PRVI DOJMOVI

[FOTO/VIDEO] Subaru Solterra je stigla: Isprobali smo potpuno električni SUV u svim uvjetima vožnje

13.11.2022 u 15:26

Bionic
Reading

Prvi potpuno električni model Subarua za pogon koristi dva samostalna sinkrona električna motora, trofaznih, trajnih magneta. Svaki je snage 80 kW (109 KS) i okretnog momenta od 168,5 Nm, od kojih jedan prenosi kretanje na prednje kotače, a drugi na stražnje

Subaru je prije točno godinu dana predstavio svoj prvi potpuno električni model Solterra, tada još u formi prototipa. Naziv Solterra odaje počast dvama temeljnim aspektima za čovjeka: Suncu, koje svojom svjetlošću i toplinom jamči život na zemlji, i planetu na kojem živimo i za koju svi razumijemo da se mora poštovati i čuvati, za nas i za buduće generacije. Sunce i Zemlja.

Ciljevi smanjenja emisija zagađujućih plinova sada su uspostavljeni na međunarodnoj razini i s te točke gledišta, put kuće Pleiade u proizvodnji 'zelenih' vozila, započeo je prije nekog vremena, s hibridnim verzijama Forestera, Impreza i XV s pogonskim sklopovima e-Boxer.

Subaruova strategija da se bolje suoči s ovim izazovom bila je kombinirati svoju tehničku izvrsnost, posebno u pogledu vozila s pogonom na sve kotače, s onom Toyote, marke koja je predvodnica u području vozila s električnim pogonom. Stoga je u rujnu 2019. formiran ravnopravan radni tim sastavljen od planera, dizajnera i marketing stručnjaka ova dva proizvođača automobila.

Njihov nimalo lak zadatak bio je uzeti performanse, udobnost, aktivnu i pasivnu sigurnost tipično poznate za Subaru vozila, dodati ih Toyotinim tehnologijama i stvoriti vozilo koje može zadovoljiti rastuću želju vlasnika automobila da kupe i voze moderni SUV. Treba reći i da su Solterrini sestrinski modeli Toyota bZ4X i Lexus RZ 450e.

U razvoju Solterre, prvog BEV-a marke koji je lansiran na globalnoj razini, Subaru je imao za cilj 'premašiti različita očekivanja kupaca za BEV-ove i učiniti ga praktičnim vozilom kako bi ga kupci mogli birati udobno i samouvjereno', jer će vozilo biti kamen temeljac Subaruovih budućih BEV-ova. U isto vrijeme, kao Subaru SUV, Subaru je nastojao učiniti vozilo za koje postojeći kupci Subarua mogu osjetiti da je uistinu Subaru.

Subaru Solterra: statička snimka Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Ispunjavajući ga novim vrijednostima koje BEV može ponuditi i vrijednošću 'uživanja i mira' koju je Subaru gajio dugi niz godina, Solterra je izgrađena kao autentičan SUV u ekološki prihvatljivom paketu koji se može koristiti 'mirnoćom uma' poput postojećih Subaru SUV modela.

Najočitiji tehnički izbor usvojen za novi Subaru Solterra bio je korištenje dva samostalna sinkrona električna motora, trofaznih, trajnih magneta (svaki snage 80 kW (109 KS) i okretnog momenta od 168,5 Nm) od kojih jedan prenosi kretanje na prednje kotače, a drugi na stražnje. I da, za razliku od Toyote bZ4x, na našem tržištu su dostupni samo Subaru Soletrra modeli s pogonom na sva četiri kotača, iako naravno, i Subaru ima modele s FWD pogonom na prednja dva kotača.

Upravljanje snagom, okretnim momentom i vučom na pogonu na sva četiri kotača u potpunosti je slično onom kod 'tradicionalnog' SUV-a Subaru AWD opremljenog motorom s izgaranjem, jamčeći performanse na svim terenima koje se očekuju od vozila ove marke.

Izostanak upotrebe spojke/mjenjača/pogonskog vratila u potpunosti je oslobodio prostor između prednje i stražnje osovine. U ovom području, ispod putničkog prostora, umetnuta je litij-ionska baterija. Tako je rođena nova e-SGP platforma (Subaru Global Platform) izvedena iz one koja se već koristi na najnovijoj generaciji Subaruovih vozila, s motorom s unutarnjim izgaranjem ili hibridom, ali je izričito modificirana za korištenje na ovom baterijskom električnom SUV-u.

