HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Toyota bZ4x je stigla: Potpuno električni SUV srednje veličine je prvo BEV vozilo iz Toyotine linije 'bZ'

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

bZ4X je dostupan u verziji s pogonom na prednje i na sva četiri kotača. FWD ima sprijeda montiran eAxle od 150 kW (204 KS) s okretnim momentom od 265 Nm. AWD ima eAxle od 80 kW (109 KS) i sprijeda i straga, koji zajedno donose snagu od 218 KS i okretni moment od 366 Nm

Toyota je održala hrvatsku premijeru svog prvog potpuno električnog baterijskog (BEV) SUV vozila, model bZ4X. Treba reći i da je ovaj model imao svoju svjetsku premijeru krajem listopada prošle godine. Ovaj model, prema Toyoti, donosi revoluciju i tržištu predstavlja novu filozofiju marke bZ (eng. 'Beyond Zero') ili 'Dalje od nulte emisije', a na BEV tržište prvi put ikad plasira modele s iskonskim 'off-road' sposobnostima SUV vozila.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

To je tek početak koji će ubrzati kretanje Toyotine multifunkcijske tehnologije ka cilju postizanja ugljične neutralnosti. bZ4X prvi je u nizu proizvoda iz asortimana bZ koji će se plasirati na tržišta širom svijeta. Naziv sadrži komponente koje se odnose na veličinu automobila (4 je za srednju veličinu vozila) i na tip vozila (u ovom slučaju X za Crossover SUV model).

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Kvaliteta i performanse vozila bZ4X temelje se na Toyotinom iskustvu u proizvodnji tehnologije za elektrifikaciju vozila – nasljeđu dužem od četvrtine stoljeća. Tvrtka je na razvoju modela bZ4X surađivala s tvrtkom Subaru (model Solterra), svojim partnerom, te iskoristila već dobro poznatu stručnost tog proizvođača u područjima kao što je izrada pogona na sva četiri kotača.

Vanjski dizajn i eTNGA platforma

Nova Toyota bZ4X nije adaptacija nekog postojećeg modela. Radi se o potpuno originalnom vozilu, prvom iz serije različitih modela vozila bZ koji će se proizvoditi na novoj Toyotinoj platformi, posebno namijenjenoj za BEV vozila. eTNGA ima ugrađenu baterijsku jedinicu u podvozju, u potpunosti ispod poda vozila. Rezultat su snažan i iznimno kruti okvir te nisko gravitacijsko središte, odlučujući čimbenici za stabilnost i hvalevrijednu dinamičnost pri vožnji koje model bZ4X pruža. Isto tako, modularni dizajn omogućuje jednostavnu prilagodbu za primjenu kod različitih vrsta vozila.

Što se njegovog vanjskog dizajna tiče, Toyota je osmislila elegantni i robusni dizajn, jednako prikladan za moderni gradski život i život na selu, kombiniranjem naprednog izgleda BEV vozila i izvornih kvaliteta SUV vozila.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Izgled prednjeg kraja je pametan i nema nepotrebnih ukrasa. Za njega je karakterističan novi izgled 'čekića ili mlata', kao i karakteristična tanka LED prednja svjetla, dok su prednji kutovi posebno naglašeni kako bi se postigao savršen sklad i dodatno istaknuo upečatljiv izgled automobila.

Gledano bočno, silueta automobila je elegantna s malenom ukupnom visinom, prednji stupovi su tanki, a niska linija osovina odražava nisko gravitacijsko središte koje postignuto zahvaljujući novoj platformi i nisko postavljenoj, integriranoj bateriji. Ukrasne letvice na koševima blatobrana, veliki kotači (promjera do 20 cola) gurnuti su u kutove karoserije, a debele ploče karoserije ispod vrata dodatno naglašavaju autentični SUV izgled vozila. Straga su u glavnom fokusu dizajna naglašeni kutovi, s upečatljivim stražnjim svjetlima koja su razvučena po čitavoj širini vozila.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

U usporedbi s modelom Toyota RAV4, bZ4X ima ukupnu visinu za 85 mm manju, kraće prevjese i 160 mm dulji međuosovinski razmak. Visina linije poklopca motora također je smanjena za 50 mm. Ukupan dojam okretnosti, koja je vodeća u klasi, postignut je radijusom zakretanja od 5,7 m. Vanjske dimenzije Toyote bZ4x su sljedeće: duljina 4690 mm, visina 1650 mm, međuosovinski razmak 2850 mm (RAV4 2690 mm).

