HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Novi Range Rover je stigao: Vrhunac profinjenih sposobnosti zahvaljujući naprednim hardverskim i softverskim sustavima

31.01.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Peta generacija Range Rovera je najpoželjnija dosad jer udružuje suvremenost koja oduzima dah i estetsku gracioznost s tehnološkom sofisticiranošću i besprijekornom povezanošću

Land Rover je svijetu premijerno predstavio u listopadu prošle godine novi Range Rover, petu generaciju svog vodećeg luksuznog SUV modela. Sada je ovaj pojam za luksuzna SUV vozila stigao u Hrvatsku, a prvi primjerci dolaze na tržište u svibnju ove godine. Mi smo bili na ovoj domaćoj premijeri i evo naših prvih dojmova on novom Range Roveru. Saznali smo i sve detalje vezane na cijene na domaćem tržištu, ovog SUV-a koji se nalazi u prestižnoj konkurenciji ostalih premium modela u svojoj kategoriji, poput BMW-a X7, Mercedes-Benza GLS, Bentleya Bentayga ili Rolls-Royce Cullinana.

Elegantan novi Range Rover je, prema viđenom, definicija suvremenog luksuza, koja pruža veću profinjenost, više mogućnosti odabira za kupce i više mogućnosti individualizacije nego ikada prije. I već na pvi pogled ovog veličanstvenog luksuznog terenca vam je posve jasno da je riječ o nečemu posebnom. Posebno impresivno djeluju njegovi veliki kotači, a na izloženom primjerku s hrvatske premijere First Edition radi se o opcijskim kovanim kotačima Style 1074 od 23 cola, odnosno gumama dimenzija 285/40R23.

Range Rover je izvorni luksuzni SUV i već 50 godina predvodi vlastitim primjerom, a objedinjava opuštajuću udobnost, staloženost, te sposobnost koja može osvojiti svaki teren. Novi Range Rover je najpoželjniji dosad, jer udružuje suvremenost koja oduzima dah i estetsku gracioznost s tehnološkom sofisticiranošću i besprijekornom povezanošću.

Novi Range Rover dostupan je kao model SE, HSE i Autobiography, uz ekskluzivni First Edition koji je dostupan tijekom prve godine proizvodnje.

Vodeći model obitelji Land Rover koji rade u potpunom skladu, što omogućuje nova arhitektura karoserije MLA-Flex. Ovim nenadmašnim rasponom dinamičkih sposobnosti upravlja Land Roverov sustav Integriranog upravljanja podvozjem, što je jedinstven sustav upravljanja nizom naprednih tehnologija koje prilagođavaju dinamiku vozila svakom kilometru svakog putovanja, preventivno i reaktivno prilagođavajući vozne karakteristike.

Novi Range Rover Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Uz kolekciju učinkovitih blagih hibridnih i plug-in hibridnih pogonskih sklopova – i potpuno električni Range Rover koji će ju upotpuniti 2024. godine – te uz izbor unutrašnjosti s četiri, pet ili sedam sjedala u izvedbama Standard (kraći međuosovinski razmak) i Long Wheelbase (dugi međuosovinski razmak), novi Range Rover je, prema proizvođaču, u svakom okruženju na svom terenu.

Pet generacija Range Rovera

  • +35
Novi Range Rover Izvor: Promo fotografije / Autor: Hrvoje Serdar

Tijekom pet desetljeća, Range Rover je predvodio trendove u svom segmentu. Stekao je neusporediv status vrhunskog luksuznog SUV-a za članove kraljevske obitelji, političare, poslovne lidere i slavne osobe diljem svijeta, kombinirajući besprijekornu profinjenost i izvanredne terenske karakteristike.

Novi Range Rover je vozilo neusporedivog karaktera, od besprijekorno dizajniranog eksterijera, do savršenog mirnog utočišta u kabini. Poseban sustav filtriranja temeljen na nanoeTM X tehnologiji smanjuje viruse i bakterije u kabini , uključujući i SARS-CoV-2.

Vanjska paleta boja uzdiže elegantne proporcije i čiste površine novog Range Rovera, dok su opcije boja unutrašnjosti održivije, odgovornije i progresivnije nego ikad prije. Kupci imaju veći izbor materijala i završnih obrada, uključujući inovativne tkanine i taktilni Ultrafabrics™, uz nastavak suradnje Land Rovera s tvrtkom Kvadrat™ – vodećim europskim proizvođačem vrhunskih tkanina. U kombinaciji s Ultrafabrics™ stvara opciju taktilnog materijala koji je lakši i stvara samo četvrtinu CO2 u odnosu na tradicionalnu kožu.