Mi smo bili na svojevrsnoj 'hrvatskoj premijeri' ovog vrlo zanimljivog automobila, a u praktičnom upoznavanju sa Solterrom smo isprobali i njegove karakteritike. U dva dana smo odvozil nekih 250 kilomera od Firenze, prema Pietrasanti, turističkom gradiću na Tirenskom moru, u Italiji. Putem smo spoznali kako se Solterra ponaša na autocesti, regionalnim prometnicama, ali i na posebno pripremljenom off-road poligonu. Potonji nije bila samo šminkerska scenografija skrojena za pokazivanje ponešto od raskošnog arsenala integralnog pogona Solterre, već je to bio ozbiljan terenski izazov, čak i za one vične pravom off-roadu. Nismo baš sigurni da će baš svi proizvođači potpuno električnih crossover/SUV automobila imati dovoljno hrabrosti pokazati što sve jedan takav automobil doista može pokazati izvan asfaltiranih prometnica, no to je već ionako privilegija samo rijetkih. Subaru uostalom to pokazuje svakim svojim modelom, već godinama.

Subaru Solterra: vanjski dizajn i interijer Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Nova Subaru Solterra nije samo koncentrat naprednih tehnologija, već je i stilski privlačno crossover/SUV vozilo, s linijama koje u potpunosti izražavaju neosporan snažan, moderan i učinkovit karakter. Bešavno oblikovana šesterokutna rešetka izražava energetsku učinkovitost BEV-a.

Karoserija s vodoravnom osi koja počinje od tog šesterokuta i dinamičnim branicima koji su izbočeni iznutra pokazuju snagu SUV-a. Sprijeda nalazimo neke elemente koji karakteriziraju novija Subaru vozila: velika šesterokutna prednja ploča zamijenila je klasičnu Subaruovu prednju masku, ostavljajući donjem otvoru zadatak usmjeravanja zraka prema hladnjakru rashladne tekućine. Zrak koji ne može proći kroz prednju ploču, koja je ista zatvorena, struji unutar lukova prednjih kotača, kroz dva okomita otvora. Aerodinamička korist pridonosi smanjenju potrošnje i povećava se hlađenje kočnica.

Obrnuto 'C' prednja svjetla i stražnja svjetla sličnog oblika, koja podsjećaju na sokolovo oko, čine ovo vozilo odmah prepoznatljivim kao Subaru. Sva svjetla, i prednja i stražnja, su LED tehnologije, kako bi se smanjila potrošnja energije i povećao domet vožnje. Po prvi put na vozilu ove marke iskorištava se PES tehnologija (Poly Elipsoid System), koja omogućuje upravljanje svjetlosnim snopom i kratkim svjetlima na takav način da jamči najbolje osvjetljenje bez smetanja vozilu ispred nas ili onim vozilima koja nam dolaze ususret.

Bočni pogled na novu Subaru Solterru ističe prevjese, prednje i stražnje, kratke i profilirane odozdo prema gore. Rješenje dizajnirano da omogući ulazne i odlazne kutove prikladne za off-road uporabu, zajedno sa ozbiljnom visinom od podloge do karoserije.

Čak i retrovizori, prikladno postavljeni, zauzimaju liniju koja ide od prednjeg prema stražnjem dijelu vozila i naglašavaju sliku profilirane i vitke strane. Njihova funkcija nije samo omogućiti vozaču da vidi što se događa iza njega. Njegov donji dio služi kao spremnik za niz senzora: digitalnu kameru i infracrveni emiter u službi IPA (Intelligent Parking Assist) i lampu koja osvjetljava tlo kada se otvore prednja vrata.

Dva mala spojlera na gornjim stranama vrata prtljažnika svojim oblikom tjeraju zrak da struji prvo preko stražnjeg stakla, a odatle prema drugoj peraji u obliku pačjeg kljuna, u ravnini sa stražnjim svjetlima. Dno vozila potpuno je prekriveno i njegov potpuno ravan oblik omogućuje strujanje zraka bez otpora do stražnjeg difuzora opremljenog perajama: ovo profinjeno tehničko rješenje smanjuje sile koje djeluju na vozilo u slučaju bočnog vjetra za 5 posto.

