PRVI DOJMOVI

[FOTO/VIDEO] Bili smo na europskoj premijeri Nissan X-Traila: Nova dimenzija omiljenog kompaktnog obiteljskog SUV-a

01.11.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Novi X-Trail ima inovativni pogon e‑POWER, kao i e-4ORCE pogon na sve kotače, dok će tradicionalniji korisnici odabrati verziju s blago elektrificiranim 1,5-litrenim turbomotorom s varijabilnim kompresijskim omjerom

Kada neki model automobila uđe u svoju četvrtu generaciju onda se svakako može reći da je koncept automobila opravdao uložena sredstva i napore na njegovoj popularizaciji. Upravo se to dogodilo s Nissan X-Trailom, a prva generacija koja se pojavila na tržištu 2001., možda i nije isprva dala naslutiti da je riječ o modelu koji će se u prve tri generacije prodati globalno u preko 7,8 milijuna primjeraka.

Prva generacija, koja se proizvodila sve do 2007., mogla je ponijeti epitet izvornog kompaktnog 4x4 SUV-a. U to vrijeme novi smjer praktičnih crossover/SUV modela poprimao je tek svoje obrise, jer kada u svom portfelju imate jedan sjajan model terenca, kakav je svakako bio Patrol, trebalo je imati vizije i hrabrosti probati nešto novo.

Druga generacija, između 2007. i 2014. je ponijela eitet obiteljskog SUV-a s tada najnaprednijom 4x4 tehnologijom. Nije to bilo ništa čudno, jer je Nissan jedan od možda samo šačice proizvođača koji znaju što je potrebno da bi neko terensko vozilo bilo sposobno sigurno se nositi u vožnji s različitim uvjetima, a posebo u pravom off-oradu. Tu prije svega mislimo na Toyotu, Mitsubishi, Mercedes-Benz, Land Rover, Jeep,...

Treća generacija, u proizvodnji od 2014. do 2021. je otišla korak dalje, jer je kutijasti oblik izvornog X-Traila dobio oble, zavodljivije linije, ali i epitet svjetskog crossover lidera idealnog za obitelji. Autor ovog teksta je, naravno, vozio sve tri generacije X-traila, pa je poziv na europsku premijeru četvrte generacije prihvatio kao nešto potpuno prirodno, i izazovno.

Tako se u nekoliko proteklih tjedana, možda malo bez prevelike pompe, u susjednoj Sloveniji odvijalo predstavljanje najnovije četvrte generacije ovog impresivnog simbola vozila sposobnog za sve uvjete vožnje, koje će po svemu sudeći na valu svoje globalne popularnosti još doživjeti i neke buduće generacije.

Nissan je održao svjetsku premijeru novog X-Traila četvrte generacije u travnju 2021. na Šangajskom salonu automobila. Iako smo isprva pomislili da je od njegove svjetske premijere proteklo možda malo i previše vremena, u bliskom razgovoru s odgovornim ljudima iz Nissana shvatili smo da za to ima i sasvim opravdanih razloga.

Prije svega, ono na čemu je japanski proizvođač u sklopu Alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi bazirao svoju strategiju predstavljanja ili, možda bolje reći, koncepta posve nove generacije jesu prodajne brojke prethodne, treće generacije. One govore sljedeće: u SAD-u je prodano 1,7 milijuna primjeraka, Kini 1,2 milijuna, Zapadnoj Europi 302.000, Australiji i Novom Zelandu 156.000 primjeraka. To je ukupno preko 3 milijuna komada X-Traila prošle generacije.

Nissan X-Trail: statičke snimke Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Drugo, u SAD-u, na velikom i značajnom tržištu za Nissan kupci traže nešto drugačije postavke od npr. zapadnoeuropskog kupca, pa elektrifikacija možda i nije toliko dominantna predodrednica kako bi se neki model ovoga tipa uspješno prodavao. Tako se X-Trail u Americi traži s drugim, klasičnijim tipom motorizacije od kupca sa zahtjevnog europskog tržišta.