Pogonski sklopovi

Novi Range Rover zadržao je svoju dojmljivu kombinaciju performansi bez napora i nenadmašne profinjenosti sa sveobuhvatnim nizom pogonskih sklopova od šest i osam cilindara. Predvodeći Land Roverovu strategiju Reimagine, potpuno električni model pridružit će se obitelji 2024. godine smanjujući po prvi put na nulu emisiju ispušnih plinova u vožnji Range Rovera.

Novi Range Rover pruža elektrificirane performanse uz mogućnost odabira novih pogona Plug-in hibridno električno vozilo Extended Range (PHEV), P440e i P510e, te najnovijih blagih hibrida (MHEV) P360 te P400 Ingenium benzinskih i D250, D300 i D350 dizelskih motora. Snažan novi benzinski predvodnik – P530 Twin Turbo V8 – donosi veću profinjenost i radni učinak, a za 17 posto je učinkovitiji od prethodnog Range Rovera V8.

Nova vozila PHEV Extended-Range kombiniraju inherentno usavršavanje Land Roverova rednog šest-cilindarskog benzinskog motora Ingenium s litij-ionskom baterijom od 38,2 kWh – korisnog kapaciteta od 31,8 kWh – i elektromotorom od 105 kW koji je integriran s prijenosom. Objedinjen, pogonski sklop pruža do 100 km gotovo nečujne potpuno električne vožnje. S trenutačnim električnim okretnim momentom, novi P510e ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,6 s.

Najsuvremenija vozila PHEV mogu postići brzinu do 140 km/h, što korisnicima omogućava da uživaju u novom Range Roveru kao potpuno električnom modelu za većinu putovanja u gradu i zemlji, s ukupnim emisijama CO₂ manjima od 30 g/km. Tipični kupci Range Rovera moći će prijeći do 75 posto putovanja upotrebljavajući samo električnu energiju ako započnu svako putovanje s punom baterijom. Pametno upakirana baterija, ispod vozila i unutar međuosovinskog razmaka, omogućava i prtljažni prostor i sposobnost vožnje bez ustupaka na svim terenima.

Upotreba naprednih navigacijskih podataka eHorizon također omogućava hibridnom sustavu da optimizira potrošnju energije tijekom putovanja, da bi se omogućio miran dolazak na odredište u električnoj vožnji, uz istodobnu optimizaciju upotrebe EV-a za putovanja u zonama niskim emisija.

Šesterocilindrični benzinski i dizelski motori odlikuju se najnovijom 48-voltnom tehnologijom MHEV-a koja radi povećanja učinkovitosti goriva prikuplja energiju koja se obično gubi usporavanjem i kočenjem. Pametni starter motor s remenom osigurava odzivniji i profinjeniji rad sustava stop-start i pruža dodatnu pomoć motoru pri ubrzavanju.

Besprijekorna tehnologija

Novi Range Rover održava svoje bogato nasljeđe pionirskih inovacija s nizom pionirskih tehnologija projektiranih da bi se s lakoćom povećala praktičnost, učinkovitost, profinjenost i sigurnost. Najnovija Land Roverova Električna arhitektura vozila (EVA 2.0) glavni je pružatelj podrške, a uključuje bežične softverske nadogradnje (SOTA) za više od 70 elektroničkih modula, što znači da će se novi Range Rover neprestano razvijati, poboljšavati i protekom godina ostati ažuriran.

Novi Range Rover predstavlja revoluciju iskustva u automobilu s potpuno integriranim glasovnim pomoćnikom Amazon Alexa. U odnosu na sučelja s dodirnim zaslonom ili gumbima, upotreba intuitivnih prirodnih glasovnih naredbi predstavlja sljedeći korak u smanjenju kognitivnog opterećenja, jer pruža osjećaj suvremenog luksuza bez napora. Na taj način, mogućnosti glasovnog pomoćnika Alexa omogućava kupcima da upravljaju svime, od omiljenih funkcija sustava za informiranje i zabavu te odabira glazbenih zapisa do navigacije ili telefonskih kontakata – dok čitavo vrijeme drže ruke na upravljaču i gledaju cestu.

Umjetna inteligencija glasovnog pomoćnika Alexa ugrađena je u novi Range Rover, stoga korisnici mogu iskusiti besprijekornu interaktivnost i višu razinu praktičnosti. Mogućnosti pomoćnika Alexa također omogućuju kupcima da provjere vijesti, vrijeme i zakazane sastanke pomoću jednostavnih glasovnih naredbi. Sustav može i uključiti rasvjetu u vašem domu i povezati se s drugim uređajima koji podržavaju Alexu.

Alexa funkcionira uz bežične sustave Apple CarPlay® i Android Auto™, a može se pokrenuti izgovaranjem riječi 'Alexa' ili pritiskom na gumb Alexa na središnjem dodirnom zaslonu. Za rad nije potreban telefon ili vanjski uređaj – samo pojedinosti o korisnikovu računu na Amazonu i internetska veza – dok bežično punjenje pametnih telefona kompatibilnih sa standardom Qi održava uređaje napunjenima.