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dizajnerske značajke obuhvaćaju aerodinamičke elemente koji doprinose velikom dosegu vožnje, uključujući otvore postavljene duboko u kutove prednjeg odbojnika za stvaranje glatkih zračnih zavjesa, potpuno zaštićeno podvozje, razdijeljeni krovni spojler i (opcijski) stražnji spojler sa zaobljenim rubom, stražnji usmjerivač zraka i stražnje staklo pod točno određenim kutom. Tanka donja rešetka ima zatvarač koji se podešava i provodi zrak za hlađenje prema bateriji, čime se smanjuje otpor vjetra.

Kako bi se smanjila razina buke u unutrašnjosti, na bočnim je staklima upotrijebljeno deblje staklo, a razmak između stakla u vratima i prednjeg trokutnog panela je širi i ravnomjerniji, čime je smanjena razina buke koja nastaje uslijed vrtloženja vjetra.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

bZ4X dostupan je u šest jednobojnih varijanti, uključujući nijanse Precious Metal i Precious Silver, plus pet dvobojnih varijanti na kojima je karoserija u jednoj boji, dok su krov i stupovi u kontrastnoj crnoj boji.

eTNGA platforma: nova, modularna struktura posebno namijenjena BEV vozilima

Model bZ4X prvi je automobil izrađen na novoj BEV konstrukciji, utemeljenoj na filozofiji eTNGA i posebno dizajniranoj, optimiziranoj i namijenjenoj električnim vozilima. Ova potpuno nova struktura dovoljno je fleksibilna za upotrebu na potencijalnim bZ modelima u budućnosti, a predviđena je za masovnu proizvodnju. Važno je napomenuti da je tanka baterija ugrađena u potpunosti ispod poda, gravitacijsko je središte iznimno nisko, omjer težine sprijeda/straga je idealan, a krutost karoserije je velika.

Toyota bZ4X: verzija s FWD prednjim pogonom

Toyota bZ4X: verzija s FWD prednjim pogonom

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Modularni dizajn eTNGA omogućuje jednostavno prilagođavanje konstrukcije za upotrebu na različitim vrstama i dimenzijama vozila. Prikladna je za ugradnju baterija različitih veličina i različite izlazne snage, kao i za modele (kao što je to slučaj s vozilom bZ4X) s pogonom na prednje kotače ili na sva četiri kotača. Fiksni elementi su položaj prednjeg i (ako se upotrebljava) stražnjeg motora, raspored ispod poklopca motora, mjesto za vozača idealno pozicionirano u odnosu na prednje kotače i širinu baterije, dok su promjenjivi elementi međuosovinski razmak, broj ćelija baterije te prednji i stražnji prevjes. Tako su omogućene različite varijante koje zadovoljavaju razne potrebe kupaca i mogu se jednostavno prilagoditi dizajnu modela vozila upotrebom prednjih, središnjih i stražnjih modula.

Savršeno iskombinirane osnovne kvalitete platforme pružaju modelu bZ4X stabilnost, visok odaziv i visoke dinamičke performanse, kako na modelima s pogonom na prednje kotače tako i na modelima s pogonom na sva četiri kotača.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Dizajn platforme omogućuje da vozilo bZ4X ima dugački međuosovinski razmak koji kao rezultat omogućuje iznimno prostranu unutrašnjost, kako u putničkom prostoru tako i u prtljažniku. Putnici straga udaljeni su jedan metar od putnika sprijeda, a ravni pod i puno prostora za noge lako pariraju većim vozilima.