Bilo kako bilo, novi X-Trail za nas ipak donosi neke posebne novitete, prije svega Nissanov inovativni e‑POWER pogon za autentičan doživljaj vožnje električnog automobila, ali bez potrebe za punjenjem na punionici. Ne morate brinuti, novi X-Trail će biti dostupan i s tradicionalnim, blago elektrificiranim 1,5-litrenim turbomotorom. Drugi novitet za europsko tržište je svakako i e-4ORCE tehnologija pogona na sve kotače koja je posebno prilagođena za elektrificirane modele marke.

Nova generacija, baš kao i prethodne tri, nasljeđuje prepoznatljivi stil marke: mišićav dizajn, praktične značajke za veću fleksibilnost i napredni pogon na sve kotače. Novi X-Trail bit će dostupan u izvedbama s pet i sedam sjedala, što ga čini idealnim za putovanja sa širom obitelji ili prijateljima.

Novom Alijansinom platformom CMF-C, naprednim inženjerskim rješenjima, inovacijama i naprednom tehnologijom novi će X-Trail ponovo podići letvicu u segmentu crossovera. Treba reći i da je granica između tradicionalnog poimanja crossover i SUV modela prilično tanka, i možda bi bilo bolje izostaviti ovaj tip odrednica. Zašto to kažemo? Jer će s novim X-Trailom kupci željni avantura uživati u još dinamičnijim performansama i naprednim hibridnim tehnologijama koje nova generacija ovog modela nudi.

Vanjski izgled, struktura i dimenzije

Posljednje tri generacije X-Traila plijenile su pozornost upečatljivim dizajnom koji ostavlja dojam čvrstoće i robusnosti, a da pritom nisu djelovale agresivno. Sada je Nissan otišao, rekli bismo, nekoliko koraka dalje, jer već prvi pogled uživo na četvrtu generaciju govori više od tisuću riječi. Novi X-Trail djeluje moćno!

Vanjski i unutrašnji dizajn novog X-Traila odražava svestrani i pustolovni duh ovog vozila. Vanjština je naglašena prepoznatljivim dizajnerskim obilježjima marke, kao što su lebdeći krov i maska V-Motion. Prednji je kraj uokviren upečatljivim glavnim svjetlima koja djeluju usječeno u karoseriju, a koja su kombinirana s dnevnim svjetlima i pokazivačima smjera ugrađenima uz sam rub poklopca motora.

Lukovi blatobrana daju dozu mišićavosti bočnim stranama i ističu X-Trail na cesti, dok ukrasne letvice u podnožju vrata pridonose uglađenosti i fluidnosti bočnih površina. C-nosač oblikom podsjeća na dupinov rep, a njegove napete linije nastavljaju se sve do stražnjih svjetala, rastegnutih preko poklopca prtljažnika.

Na stražnjoj se strani zategnuta vodoravna linija proteže iznad i ispod nosača registarskih oznaka, a podijeljena svjetla koja se protežu preko poklopca prtljažnika omogućuju mu širi otvor. Ispod stražnjeg odbojnika nalazi se srebrna zaštita podvozja koja odražava pustolovni duh modela X-Trail. Da je tomu tako, pokazati će se ubrzo u tijeku dvodnevne rute od nekih 250-tak odvoženih kilometara, u najrazličitijim mogućim uvjetima: od autoceste, regionalnih prigradskih, gradskih, šumskih asfaltiranih prometnica, ali i lagane do namjenski postavljene vrlo zahtjevne off-road vožnje.

Od aerodinamičnih značajki izdvajaju se trodimenzionalni usisnici na prednjoj maski koji usmjeravaju zrak iznad kotača, aktivna krilca koja kontroliraju prodor zraka u prostor motora, poseban oblik A-nosača, zaštita podvozja koja usmjerava zrak ispod vozila i jedinstvena 'zračna zavjesa' koja precizno usmjerava protok zraka od prednje prema bočnim stranama.