Zadatak da tehnologiju sadržanu u Subaru Solterri učini odmah prepoznatljivom, povjeren je nizu slovnih oznaka pričvršćenih na vozilo. Vrata koja skrivaju utičnice za punjenje baterije nalaze se između lijevog blatobrana i vrata s vozačeve strane, a iznad njih su smještena slova EV akronim za 'Electric Vehicle'.

Upotrebom znanja razvijenog sa Subaru Global Platformom, japanski je proizvođač razvio e-Subaru Globalnu platformu zajedno s Toyota Motor Corporation kao platformu namijenjenu BEV vozila. Globalna platforma e-Subaru omogućuje iskustvo vožnje s vrhunskom dinamikom vožnje, koja donosi visoku stabilnost i upravljivost linearno reagira na vozačevo upravljanje. Baterije velikog kapaciteta postavljene su ispod poda jer se radi o BEV-u, a korištenjem te baterije kao dijela strukture ostvaruje se nisko težište te visoka čvrstoća i krutost tijela. Koliko je kruta konstrukcija karoserije Solterre najbolje se vidi kad smo vozili V-poligonom, jer čak i kad je Solterra u najesktremnijem twist položaju stražnja vrata prtljažnika se posve normalno otvaraju aktiviranjem tipke za električno podizanje. To najbolje govori o tome koliko su se Subaruovi inženjeri potrudili omogućiti Solterri da se nosi s teškim izazovima kada je Solterra na neravnoj podlozi.

Solterra je sljedećih dimenzija: duljina 4690 mm, širina 1860 mm, visina 1650 mm, međuosovinski razmak 2850 mm, minimalna viina od podloge 210 mm. Subaru navodi i podatke da je duljina kabine 1940 mm, njezina širina 1515 mm, a visina 1160 mm s normalnim i 'solarnim' krovom te 1145 mm sa staklenim krovom.

Unatoč ovoj kompaktnosti i zahvaljujući maloj veličini stražnjeg električnog motora, stvoren je prtljažni prostor koji je prikladan za potrebe spremanja prtljage svih putnika. Kapacitet, mjeren prema VDA standardima, iznosi 421 l koji postaje 452 l dodavanjem prostora dobivenog ispod utovarne površine.

Težina modela u AWD verziji 2020 kg (FWD verzija s pogonom na dva kotača 1930 kg). Što se guma tiče model FWD ima na raspolaganju 235/60R18 (naplatak 18×7.5”J), dok AWD model ima i dodatnu opcijsku dimenziju guma od 235/50R20 (naplatak 20×7.5”J).

Što se ovjesa tiče Solterra koristi prednji MacPherson ovjes, dok je stražnji ovjes tipa stražnje ruke s dvostrukim poprečnim ramenima. Precizna kalibracija amortizera, stabilizatora i zavojnih opruga omogućila je postizanje rezultata koje su Subaru i Toyota postavili u pogledu dinamičkog ponašanja Solterre, kako u cestovnoj tako i u terenskoj vožnji.

Unutrašnjost kabine

Uređenje Solterre ponešto se razlikuje od Subaru modela na koje smo naviknuli, no to nije nedostatak već, novitet. Prije svage to se odnosi na stup upravljača, središnji infotainment zaslon, 'mjenjački' sklop te najviše gornju ploču ispred suvozača. Na središnjoj konzoli između prednjih sjedala nalazi se gumb za upravljanje mjenjačem koji funkcionira prema tehnologiji 'Shift by Wire'. Njegova uporaba je jednostavna i intuitivna.

Niska instrumentna ploča i gornji instrumenti, prvi za Subaru, vidljivi iznad upravljača, ostvaruju prostranu unutrašnjost. Kada vozač Solterre sjedne na vozačevo sjedalo i aktivira kontakt, softver za prepoznavanje lica ga identificira i priprema neke prilagodbe prema njegovim preferencijama, prethodno postavljenim. Položaj sjedala i razina klimatizacije, neke su od funkcija koje se automatski podešavaju, predviđajući i stoga pamteći do tri različita vozača.

Glavna ploča s instrumentima pomaknuta je prema naprijed, blizu dna vjetrobranskog stakla, tako da je vozač može pročitati s minimalnim pomicanjem očiju, u korist koncentriranja na vožnju. U središtu nadzorne ploče velikije infotainment zaslon u boji od 12,3” sa zaslonom protiv odsjaja, u stilu tableta/pametnog telefona s intuitivnim i lako dostupnim izbornikom, pri ruci je vozaču i suvozaču. Kompatibilan je s AppleCarPlay® i AndroidAuto® protokolima.