Fleksibilan prtljažnik ima podesivu ploču koja se može postaviti na dvije različite visine i prostor ispod ploče poda koji povećava utovarnu visinu za 71 mm, što je praktično kod prijevoza većih predmeta. Dok su stražnja sjedala na svom mjestu, a ploča prtljažnika je u spuštenom položaju, zapremnina prtljažnog prostora iznosi 452 l (VDA), što je dovoljno prostora za prijevoz tri kovčega od 82 l i dva bicikla. Stražnja su sjedala djeljiva i sklopiva 60:40 te imaju funkciju nagibanja. U prostoru ispod ploče prtljažnika nalazi se kutija za alat u kojoj ima dovoljno prostora za odlaganje trokuta upozorenja ili kabela za punjenje automobila, ali i za uredno pospremanje sklopivog stražnjeg pokrova.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Toyotina višenamjenska tehnologija prema nultom ugljičnom otisku

Toyota u svojoj linija modela ima vozila koja svima mogu pomoći da smanje svoj ugljični otisak svugdje u svijetu. Asortiman obuhvaća hibridna električna, plug-in hibridna električna vozila, električna vozila s pogonom na vodikove gorivne članke i baterijska električna vozila, a ponuda potonjih upotpunjena je novim modelima bZ  - a prvi među njima je bZ4X. Toyota ovaj svoj pristup s primjenom više različitih tehnologija naziva 'udruženom snagom'.

Od prvog plasiranja na tržište modela Prius 1997. godine, tvrtka je proizvela više od 20 milijuna elektrificiranih vozila koja sada prometuju cestama. Na taj je način tvrtka pokazala da ekološki učinkovita vozila mogu postati učinkovita samo ako su u širokoj primjeni: moraju biti pristupačna i privlačna kupcima te moraju zadovoljavati njihove potrebe mobilnosti.

Budući da elektrifikacija sve brže dolazi, Toyota očekuje da će se širom svijeta do 2025. godine prodavati 5,5 milijuna elektrificiranih vozila godišnje, a u svom asortimanu nuditi ukupno 70 modela, uključujući 15 modela vozila s nula štetnih emisija.

Za Europu predviđa da će među ukupno prodanim vozilima u Zapadnoj Europi do 2025. godine njih 90 posto biti elektrificirana vozila, a od čega najmanje 10 posto ZEV (Zero emission vehicles – vozila s nultom emisijom). Ova brojka će do kraja desetljeća porasti do vrijednosti od 100 posto, s najmanje 50 posto ZEV vozila (a udio će biti i veći ako to zahtjevi tržišta i razvoj infrastrukture omoguće). A do 2035. godine cilj jest 100 posto manje novih vozila s CO2 emisijama, a moguće je da će se taj cilj na pojedinim tržištima ostvariti i ranije.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Unutrašnjost

Tema za dizajn unutrašnjosti su udobnost i prostranost koji putničkom prostoru pružaju osjećaj i ambijent kao u dnevnom boravku. Taj osjećaj dodatno pojačava upotreba mekih, pletenih tekstura na presvlakama i ploči s instrumentima, kao i detalji glatke završne opcije i panoramski krov koji je dostupan kao opcija.

Ploča s instrumentima tanka je i nisko postavljena, što pruža dodatni osjećaj otvorenosti prostora, a vozač ima dobru vidljivost sprijeda. Ovakav dizajn moguć je zahvaljujući upotrebi novog klima-uređaja koji je 30 posto kompaktniji.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Toyotino načelo 'ruke na obruču upravljača, a pogled na cesti' u potpunosti je ostvareno s kokpitom u potpunosti usmjerenom na vozača, gdje su sedam inčni TFT zaslon s instrumentima i za prikaz informacija postavljeni izravno u vidnom polju vozača, iznad kola upravljača, pa je pregled nad svim instrumentima moguć uz minimalno pomicanje oka.

Središnja konzola u posebnom je fokusu s 'društvenim' elementom i kao odraz kvalitetnog dizajna putničkog prostora, lako dostupna svima u vozilu i s ukupno 20 litara prostora za pohranu. Prostor za pohranu obuhvaća otvoren prostor ispod konzole, prikladan za odlaganje para cipela ili ručne torbice, zasebne prostore za odlaganje svega (od pametnog telefona do tableta i velike boce). Sjajan detalj je i to što pretinac za pametni telefon ima prozirni poklopac pa lako možete vidjeti ako primite neko upozorenje ili važnu obavijest.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

U skladu sa specifikacijama multimedijskog sustava, bZ4X ima 8 ili 12,3-inčni dodirni zaslon. Veliki zaslon upotrebljava najnoviji sustav Toyota Smart Connect, s naprednim funkcijama i poboljšanom opcijom glasovnog prepoznavanja za pristup informacijama i zabavi te upravljanje brojnim funkcijama vozila, primjerice klimatizacijom i podizanje/spuštanjem stakala.