Novi X-Trail će biti dostupan u 10 boja karoserije i pet dvobojnih kombinacija, pa je kupcima na izbor ukupno 15 boja karoserije. Treba reći da je na europskoj premijeri Nissan pripremio 20-tak identičnih primjeraka X-Traila oznake e-Power e-Force 4WD najviše razine opreme Tekna +, kombinacije boja Champagne srebrne i crnog krova.

Isto tako, novi X-Trail dolazi u sljedećim razinama opreme: Visia, Acenta, N-Connecta, Tekna i Tekna+.

  • +66
Nissan X-Trail: europska premijera Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Platforma CMF-C

Baš kao i novi Qashqai za europsko tržište, novi X-Trail temelji se na Alijansinoj platformi CMF-C koja spaja najnapredniju automobilsku strukturu i tehnološku arhitekturu.

Kada je riječ o konstrukciji, karoserija bijele temeljne boje izrađena je od još lakšeg materijala, a naprednim tehnikama prešanja i zavarivanja povećana je čvrstoća i smanjena masa vozila. X-Trail je po prvi put opremljen vratima prtljažnika izrađenima od kompozitnih materijala.

Nissan X-Trail Tekna+ e-POWER e-4ORCE 4WD - 157 kW (213 KS) na regionalnim prometnicama Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Prednja i stražnja vrata, prednji blatobrani i poklopac motora sada su izrađeni od aluminija. Time je osigurana uglađenost, udobnost i odzivnost kakvu nalazimo u modelima više klase, kao i iznimna zaštita u slučaju nesreće te veća učinkovitost.

Novi ovjes i konstrukcija upravljača

Novi X-Trail bez dvojbe omogućuje užitak u vožnji. Udobnom i uglađenom vožnjom i zabavnim voznim osobinama na zavojitim cestama opravdava ugled svojih prethodnika.

Platforma CMF-C omogućila je i ugradnju poboljšanog MacPhersona na prednjem dijelu, dok je straga ugrađen multi-link ovjes. Poboljšan je i servoupravljač pa sad nudi bolji odziv, bolji osjećaj na upravljaču oko središnjeg položaja i smanjeno trenje.

Njegove vanjske dimenzije su sljedeće: duljina 4680 mm, širina 1840 mm (s otovorenim retrovizorima 2065 mm), visina 1725 mm, međuosovinski razmak 2705, visina od podloge 210 mm (ista varira u ovisnosti o dimenziji guma između 195 i 210 mm). Težina praznog vozila modela e-Power e-Force 4WD, u ovisnosti o opremi, se kreće od 1886 do 1949 kg (mi smo imali verziju sa 7 sjedala).

Što se guma tiče, naš je isprobani model imao srebrne aluminijske 'Tekna+' 20-colne kotače, sa sjajnim Michelin Primacy 4 gumama dimenzija 255/45R20. Iste se odlično ponašaju na asfaltiranoj podlozi, no niti u off-road vožnji nisu pokazivale neke pretjerano naglašene nedostatke uobičajene za ovakav tip guma kada siđete na rastresitu podlogu.

Luksuznija unutrašnjost

Unutrašnjost novog X-Traila postavlja nove standarde u klasi u pogledu profinjenog ozračja, jedinstvenog dizajna i modularnosti prostora. To se vidi odmah čim zakoračite u povišenu unutrašnjost novog X-Traila.

Napredne tehnologije Nissanove inteligentne mobilnosti vozaču su nadohvat ruke, a udobnost i kvaliteta osjećaju se pri svakom dodiru. Novi luksuzni materijali, pametne značajke i pomno promišljeni detalji uzdižu unutrašnjost koja se odlikuje naprednim dizajnom i praktičnošću u svakom elementu. Naš je model X-Traila imao izvanredno lijepu i kvalitetnu unutrašnjost sa sjedalima izvedenim u perforiranoj krem Nappa koži s crnim umetcima, BOSE sustav ozvučenja s 10 zvučnika te konfiguraciju sa sedam sjedala.

