PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Honda pokazala prototip novog Civica; prvo limuzina, a zatim slijede hatchback i Type R

19.11.2020 u 08:53

Bionic
Reading

Honda još nije predstavila pogonske sklopove ili tehničke specifikacije za novi model Civica, no za pretpostaviti je da će nadolazeći Type R koristiti hibridni pogonski sklop

Honda je javnosti predstavila novu, 11. generaciju svog obiteljskog automobila Civic. Zanimljivo je da je to ovaj japanski proizvođač automobila, motocikala, vanbrodskih motora, vrtne opreme i ostalog, napravio u SAD-u. Točnije, učinili su to Hondinom kanalu Head2Head Twitch, a samu prezentaciju su vodili Rachel Seltzer i MonsterDface, uz osam najboljih streamera koji su se borili protiv njega u Fortniteu, najpopularnijoj svjetskoj bojnoj igri, zauzimajući drugo mjesto među najtraženijim igrama Twitcha.

Honda je prvi put otkrila prototip Civica sljedeće generacije, pokazujući prototip limuzine koji će se u prodaji u Sjedinjenim Državama sljedeće godine. Novi Civic će biti lansiran na tržište najprije samo u limuzinskom obliku, a hatchback varijanta slijedi kasnije - s potvrđenim najsnažnijim i najsportskijim modelom Civic Type R. Honda još nije potvrdila hoće li se novi model nuditi i u Europi.

Vanjski izgled

Iako novi Civic održava nekoliko ključnih elemenata stila svog prethodnika, čišćeg je dizajna pod utjecajem modela Accord, koji je u prodaji na američkom tržištu. Novi Civic zadržava nisku siluetu i poklopac motora svog prethodnika, iako Honda kaže da su dizajneri opsežno preradili gornji dio tijela pomičući A-stupove prema naprijed, kako bi poboljšali vidljivost. Bočna ogledala također su premještena s prednjih blatobrana na vrata.

Novi Civic također ima prerađenu, manju rešetku sprijeda, dok je stražnji trag kotača proširen. Tu su i nova stražnja svjetla, koja ističu širinu i stabilnost na cesti, te razigrani, ali aerodinamički učinkovit zadnji rub poklopca prtljažnika na limuzinskoj izvedbi.

Dizajn unutrašnjosti

Na sličan način, potpuno novi Civic dobit će dramatičan interijer, jer preuređuje čiste i 'nepretrpane' linije ranijih generacija Civica, te napreduje u bitnim Civic M/M ('Man-Maximum, Machine-Minimum') vrijednostima izvanredne ergonomije i izuzetne preglednosti, dok istovremeno uključuje moderne elemente dizajna i tehnologija.

Nova, 11. generacija predstavit će više novih tehnologija Civic, koje su prve za ovaj model, uključujući potpuno digitalni upravljački instrumentni sklop i novi 9-inčni zaslon osjetljiv na dodir u full-HD Display Audio postavljen na vrhu nisko postavljene ploče s instrumentima.

Sigurnosni sustavi

Vjeran svojoj misiji unapređenja sigurnosnih performansi malih automobila, novi Civic će uvesti više novih aktivnih i pasivnih sigurnosnih sustava, uključujući nadograđeni paket Honda Sensing® sigurnosnih tehnologija i tehnologija za pomoć vozaču, te više novih dizajna zračnih jastuka. Nadalje, novi Civic dolazi s naprednom novom inačicom Hondine napredne strukture kompatibilnog inženjerstva (Advanced Compatibility Engineering ili ACE ) s poboljšanom zaštitom od sudara putnika i pješaka. Nova, kruća struktura tijela također će doprinijeti daljnjem napretku u usavršavanju vožnje, kvaliteti vožnje i sportskom upravljanju Civica.

Honda još nije predstavila pogonske sklopove ili tehničke specifikacije za novi model Civica, no za pretpostaviti je da će nadolazeći Type R koristiti hibridni pogonski sklop.

Limuzinska verzija novog Civica i dalje će se proizvoditi za američko tržište u tvornicama tvrtke u Sjevernoj Americi u Indiani u SAD-u i Ontariju u Kanadi. Sve hatchback verzije odlazećeg Civica proizvedene su u Hondinoj tvornici Swindon, ali s tim zatvaranjem postrojenja proizvodnja američkih modela prebacit će se u tvornicu Greensburg u Indiani.

  • +4
Honda Civic - prototip nove 11. generacije u limuzinskoj izvedbi Izvor: Promo fotografije / Autor: Honda