Multimedijalne opcije za vozača uključuju korisne usluge povezivanja kojima se može pristupiti putem aplikacije Toyota MyT. Vozačima vozila bZ4X i ostalih Toyotinih BEV vozila posebno će biti korisna mogućnost pristupanja jednoj od najvećih svjetskih mreža stanica za punjenje. U skladu s Toyotinim 'Kanzen' pristupom, koji kupcima pruža potpunu bezbrižnost, kupci se mogu registrirati za pojedine usluge, odabrati željenu tarifu i upotrebljavati aplikaciju za traženje dostupnih stanica za punjenje u blizini te automatizirati plaćanje punjenja. Status pojedinačnih stanica za punjenje također se može provjeriti putem aplikacije.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Ostale trenutačno dostupne funkcije u aplikaciji MyT uključuju opciju 'pronađi moj automobil', koja omogućuje dohvaćanje podatka o lokaciji vozila i prikaz pojedinosti na karti, zajedno s uputama za dolazak do označene lokacije ako je to potrebno. Funkcija „'Pošalji podatke u automobil” omogućuje planiranje putovanja i slanje podataka u navigacijski sustav automobila, dok funkcija 'Car to Door' pruža upute za prelazak zadnjeg dijela puta pješice nakon parkiranja. Analitički podaci o vožnji, podsjetnici za servis, podaci o razini napunjenosti baterije i mogućnost daljinskog uključivanja svjetala upozorenja također su dostupni putem aplikacije.

Automobil se može daljinski otključati ili zaključati, a možete i provjeriti status automobila – jesu li spuštena neka stakla ili otvoren krovni otvore, otključana vrata, uključena svjetla ili jeste li ostavili ključ u vozilu.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Umjesto klasične ručice mjenjača, bZ4X ima novu komandu s kotačićem: vanjski dio se pritišće i okreće ulijevo ili udesno za odabir položaja za vožnju ili brzine za vožnju unatrag. Postavka P (parkiranje) izdvojeni je dodirni gumb koji se nalazi odmah iza komande s kotačićem.

LED rasvjeta u putničkom prostoru raspoređena je tako da postoje svjetla u prostoru za noge, na središnjoj konzoli, stranicama vrata, u kvakama vrata i u prtljažnom prostoru. Na modelima više razine opreme svjetla su prisutna i u prostoru za noge straga, sjedalo vozača ima električno upravljanje, a oba prednja sjedala imaju funkciju grijanja i ventilacije. Opcije za presvlake sjedala su perforirana ili umjetna koža, kombinacija umjetne kože i tkanine ili samo tkanina. Odabir boja je potpuno crno ili kombinacija svijetlo sive i crne boje.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Pogonski sklop: pogon na prednje kotače i pogon na sva četiri kotača

Model bZ4X s pogonom na prednje kotače pogoni sprijeda postavljen elektromotor od 150 kW (204 KS) iznimno visokog odaziva. Ima okretni moment od 266 Nm, a ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od 160 km/h.

bZ4X AWD ima dva motora od 80 kW (109) sprijeda i straga koji pogone prednju i stražnju osovinu. Maksimalna snaga iznosi 218 KS Okretni moment je 337 Nm, a ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se za samo 6,9 sekundi. Upotreba snage s prednjeg i stražnjeg motora dodatno je optimizirana kako bi se postigla manja sveukupna potrošnja energije. Primjerice, ako se vozi na niskim brojevima okretaja upotrebljava se samo prednji motor.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

bZ4X upotrebljava novi dizajn eAxle u kojem su sustav prijenosa, motor i pretvarač smješteni u jednu jedinicu. Lagan i kompaktni dizajn omogućuje kraće prevjese i niže gravitacijsko središte vozila te više prostora u putničkom prostoru i prtljažniku. eAxle je po prvi put upotrijebljen na modelu bZ4X, ali izgrađen je na tehničkoj stručnosti i znanju koje je tvrtka Toyota stekla u projektiranju električnih motornih generatora za svoja hibridna i plug-in hibridna električna vozila u proteklih 25 godina.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Poduzete su brojne mjere kako bi se smanjili gubici na motoru i pretvaraču, što uključuje upotrebu manjeg statora i rotora veće brzine/snage, kao i upotrebu ulja manje viskoznosti u sustavu prijenosa. Sustav prijenosa jednostavnog je dizajna s tri osovine, dok predopterećenje diferencijala i ravnomjerna distribucija momenta na lijevu i desnu pogonsku osovinu jamče držanje pravca vozila.