Posebna je pozornost posvećena ergonomiji i dizajnu ručice mjenjača i gumba koji sada djeluju još kvalitetnije. Istraživanje o kupcima jasno je pokazalo da pristup osnovnim funkcijama u vozilu treba biti praktičan. Zato su gumbi klimatizacije i grijanja, kao i gumbi središnjeg zaslona (npr. audiosustava i navigacije) u novom X-Trailu krajnje pojednostavnjeni i intuitivno se upotrebljavaju.

Na gornjem dijelu lebdeće središnje konzole nalaze se ručica mjenjača e-Shifter, birač pogona, dva držača čaša te postolje za bežično punjenje pametnih telefona (snage 15 W). Za razliku od sličnih punjača koji samo sprječavaju da se baterija vašeg pametnog telefona isprazni, ovo je postolje 'aktivno' puni. Za putnike sprijeda osiguran je dvodjelni naslon za ruku s krilnim mehanizmom otvaranja prema gore i pretincem u koji možete pohraniti sve svoje dragocjene predmete. Za razliku od pretinaca čiji se poklopac otvara prema straga, dovoljno je praktičan da mu mogu pristupiti i putnici iz drugog reda.

Ispod lebdeće konzole smješten je i prostor za odlaganje torbice ili tablet-računala. Na taj je način pojednostavnjena pohrana manjih predmeta, a sama je unutrašnjost optimalno iskorištena. Na kraju krajeva, pretinaca u obiteljskom vozilu nikad nije napretek.

Kroz čitavu unutrašnjost proteže se novo ambijentalno osvjetljenje bijele boje koje svojim ujednačenim sjajem ostavlja dojam profinjenosti i sklada te pritom stvara sigurno i umirujuće okruženje.

Praktičnost i fleksibilnost

Novi X-Trail nudi priličnu svestranost što se tiče njegove unutrašnjosti kabine. Pristup drugom redu sjedala sada je još jednostavniji zahvaljujući stražnjim vratima koja se otvaraju pod kutom od gotovo 90 stupnjeva. Ista su djeljiva u omjeru 60:40, a tu je središnji otvor za utovar duljih predmeta kako biste skije i sličnu opremu prevezli bez preklapanja sjedala u drugom redu. Osim toga, drugi red sjedala može se pomaknuti prema naprijed kako bi se povećao obujam prtljažnika i olakšao pristup trećem redu u konfiguraciji sa 7 sjedala.

Za drugi red sjedala dostupne i opcijske komande grijanja i klimatizacije, a putnicima u drugom redu su na raspolaganju USB-A i USB-C utičnice. Onima s malom djecom posebno će se dopasti sjenila stražnjih prozora koja učinkovito štite od sunca i koja se spuštaju i podižu jednim potezom ruke.

Zahvaljujući pametnoj konstrukciji Alijansine platforme CMF-C, novi X-Trail dostupan je i s trećim redom sjedala u području prtljažnika. Zasebna sjedala koja se jednostavno preklapaju u ravninu s podnicom posebno su dizajnirana za putnike visine do 160 cm te su jedna od najprostranijih sjedala takve vrste u segmentu. Prostor je dodatno optimiziran kako bi putnici u trećem redu mogli ispružiti stopala ispod sjedala u drugom redu. Trećem redu moguće je pristupiti jednostavnim preklapanjem i pomicanjem bočnog sjedala prema naprijed.

Preklapanjem dvaju sjedala u trećem redu, obujam prtljažnika X-Traila postaje jedan od najvećih u klasi – čak 585 l, što je povećanje od 20 l zahvaljujući najvećoj utovarnoj duljini u klasi, ali i širini između koševa blatobrana. Naš isporbani model sa 7 sjedala ima volumen prtljažnika od 485 litara.

Poboljšanja u pogledu organizacije prtljažnog prostora omogućila su jednostavniji utovar prtljage i praktičniju pohranu manjih predmeta. Osim toga, dva razdjelnika prtljage omogućuju čak 16 konfiguracija za optimalnu organizaciju prtljažnog prostora.