Novi Range Rover (SWB) interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Land Rover

Novi Range Rover unaprjeđuje Land Roverovu nagrađivanu tehnologiju informiranja i zabave Pivi Pro s najvećim dodirnim zaslonom dosad. Zakrivljeni, lebdeći zaslon od 13,1 inča utjelovljuje arhitektonsku prozračnost interijera s minimalističkim dizajnom okvira. Pruža intuitivnu kontrolu nad svim glavnim funkcijama vozila upotrebom najnovije potrošačke tehnologije radi izrade sučelja nadahnutog pametnim telefonima, i udruženog s praktičnim fizičkim prekidačima za kontrolu klimatizacije.

Pivi Pro radi u skladu s elegantnim novim polulebdećim 13,7-inčnim interaktivnim vozačevim zaslonom, koji ima novu grafiku visoke razlučivosti raspoređenu u trodijelnom dizajnu koji intuitivno odražava dizajn početnog zaslona Pivi Pro. Kupci mogu odabirati neku od različitih konfiguracija, uključujući tradicionalni analogni izgled, upotrebom komandi na kolu upravljača.

Prvi put u Land Roveru će središnji zaslon pružati taktilnu povratnu informaciju kada korisnici dodirnu i pritisnu zaslon. Mogućnost da korisnici osjete povratnu potvrdu bez potrebe za svraćanjem pogleda prema zaslonu smanjuje potreba skretanja pogleda s ceste, što čini Pivi Pro još intuitivnijim.

Putnici straga mogu uživati u novom sustavu Zabave na stražnjim sjedalima (Rear Seat Entertainment ili RSE), koji sadrži podesive 11,4-inčne dodirne zaslone visoke razlučivosti postavljene na poleđini prednjih sjedala. Mogu se koristiti zasebno, te podržavaju povezivanje većine uređaja putem HDMI priključka, dok Wi-Fi pristupna točka znači da putnici na stražnjim sjedalima mogu u pokretu uživati u zabavi na pametnom televizoru. Kontroler 8-inčnog dodirnog zaslona na stražnjem sjedalu10 ugrađen u središnji naslon za ruke stražnjih sjedala Executive Class pruža brzo i intuitivno upravljanje za savršen položaj sjedenja, te uzvisuje iskustvo luksuza na stražnjim sjedalima.

Učinkovito i snažno potpuno LED osvjetljenje dio je svakog novog Range Rovera, uz nova digitalna LED prednja svjetla visoke razlučivosti čiji snop ima domet do 500 m. Kreiraju jedinstven dizajnerski detalj, a odlikuju ih i prepoznatljiva Dnevna svjetla, animirani pokazivači smjera, Prilagodljivo prednje osvjetljenje i tehnologija Projiciranja slike pri pokretanju, zbog čega su najnaprednija svjetla dosad ugrađena u Land Rover. Prilagodljivo prednje osvjetljenje može u sjeni ostaviti do 16 predmeta na putu novog Range Rovera, čime se osigurava da drugi sudionici u prometu ne budu zaslijepljeni, dok se istodobno održava osvjetljenje koje je optimalno za vozača. Prediktivna tehnologija Dinamičkog savijanja svjetla upotrebljava navigacijske informacije za aktivno prilagođavanje svjetlosnog snopa nadolazećim krivinama na cesti.

Nova Usmjeravajuća svjetla pomažu vozačima da se samouvjereno kreću pri malim brzinama u slabo osvijetljenom okruženju stvaranjem svjetlosnog tepiha po obodu vozila, a djeluju u kombinaciji sa sustavom kamere 3D Surround da bi se omogućilo upravljanje bez napora.

Vozači mogu upravljati novim Range Roverom i kada su izvan vozila upotrebom funkcije Daljinske pomoći pri parkiranju, kojom se upravlja putem aplikacije za pametni telefon. Ova funkcija omogućava da ovaj luksuzni SUV uđe ili izađe iz parkirnog mjesta dok vozač u blizini prati napredak, što je savršeno za ulazak ili izlazak iz uskih gradskih prostora, ili za prolazak kroz uske seoske prolaze.

Poznata je i cijena novog Range Rovera u Hrvatskoj, koja za početni model New Range Rover 3.0 Litre Diesel MHEV AWD Auto 249 KS SE počinje od 1.138.400 kn (s PDV-om i PPMV-om). Zanimljivo je da izvedba SE 3.0 PHEV snage 440 KS zbog sustava trošarina počinje već od 1.065.900 kn, a model SV 3.0D s 350 KS kreće od 1.742.300 kn.