Prednji eAxle ima jedinicu za opskrbu električnom energijom (ESU) koja ujedno i pretvara energiju, što doprinosi manjoj težini i veličini vozila. Primjerice, komponente kao što su priključna kutija i DC relej, koji su se nalazili u bateriji na Toyotinim ranijim BEV modelima, sada se nalaze unutar ESU-a, pa je baterija plosnatija, što je uvelike pomoglo da pod u putničkom prostoru bude niži i ravniji.

Toyota bZ4X: verzija s AWD pogonom na sva četiri kotača

Toyota bZ4X: verzija s AWD pogonom na sva četiri kotača

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Budući da se ECU (elektronska kontrolna jedinica) motora nalazi bliže motoru, brže se detektira proklizavanje kotača. Brza primjena preciznog momenta drastično smanjuje proklizavanje kotača i omogućuje veću stabilnost pri vožnji.

Elektromotor visokog odaziva omogućuje bržu i bolju regeneraciju. Usporavanje je povećano na 0,15 G kad vozač otpusti gas, a osjećaj pritom potpuno je prirodan i kompenzira se otprilike 80 posto usporavanja tijekom vožnje.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Potpuno novi pogonski sustav sa značajkom X-MODE

Toyota je sa svojim partnerom, tvrtkom Subaru, radila na razvoju i projektiranju potpuno novog sustava pogona na sva četiri kotača koji je utemeljen na izvrsnom naslijeđu u projektiranju AWD sustava koji obje tvrtke imaju. Novi sustav od iznimne je važnosti i posve dragocjen za BEV vozila, a modelu bZ4X omogućuje autentične, vodeće u klasi sposobnosti off-road vožnje, što prvi put vidimo na tržištu potpuno električnog SUV vozila.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Vozač može birati više različitih postavki značajke X-MODE i tako prilagoditi performanse vozila uvjetima (snijeg/blato, duboki snijeg i blato – pri brzinama manjim od 20 km/h), dok sustav Grip Control omogućuje još intenzivniji osjet off-road vožnje (pri brzinama manjim od 10 km/h).

Kad upotrebljava značajku X-MODE i sustav Grip Control, vozač se može u potpunosti koncentrirati na precizno upravljanje dok sustav brzine o brzini kretanja vozila nizbrdo, uzbrdo ili po ravnom. Prilikom vožnje nizbrdo vozač za sličnu razinu pomoći može upotrijebiti sustav za pomoć pri vožnji nizbrdo (eng. Downhill Assist Control).

  • +63
  • +60

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Baterijska tehnologija

Litij-ionska baterija velike gustoće ima 96 ćelija i nazivnu vrijednost napona 355,2 V. Bruto kapacitet baterije iznosi 71,4 kWh, a temperaturni raspon rada iznosi između -30 i +60 °C.

Za kvalitetu i postojanost baterije ključan je višestruki nadzor napona, jakosti struje i temperature na razini svake pojedine ćelije. U slučaju detektiranja nekog neuobičajenog stvaranja topline, automatski se aktiviraju kontrole. Predviđene su protumjere za izbjegavanje oštećenja materijala, a tijekom postupka proizvodnje određene su sigurnosne mjere koje sprečavaju ulazak stranih tvari u bateriju.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Ovo je prva baterija u Toyotinom vozilu sa sustavom hlađenja na vodu. Upotrebljava se rashladno sredstvo koje pomaže pri održavanju stabilne vrijednosti temperature u svakoj pojedinačno hlađenoj ćeliji. Sustav je povezan s klima-uređajem vozila, što znači da su regulacija temperature baterije i temperature u putničkom prostoru usklađene na energetski učinkovit način.

Zahvaljujući učinkovitom sustavu grijanja, s pumpom, pouzdanost rada nije narušena ni pri temperaturama ispod ništice.