Električna vrata prtljažnika olakšat će pristup prtljažniku kad su vam ruke pune. Izvedba s pet sjedala zadržala je prilagodljivi razdjelnik prtljažnog prostora, koji je za novu generaciju dodatno poboljšan i sad ima izdržljivi tepih s jedne strane i plastiku koja se lako čisti s druge strane.

Povezano upravljanje uz 35-inčnu površinu zaslona multimedijskog sustava

Novi X-Trail opremljen je naprednim multimedijskim sustavom s bogatom ponudom povezanih usluga, uključujući integraciju pametnog telefona, ugrađeni Wi-Fi koji omogućuje povezivanje do sedam uređaja, uslugu NissanConnect Services i posebnu aplikaciju za povezivanje s vozilom i nadzor nad njim.

Veći, 12,3-inčni zaslon sustava NissanConnect veće rezolucije digitalni je ulaz u navigaciju, multimediju i postavke vozila. Kompatibilan je sa sustavima Android Auto® i Apple CarPlay®, s kojim se može povezati i bežično.

Novi potpuno digitalni 12,3-inčni zaslon visoke razlučivosti može se konfigurirati na različite načine za prikaz uputa navigacijskog sustava, multimedijskih sadržaja, stanja u prometu ili informacija o vozilu. Svim tim značajkama upravlja se s pomoću novog okretnog gumba na upravljaču. Na pozadinu digitalnog zaslona primijenjena je tradicionalna tekstura rezanog stakla Kiriko, kojom se odaje počast Nissanovim japanskim genima.

Inovativni novi 10,8-inčni head-up zaslon (s prikazom na vjetrobranskom staklu) ima najveću površinu prikaza u klasi. Najvažnije informacije navigacijskog sustava, sustava za pomoć u vožnji i informacija o samoj vožnji projiciraju se na vjetrobransko staklo izravno u vidnom volju vozača.

Vještine Home-to-Car kompatibilne su s uslugama Google Assistant i Amazon Alexa. Sustav podržava široki spektar komandi, uključujući mogućnost glasovnog slanja odredišta navigacijskom sustavu automobila preko pametnog uređaja, što smanjuje vrijeme potrebno za unošenje odredišta.

Aplikacija NissanConnect Services omogućuje upravljanje funkcijama vozila, kao što su truba i svjetla te daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila. Mogu se postaviti i pametna upozorenja, kao što su ograničenje brzine, vrijeme i parkirna zona, s obavijestima ako vozilo prekorači zadane parametre. Vozači mogu aktivirati i značajku glasovnih naredbi kako bi različitim funkcijama i opremom vozila upravljali isključivo glasom, a pogled trajno držali na cesti.

Dok ne upotrebljavaju navigaciju telefona, vozačima je dostupan sustav 3D Maps & Live Traffic s naprednim značajkama kao što je ažuriranje karata putem interneta, stanje u prometu u stvarnom vremenu, Google Street View i prikaz cijena goriva. Vozači preko aplikacije mogu pristupiti i navigaciji Door-to-Door Navigation te locirati svoje vozilo s pomoću funkcije My Car Finder.

U mogućnostima povezivanja mogu uživati svi putnici jer je središnja konzola sada opremljena USB-A i USB-C utičnicama sprijeda i straga.

Poboljšani sustav za pomoć u vožnji ProPILOT

Novi X-Trail bit će opremljen najnovijom generacijom sustava za pomoć u vožnji ProPILOT kako bi pružio još bolju podršku vozačima u svim uvjetima. Sustav ProPILOT s navigacijom Navi-link osmišljen je da smanji umor i stres u vožnji te omogući jednostavnu uporabu.

ProPILOT s navigacijom Navi-link pomaže vam ubrzavati i kočiti tijekom vožnje jednim trakom autoceste. Sustav može ubrzavati vozilo do zadane brzine i potpuno ga zaustaviti u prometnim zastojima. ProPILOT automatski pokreće vozilo nakon tri sekunde kada se promet ponovno pokrene.

