CRASH TESTOVI

[FOTO/VIDEO] Sedam novih modela na najnovijim Euro NCAP testovima: Pogledajte kako su prošli!

08.07.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Pet zvjezdica su osvojila dva nova crossover/SUV-a, Alfa Romeo Tonale i najnoviji KIA Sportage te Cupra Born. Partnerski MPV modeli Mercedes-Benz T-Class i Mercedes-Benz Citan Tourer također su osvojili pet zvjezdica, dok su Toyota Aygo X i BMW i4 osvojili četiri zvjezdice

Kako je objavljeno prije dva dana, u proteklom razdoblju je Euro NCAP testirao sigurnost sedam novih automobila. Među dobitnicima pet zvjezdica dva su nova crossover/SUV-a, Alfa Romeo Tonale i najnoviji KIA Sportage te jedan potpuno električni automobil, Cupra Born.

Alfa Romeo Tonale - Euro NCAP 2022 Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Partnerski MPV modeli Mercedes-Benz T-Class i Mercedes-Benz Citan Tourer također su se kvalificirali za pet zvjezdica. Konačno, Toyotin supermini Aygo X i BMW-ov potpuno električni i4 osvojili su po četiri zvjezdice.

Alfa Romeo Tonale s pet zvjezdica

Tonale, prvi potpuno novi model iz Alfa Romea nakon Stelvia 2016. godine, ispunio je sve zahtjeve za ocjenu od 5 zvjezdica, unatoč nedostatku središnjih zračnih jastuka i pokazao se kao agresivan partner u slučaju frontalnih sudara. Sve u svemu, SUV ima dobre rezultate u testovima izbjegavanja sudara od automobila do automobila i od automobila do ranjivih sudionika u prometu i nudi sustav Attention Assist koji može otkriti pospanost vozača.

Potpuno obnovljena Kia Sportage dijeli platformu s Hyundai Tucsonom s 5 zvjezdica testiranim prošle godine. Jednako je dobro opremljen i dobio je vrlo slične ocjene u sigurnosnim testovima, također zaradivši 5 zvjezdica.

Isto se može reći i za Cupru Born, sportsku alternativu VW grupe modelu ID.3.

Euro NCAP

Ova neovisna organizacija provodi testove sudara (crash testove) na novim vozilima i korisnicima pruža realnu i neovisnu procjenu sigurnosnih performansi nekih od najpopularnijih automobila koji se prodaju u Europi.

Euro NCAP je osnovan 1997. godine i uz podršku nekoliko europskih vlada, automobilskih, potrošačkih i osiguravateljskih organizacija, Euro NCAP je brzo postao katalizator za poticanje značajnih sigurnosnih poboljšanja u dizajnu novih automobila.

U segmentu jednovolumenskih vozila temeljenih na kombijima, Mercedes-Benz donosi Citan Tourer i njegovu otmjenu verziju, T-klasu. Oba dijele platformu Renault Kangooa, ali su, općenito gledano, bolje opremljeni novim središnjim zračnim jastukom za dodatnu zaštitu od bočnog sudara i aktivnim sigurnosnim značajkama visokih performansi.

  • +10
Sedam novih modela na najnovijim Euro NCAP testovima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Toyota Aygo X i BMW i4 s četiri zvjezdice

Toyota Aygo X najnovija je novost u visoko konkurentnom supermini segmentu, gdje se svaki euro računa. Mali gradski crossover automobil općenito se dobro ponaša, ali se odriče nekih naprednijih sigurnosnih sustava, što rezultira ocjenom od 4 zvjezdice.

Toyota Aygo X - Euro NCAP 2022 Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Konačno, BMW-ov baterijski električni kompaktni executive automobil i4 pokazuje da luksuz ne znači uvijek bolje sigurnosne performanse. Opremljen sličnim senzorom kao i serija 3 testirana 2019., velika limuzina propustila je neke kritične točke izbjegavanja sudara i dobila je ocjenu od 4 zvjezdice.