Koliko je Toyota uvjerena u sigurnost baterije jasno je kroz činjenicu da jamči da će baterija zadržati 70 posto kapaciteta i do 10 godina, što je dodatno potvrđeno jamstvom proizvođača na električno vozilo u trajanju od 8 godina ili do 160.000 km, te dodatno, produljeno jamstvo za bateriju u trajanju do 10 godina ili 1 milijun prijeđenih kilometara koje se aktivira nakon redovne godišnje provjere električnog vozila.

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Punjenje baterije i doseg vožnje

Europske verzije modela bZ4X upotrebljavaju bateriju koja je prikladna za pouzdano punjenje pri vrlo niskim temperaturama. Baterija se može brzo puniti, a da se pritom ne ugrozi njena sigurnost ni vijek trajanja: puni se do 80% kapaciteta za otprilike 30 minuta ako se upotrebljava sustava za brzo punjenje od 150 kW (CCS2), dok je za punjenje do kraja putem izvora od 230 V/32 A potrebno otprilike 9,5 sati. Od 4. kvartala 2022. godine, trofazni ugrađeni punjač od 11 kW zamijenit će prvotnu jedinicu od 6,6 kW.

Službeni podaci o performansama WLTP za bZ4X potvrđuju da je doseg vožnje modela poprilično velik. Model s pogonom na prednje kotače ima doseg 516 km s jednim punjenjem baterije, uz raspon učinkovitosti od 143,2 Wh/km (7 km/kW), dok verzija s pogonom na sva četiri kotača službeno ima doseg od 470 km uz učinkovitost od 158 Wh/km (6,3 km/kW).

Toyota bZ4x

Toyota bZ4x

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jayson Fong

Solarni krovni panel

Opcijski solarni krovni panel dostupan je za vozilo bZ4X. Omogućuje pohranu obnovljene solarne energije i njenu upotrebu za punjenje baterije ili dodatnih sustava na vozilu putem solarnog ECU-a koji se nalazi ispod stražnjih sjedala. Kad ima dovoljno sunca, Toyota procjenjuje da pruža dovoljno energije za prelazak 1800 km, ili 11,7 km dnevno (što odgovara 140 ciklusa punjenja pametnog telefona).

Dok je automobil parkiran i kontakt je isključen, energija iz solarne ploče upotrebljava se za punjenje glavne baterije, što jamči dovoljni doseg i omogućuje upotrebu energije u druge svrhe, primjerice za električne uređaje. Dok automobil vozi i kontakt je uključen, solarna energija napaja dodatne sustave automobila, čime se smanjuje opterećenje glavne baterije.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Doseg vožnje važan je čimbenik temeljem kojeg kupci EV vozila biraju svoja vozila, a Toyota ima više od 25 godina iskustva u razvoju baterija visokog kapaciteta. Zato, osim što omogućuje bezbrižnu vožnju i prelazak navedenog broja kilometara, bZ4X nudi i jamstvo zadržavanja svojstava i kapaciteta baterije dugi niz godina. U skladu s razvojnim ciljevima za bateriju, očekivano je tek manje smanjenje performansi baterije tijekom godina.

Krutost karoserije

Kao što je gore navedeno, u skladu s filozofijom eTNGA bZ4X ponosi se velikom krutošću i niskim gravitacijskim središtem, što stvara stabilnu osnovu visokog odaziva i izvrsnih performansi. Primijenjene su i druge mjere kako bi se te kvalitete poboljšale. Primjerice, upotreba ojačanog prednjeg podokvira za nosač hladnjaka smanjuje težinu na prednjem kraju automobila, što smanjuje inerciju i doprinosi stvaranju boljih performansi prilikom vožnji u zavojima. Težina je također smanjena zahvaljujući elementima u prednjem dijelu pogonskog sklopa, uključujući aluminijske poprečne okvire, dok upotreba vruće žigosanog i čvrstog čelika na ključnim mjestima konstrukcije jamči krutost, što znači da su performanse u slučaju udaraca izvrsne i nema negativnog učinka po masu vozila.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Stražnji okvir ima dvostruku prstenastu strukturu i nosivu konstrukciju sa stražnjim stupom, što ostavlja dovoljno prostora za prtljažnika, a donosi krutost koja pomaže kad treba podnijeti razne udarne sile iz raznih smjerova. Novi, integrirani prednji stup 15 post je tanji nego na ostalim vozilima slične težine, a posebno je projektiran da podnese različite udarne sile iz različitih smjerova.

