Sigurnost na prvom mjestu

[FOTO/VIDEO] Volkswagen nastavlja poboljšavati Golf 8: Još jedna ocjena od pet zvjezdica Euro NCAP-a

21.10.2022 u 08:32

Bionic
Reading

Najuspješniji model VW-a je već 2019. godine dobio pet zvjezdica u skladu s tada važećim standardom, a sada je svoju impresivnu razinu sigurnosti potvrdio i u modificiranoj verziji testnog postupka koji se primjenjuje od 2020., iako bi njegova prethodna ocjena vrijedila još tri godine

Prije nekoliko dana smo pisali kako je Volkswagen je ponovno dobio najveću ocjenu od pet zvjezdica za Golf na Euro NCAP testu sigurnosti (Europski program za ocjenu novih automobila). Europska institucija za zaštitu potrošača dodijelila je vrlo visoke ocjene u svim ispitanim područjima. Kompaktni Volkswagenov model bio je posebno impresivan kada je riječ o sigurnosti odraslih putnika, djece i ranjivih sudionika u prometu, kao i po pitanju njegovih sustava pomoći.

Njegova standardna oprema sada uključuje i središnji zračni jastuk za prednja sjedala. Najnoviji Golf tako dolazi opremljen sveobuhvatnim sigurnosnim konceptom koji zadovoljava novu, strožu proceduru ispitivanja. Kao takav, Golf ostaje među najboljima u svojoj klasi.

VW Golf 8 na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

Golf je prošao najnoviji sigurnosni pregled s odličnim ocjenama. Nakon što je Volkswagenov najuspješniji model već 2019. godine dobio pet zvjezdica u skladu s tada važećim standardom Euro NCAP, sada je svoju impresivnu razinu sigurnosti potvrdio i u modificiranoj verziji testnog postupka koji se primjenjuje od 2020. Iako bi njegova prethodna ocjena vrijedila još tri godine, Volkswagen je odlučio ažurirati razinu sigurnosti svog najuspješnijeg modela – te ga testirati prema novim, znatno strožim standardima.

Od ukupno 21 testa, 14 je nedavno provedeno prema ažuriranoj proceduri – i to s velikim uspjehom. Glavni tajnik Euro NCAP-a, Michiel van Ratingen, je rekao: 'Većina proizvođača vozila sklona je to iskorištavati, neki čak mogu razmotriti sigurnosna smanjenja kako bi održali konkurentnost. Stoga je izvrsno vidjeti kako Volkswagen neprestano unapređuje sigurnost Golfa, biti u toku s najnovijim dostignućima i držati korak s konkurencijom.'

Jedna važna sigurnosna značajka je novi središnji zračni jastuk za prednja sjedala, koji je sada uključen u standardnu ​​opremu Golfa. U slučaju bočnog sudara, to pomaže u sprječavanju mogućeg kontakta između glava osoba koje sjede u prvom redu sjedala. Dodatni standardni zatezač trbušnog pojasa za prednji red sjedala dodatno povećava sigurnost. U kategoriji 'Zaštita odraslih putnika', uspješan kompaktni model osvojio je izvanrednih 88 posto od mogućih dostupnih bodova.

Golf je za 'Zaštitu djece' postigao rezultat od 87 posto. Ova se ocjena temelji na tri važna aspekta: Osim zaštite koju osiguravaju sigurnosni sustavi za dijete u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, ovdje je fokus i na mogućnostima sigurne ugradnje dječjih sjedalica različitih veličina, kao i oprema koju vozilo nudi za siguran prijevoz djece.

  • +9
VW Golf 8 na Euro NCAP testiranjima Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

U kategoriji 'Sustavi pomoći' Golf je impresionirao sa 79 posto maksimalne ocjene. Između ostalog, autonomni sustav kočenja u nuždi (AEB) pokazao se dobro u testovima koji su uključivali reakciju na druga vozila. Sustav upozorenja vozača (Driver Alert) i funkcija kočenja nadolazećeg vozila pri skretanju (oba su standardna oprema) također su pozitivno pridonijeli rezultatu.

Osim zaštite putnika u vozilima, Euro NCAP također ispituje koliko dobro sustavi automatskog kočenja u nuždi mogu zaštititi ranjive sudionike u prometu poput pješaka i biciklista u slučaju prijetećeg sudara. U ovoj kategoriji, Golf – koji je standardno opremljen sustavom autonomnog kočenja u nuždi Front Assist – dobio je ocjenu od 74 posto.

Volkswagen stoga ističe svoje visoke standarde sigurnosti i nastavlja s nizom uspjeha na Euro NCAP: U ožujku 2022. ID.5, Polo i Taigo dobili su ocjene od pet zvjezdica. Prije toga, ID.4 i kompaktni ID.3 postigli su najviše ocjene na Euro NCAP-u u travnju 2021. odnosno listopadu 2020. U 2019. T-Cross je također dobio najbolje ocjene uz Golf.

Program ocjenjivanja Euro NCAP stroga je odrednica za razinu sigurnosti novih modela vozila u Europi od 1997. Kupcima automobila pruža najnovije informacije o sigurnosti popularnih novih modela. Postupci ispitivanja i zahtjevi za standardnu ​​pomoć sustavi i pasivna sigurnost pojačavaju se u redovitim intervalima – otprilike svake dvije godine. Pojedinosti o pojedinačnim testovima javno su dostupne na stranicama Euro NCAP-a.