Poboljšani sustav novog Nissana X-Trail samostalno prilagođava brzinu automobila uvjetima na cesti: kada vozilo na autocesti uđe u zonu nižeg ograničenja brzine, sustav automatski očitava ograničenje i analizira podatke iz navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu, što znači da vozač ne mora ručno podešavati tempomat.

Sustav može upotrebljavati i podatke navigacijskog sustava kako bi prilagodio brzinu prilikom ulaska u oštrije zavoje na autocesti. Nadalje, ProPILOT s navigacijom Navi-link sada je povezan s X-Trailovim radarima za nadzor mrtvog kuta koji ispravljaju upravljač kako vozač ne bi promijenio trak dok je vozilo u mrtvom kutu.

Nissan X-Trail e-POWER e-4ORCE 213 KS 4WD u vožnji šumskim putevima Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Zahvaljujući poboljšanom sustavu za otkrivanje pokretnih objekata, vozilo automatski koči ili se zaustavlja kada prepozna pokretni objekt ispred sebe. Ako prilikom vožnje unatrag prepozna drugo vozilo koje se kreće ili pak nepokretni objekt, automatski će se zaustaviti.

Pogonski sklopovi novog X-Traila

Novi X-Trail drugi je model nakon novog Qashqaija u Nissanovoj ponudi za europsko tržište u koji će se ugrađivati Nissanov inovativni pogon e‑POWER. S druge strane, tradicionalniji korisnici će odabrati verziju s blago elektrificiranim 1,5-litrenim turbomotorom s varijabilnim kompresijskim omjerom. Taj 120 kW (163 KS) snažan motor koji razvija okretni moment od 300 Nm bit će dostupan u kombinaciji s pogonom na dva kotača i bestupanjskim automatskim mjenjačem Xtronic sa simuliranim stupnjevima. U uvjetima jednolične vožnje i laganog ubrzanja, omjer kompresije bit će viši kako bi se smanjila potrošnja. U uvjetima dinamične vožnje, sustav će smanjiti kompresijski omjer kako bi se povećala snaga. Ubrzanje ove verzije od 0 do 100 km/h je 9,6 s, a krajnja brzina 200 km/h.

Ovaj pogonski sklop je opremljen i 12 V blagim hibridom. Taj sustav osigurava trenutačnu isporuku okretnog momenta, dulji rad s ugašenim motorom te brže pokretanje i zaustavljanje s ugašenim motorom uz manju potrošnju goriva i manje emisija CO2.

Pogon e-POWER

U X-Trailu se taj sustav sastoji od snažne baterije, benzinskog motora s varijabilnim kompresijskim omjerom, generatora, invertera i 150 kW snažnog električnog motora koji je ugrađen sprijeda. Treba reći i da postoje razlike u modelu e-POWER s pogonom na dva i s e-4ORCE pogonom na sva četiri kotača.

Kako bi se ispunile svakodnevne potrebe europskih kupaca, sustav e-POWER znatno je poboljšan za novi X-Trail. Za europsko tržište se u novi X-trail ugrađuje trocilindrični 1,5-litreni benzinski turbomotor s varijabilnim kompresijskim omjerom, ukupne snage izlaznog sustava od 150 kW (204 KS). U slučaju modela s e-4ORCE 4WD pogonom na sve kotače, snaga samog benzinskog motora je nešto smanjena, sa 163 KS (120 kW) kod 1.5 VC-T Mild Hybrid Xtronic i e-POWER 204 2WD modela na 158 KS (116 kW) u e-POWER e-4ORCE modelu, sukladno tomu su i različiti najveći okretni momenti: 300 Nm i 250 Nm. Naravno, razlika je kod ovog najsloženijeg modela u dodatnom stražnjem e-motoru, koji onda osigurava veću ukupnu izlaznu snagu cijelog sustava.