U primjeni je i posebna mjera za zaštitu baterije u slučaju frontalnog sudara, udarca straga ili bočno, a postoji i donji poklopac od aluminija koji pruža zaštiti prilikom vožnje po neravnim površinama.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Ovjes, sustav upravljanja i kočenje

bZ4X ima prednji ovjes MacPherson s ukrutama i stražnji ovjes s dvostrukim ramenima. Oba sustava imaju šipku za zaštitu od prevrtanja. Cilj je bio postići idealnu razinu kontrole i sigurnosti te uskladiti i izbalansirati značajke filozofije eTNGA kako bi se osigurala udobna, stabilna vožnja uz mogućnost zadržavanja kontrole nad vozilom.

Kočioni sustav s elektroničkim upravljanjem ima prednje i stražnje ventilirajuće diskove, performanse su mu precizno ugođene za jednostavnu kontrolu i pruža savršen omjer učinkovitosti i krutosti. Električna parkirna kočnica je u osnovnoj opremi.

Električni servo upravljač sa zupčastom letvom prilagođava razinu servo upravljanja brzini vozila. Kasnije, 2023. godine, model bZ4X bit će dostupan sa sustavom One Motion Grip, novim sustavom upravljanja s tehnologijom zakretanja kotača putem žice (steer-by-wire).

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Kotači i gume

Ovisno o razini opreme, model bZ4X može biti opremljen 18 ili 20-colnim kotačima. Naplatci od lake legure i 18 cola imaju pokrivni sloj od smole u srebrnoj ili crnoj boji, ravne površine, aerodinamičnog dizajna i s brojnim malenim rupama koje doprinose boljem hlađenju kočnice. Kotači s pet dvostrukih krakova od 20 cola u kontrastnoj su crnoj boji i završno su strojno obrađeni s pojedinim dijelovima koji su istaknuti sivom smolom. Dimenzije guma su 235/60R18 ili 235/50R20.

Toyota T-Mate sustavi sigurnosti i pomoći pri vožnji

Novi bZ4X sadrži brojne funkcije za podršku i pomoć u okviru sustava Toyota T-Mate, što je zajednički naziv za sustave koji pomažu pri zaštiti od nezgoda, pružaju zaštitu u slučaju udarca i pomažu vozači prilikom manevriranja, bilo da se radi o parkiranju automobila u nekoj prometnoj ulici u središtu grada ili vožnji po autocesti.

Toyota bZ4X kreće u prodaju na europsko tržište

Toyota bZ4X kreće u prodaju na europsko tržište

Izvor: Promo fotografije / Autor: Toyota

Napredne tehnologije posebno su dizajnirane kako bi zaštitile sve putnike u vozilu, ali i sve ostale sudionike u prometu, a Toyoti omogućuju ostvarenje cilja i mobilnosti bez nezgoda i prometnih ozljeda u budućnosti.

Na vozilu bZ4X, Toyota T-Mate sadrži najnoviju generaciju tehnologije Toyota Safety Sense, sa sustavima za zaštitu prije sudara koji su razvijeni za veću funkcionalnost i bolji nadzor okruženja vozila te praćenje ostalih sudionika u prometu.

Primjerice, skretanje lijevo ili desno na raskrižju s gustim prometom predstavlja opasnost ne samo za vozila koja prolaze raskrižjem iz svih smjerova, već i za pješake i bicikliste koji prelaze cestu na koju vi skrećete. bZ4X opremljen je najnovijom verzijom sustava za zaštitu prije sudara, eng. Pre-Collision System (PCS) koji neprekidno nadzire takve opasnosti, upozorava vozača ili aktivira kočenje ako postoji neizbježan rizik od sudara.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Čim pješak zakorači na pločnik ili vozilo počne lelujati sa strane, sustav može od vozača zatražiti da skrene. PCS je tu i da pomogne sustavu servo upravljanja u slučaju nužde, jer pomaže zaobići opasnost i zadržati vozilo na stabilnoj putanji i unutar njegovog prometnog traka. PCS također detektira kad postoji rizik od sudara uslijed naglog ubrzavanja prilikom vožnje malim brzinama, pri čemu automatski regulira silu vožnje i automatski aktivira kočenje.

