene u sigurnosti.' kaže Michiel van Ratingen.