Jedinstveno obilježje sustava e-POWER je to da se benzinski motor upotrebljava samo za proizvodnju električne energije, a kotače pokreće isključivo električni motor. To znači da motor uvijek radi u optimalnom rasponu okretaja, čime se znatno smanjuje potrošnja goriva u gradu.

Nissan e-POWER tehnologija Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Zahvaljujući pogonu na čistu struju, nema odgode u reakcijama kao kod motora s unutarnjim izgaranjem ili u tradicionalnim hibridima. Trenutačni odziv koji pruža uzbudljiv osjećaj velikog okretnog momenta i snažna ubrzanja čine pretjecanja i priključivanja na autocestu jednostavnijima i sigurnijima.

Središnji je dio tehnologije e-POWER sustav 'Linear Tune' koji kontrolira rad benzinskog motora kako bi osigurao da njegova brzina bude približna brzini vožnje. Time je izbjegnuto povećanje broja okretaja bez razmjernog povećanja brzine koje se u tradicionalnim hibridima javlja pri snažnom ubrzanju. Sustav se odlikuje i uglađenim radom: rad motora prilagođen je uvjetima vožnje, pa je u gradskoj i prigradskoj vožnji njegova brzina obično mala.

Osim navedenim prednostima, sustav e-POWER može se pohvaliti i tihim radom. Pri brzinama od 40 km/h, buka u putničkom prostoru manja je za 8 dB u usporedbi s konkurentnim modelima. Ono što svakako treba istaknuti, buka unutar kabine je toliko smirena da zapravo gotovo nikad nećete znati kada se aktivira motor s unutarnjim izgaranjem, osim ako ne pogledate zanimljivi digitalni prikaz energetskog tijeka na vozačevom digitalnom zaslonu.

Nissan X-Trail Tekna+ e-POWER e-4ORCE 4WD - 157 kW (213 KS) na off-road poligonu Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

e-4ORCE pogon na sve kotače

Novi X-Trail za europsko tržište predstavljen je s tehnologijom e-4ORCE, novim pogonom na sve kotače koji je posebno prilagođen za elektrificirane modele Nissana. Riječ je o njihovoj najnaprednijoj tehnologiji kontrole svih kotača koja jamči pouzdano prianjanje i ubrzavanje u svim uvjetima vožnje. Slovo 'e' u nazivu e-4ORCE označava da je riječ o pogonskom sustavu s posve električnim motorom. '4ORCE' označava fizičku snagu i performanse vozila, dok se '4' odnosi na pogon na sva četiri kotača. Ta će tehnologija biti ugrađivana i u električni crossover Ariya.

Snažni dualni električni pogon razvija ukupnu snagu od 157 kW (213 KS) zahvaljujući 94 kW (128 kS) snažnom stražnjem motoru koji omogućuje žustro ubrzanje (od 0 do 100 km/h za 7 s i 7,2 s u verziji sa 7 sjedala). Krajnja brzina ove izvedbe X-Traila je elektronski ograničena na 180 km/h. U usporedbi s mehaničkim pogonom na sve kotače, okretni se moment na stražnju osovinu isporučuje 10.000 puta brže. Neprestana raspodjela okretnog momenta i gotovo savršena raspodjela mase pridonose sigurnijem upravljanju i većoj udobnosti, pretvarajući vožnju u dinamično, ali i krajnje ugodno iskustvo.

Proizvođač navodi sljedeće podatke: emisije CO2 u mješovitoj vožnji (WLTP) od 146-152 g/km, a potrošnju goriva 6,4-6,7 l/100 km u mješovitoj vožnji (WLTP).

Isporuka snage i sustav kočenja prilagođeni su tako da pruže najveću udobnost i stabilnost u vožnji. Tehnologija e-4ORCE povećava sigurnost vozača tako što vjerno prati zadanu putanju na gotovo svim vrstama terena, bez potrebe za dodatnom intervencijom ili promjenom stila vožnje. Primjerice, prilikom vožnje u zavojima na cestama prekrivenima snijegom, vozilo može vjerno pratiti zadanu putanju zahvaljujući iznimno preciznoj kontroli motora i sustava kočenja te preciznoj raspodjeli okretnog momenta. Sigurno upravljanje na svim vrstama terena pretvara vožnju u još veći užitak, a vozačima ulijeva dodatno samopouzdanje.