Dovoljno je na trenutak izgubiti koncentraciju da automobil skrene s putanje. Uz sustav za zadržavanje u prometnom traku bZ4X pomoći će vam i ispraviti putanju vozila prema oznakama na cesti ili, kad je to potrebno, prema samom rubu ceste ili prema razmaku od vozila ispred. To je važan sigurnosni aspekt jer preuzima dio tereta s vozača kad vozi autocestom na dugim putovanjima. Sustav je pritom koordiniran i djeluje zajedno s potpuno prilagodljivim regulatorom brzine, što znači da se i brzina vozila prilagođava na siguran način tijekom vožnje po autocesti. Sustav isto tako prati kako vozač upotrebljava obruč upravljača i papučicu kočnice i gasa. Ako vozač ne reagira na vrijeme, aktivira se sustav za zaustavljanje u slučaju nužde, eng. Emergency Driving Stop System. Na modelima više razine opreme, razina nadzora je veća jer se upotrebljavaju kamere koje provjeravaju položaj glave vozača.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Ponekad vozačima može promaknuti neki prometni znak, ali na glavnim prometnicama i autocesti sustav za prepoznavanje prometnih znakova, eng. Road Sign Assist, upozorava vozača emitiranjem obavijesti s glavnim smjernicama, upozorenjima i propisanim ograničenjem brzine.

Kako ostali sudionici u prometu ne bi bili ugroženi, sustav Safe Exit Assist pomaže pri izbjegavanju čestog nehotičnog otvaranja vrata u pogrešnom trenutku, baš kad se vozilu straga približava drugo vozilo, biciklist ili pješak. Funkcija upotrebljava sustava za nadzor mrtvog kuta i skenira cestu te emitira upozorenje ako vozač ili putnik pokušaju otvoriti vrata u trenutku kad postoji opasnost od udarca.

Ponašanje pješaka i ostalih vozila ponekad se teško može predvidjeti, ali uz značajku proaktivne pomoći pri vožnji (eng. Proactive Driving Assist), koja će biti dostupna od 2023. godine, bZ4X moći će skenirati cestu ispred sebe i izračunati rizik od sudara te u skladu s time prilagoditi kočenje i upravljanja u ranoj fazi i tako pomoći spriječiti nezgodu. Tako se, primjerice, može spriječiti udaranje osobe ili biciklista blizu ruba ceste ili koji se spremaju prijeći cestu, ili izbjeći sudar s vozilom ispred.

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Toyota bZ4x: hrvatska premijera

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mario Poje

Kako bi kupci bili bezbrižni i kako bi im sve u vozilu bilo praktično, Toyota može putem modula za podatkovnu komunikaciju automobila (DCM) osigurati jednostavna skeniranja i ažuriranja softvera bežičnim putem ako je vozilo opremljeno sustavom Toyota Safety Sense 3 i multimedijalnim sustavom MM21.

Cijene za hrvatsko tržište

Što se cijena tiče, novi bZ4X uz paket opreme ELEGANT koji sadrži bogat paket aktivne sigurnosti kao i automatski dvozonski klima uređaj za FWD kreće od 412.100 kn, a AWD model s pogonom na sva četiri kotača bZ4X ELEGANT AWD 80 kW + 80 kW (218 KS / 467km EV doseg) kreće od 434.600 kn. Povodom predstavljanja u Hrvatskoj pripremljena je i posebna ponuda, pa tako model bZ4X ELEGANT FWD 150 kW (204 KS / 512km EV doseg) kreće od 405.700 kn, a model bZ4X Executive Tech AWD 80 kW + 80 kW (218 KS / 467km EV doseg) kreće od 466.600 kn. Naravno, s obzirom da je riječ o potpuno električnom modelu budući kupci mogu aplicirati za sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energestku učinkovitost (natječaj je upravo u tijeku, a sve što trebate se javiti ovlaštenom Toyota trgovcu), a iznos je 70.000 kn.

Treba reći i to da Toyota nudi sljedeće: do 10 godina jamstva Toyota Relax, do 10 godina jamstva na pogonsku bateriju, do 10 godina jamstva na gume, sigurnosni paket T-Mate, povezane usluge MyT te Toyota osiguranje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!