Nissanova tehnologija e-4ORCE Izvor: Promo fotografije / Autor: Nissan

Inženjeri su ugodili dualni električni motor sustava e-4ORCE kako bi postigli neusporedivu udobnost u vožnji. Uzdužno njihanje vozila smanjeno je zahvaljujući prikupljanju energije kočenja s pomoću stražnjeg motora, uz standardno prikupljanje energije kočenja s pomoću prednjeg motora koje je karakteristično za električna i hibridna vozila.

Uz poboljšanu raspodjelu okretnog momenta na prednje i stražnje kotače, sustav primjenjuje neovisno kočenje svih kotača kako bi povećao snagu vuče svakog kotača u zavojima. Zahvaljujući tomu vozilo savršeno slijedi pravac u zavojima uz minimalno okretanje upravljača. To se najbolje moglo iskusiti u terenskoj, off-road vožnji na posebno pripremljenom terenskom poligonu. I rekli smo već, unatoč predominantno ljetnim gumama bez naglašenih blokova profila, novi X-trail je pokazao da se jako dobro nosi s terenom, a isto tako treba naglasiti i njegovu krutu karoseriju i izvrstan ovjes.

Papučica e-Pedal

Budući da vozači 70 posto vremena provode na prigradskim prometnicama, Nissan je razvio e-Pedal Step – potpuno novi sustav za vožnju uz pomoć samo jedne papučice. U 'kreni-stani' vožnji gradom značajno smanjuje potrebu za pomicanjem stopala s jedne papučice na drugu, a vozačima omogućuje da ubrzaju i uspore koristeći samo papučicu gasa.

Sustav je najprije potrebno aktivirati s pomoću tipke na središnjoj konzoli. Nakon toga, papučica gasa i dalje će služiti za ubrzavanje, no kad je otpustite vozilo će naglo usporavati. Otpuštanjem papučice gasa, sustav e-Pedal Step kočit će X-Trail silom od 0,2 G, što je dovoljno za aktivaciju kočionih svjetala i smanjenje brzine na brzinu hoda pješaka, ali ne i za potpuno zaustavljanje. Zahvaljujući tomu, parkiranje pri nižim brzinama odvija se bez ikakvog napora. Upravljanje jednom papučicom omogućuje brze prilagodbe u vožnji, što gradsku vožnju čini još intuitivnijom, manje napornom i uglađenom.

Osim toga, ovaj sustav e-pedale sjajan je također u normalnoj vožnji asfalitanim regionalnim prometnicama, kao i u off-road vožnji, jer doista prilično praktično olakšava vožnju, bez stalnog pritiskanja kočnice. Rekli bismo, u 10 uobičajenih pritiskanja papučice kočnice kod prosječnog vozača, s e-Pedal sustavom ćete to učiniti samo 2 do 3 puta.

Za kraj, saznali smo i cjene novog X-Traila za hrvatsko tržište. Tako novi X-Trail kreće s modelom Visia 1.5 VC-Turbo Mild Hybrid Xtronic CVT 2WD – 120 kW (163 KS) od 260.057 kn (34.515 eura), model Visia e-POWER 2WD - 150 kW (204 KS) kreće od 292.677 kn (38.844 eura), model Acenta e-POWER e-4ORCE 4WD - 157 kW (213 KS) od 340.320 kn (45.168 eura). Naš testni model Tekna+ e-POWER e-4ORCE 4WD - 157 kW (213 KS) stoji 413.062 kn (54.822 eura).

Nissan omogućava tvorničko jamstvo od 3 godine ili 100.000 prijeđenih km, kao i 5 godina ili 100.000 kilometara jamstva na električne komponente.