Glasovne komande (upravljanje) omogućuju vozaču dobivanje informacija ili postavljanje različitih podešavanja i postavki kao što je, na primjer, razina kontrole klime u putničkom prostoru.

Audio sustav Harman Kardon napravljen je posebno za novu Subaru Solterru i ima 10 zvučnika u putničkom prostoru plus subwoofer u prtljažniku. Pojačalo od 800 W koristi tehnologiju 'Clari-Fi Compatible', obnavljajući pravi zvuk digitalno komprimiranih audio datoteka. Ovako 'pojašnjena' glazba odjekuje s većom definicijom, jasnoćom i dinamizmom.

Pogonski sklop i AWD sustav

Subaru Solterra inače ima verzije s pogonom na prednje kotače (FWD) i pogonom na sva četiri kotača (AWD). U slučaju modela s prednjim pogonom naveden je podatak o snazi elektromotora od 150 kW (204 KS), a u slučaju AWD modela ima dva elektromotra, po jedan na svakoj osovini snage po 80 kW (109 KS) za ukupnu izlaznu snagu sustava od 160 kW (218 KS).

U slučaju AWD verzije, ubrzanje od 0 do 100 km/h je 6,9 s, a krajnja brzina 160 km/h. Što se dometa tiče, model AWD može prevaliti udaljenost od 414 do 464 km (WLTP) s jednim punjenjem.

Solterra je usvojila novi sustav koji pokreće prednje i stražnje kotače s odvojenim motorima. Iskorištavajući stručnost u AWD (pogon na sve kotače) tehnologiji koja precizno kontrolira četiri gume koju je Subaru akumulirao tijekom mnogih godina, agilnu reakciju elektromotora i fleksibilnu raspodjelu pogonske sile između prednje i stražnje osovine, Solterra u potpunosti koristi prianjanje četiri kotača i nudi vožnju sa 'samopouzdanjem i mirom'.

Subaru Solterra: off-road poligon Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

X-Mode, Drive Mode, Grip Control i S-Pedal

Kao i drugi Subaruovi SUV modeli, Solterra ima kontrolni sustav X-MODE AWD koji poboljšava osjećaj sigurnosti na neravnim podlogama. Postoje dvije prilagodbe, prema karakteristikama terena: Snow/Dirt (kada je cesta prekrivena kompaktnim snijegom ili je jako neravna s rupama, udubljenjima i velikim kamenjem, Deep Snow/Mud (Duboki snijeg/blato (za cestu prekrivenu dubokim svježim snijegom ili blatom).

Uz X-MODE aktivna je i kontrola brzine nizbrdice koju vozač može postaviti u rasponu između 4 i 40 km/h. Blokada kotača je onemogućena i vozač može svu svoju pozornost koncentrirati samo na vožnju.

Poput usporavanja, ubrzanjem nove Subaru Solterre također može upravljati vozač pritiskom na tipku DRIVE MODE. Mogu se odabrati tri različite razine performansi: Normalno (jamči uravnotežen odnos između potrošnje i performansi tijekom vožnje, na primjer, u gradskom prometu), Eco (cilj je smanjiti potrošnju električne energije moderiranjem pogonskog momenta i interveniranjem u sustavu klimatizacije), Power (sportska vožnja je privilegirana, pružajući brži odziv pri pritisku na papučicu akceleratora).

Dodavanjem nove funkcije Grip Control, koja omogućuje vozilu da vozi konstantnom brzinom, stabilizirajući vozilo čak i na neravnim podlogama, sposobnost je dodatno poboljšana.

U svakodnevnom životu česti su zastoji zbog prometa ili vrste ceste kojom se vozite. Kada vozač smanji pritisak na papučicu akceleratora kako bi smanjio brzinu, Solterra iskorištava tu situaciju kako bi transformirala energiju potrebnu za usporavanje vozila u struju punjenja za baterije, čineći da električni motori rade kao generatori umjesto kao pogonski sustav.

Kinetička energija vozila se tako 'ekološki' obnavlja, umjesto da se nepotrebno raspršuje u okoliš kao toplina koju proizvodi konvencionalni sustav kočenja. Moguće je podesiti usporavanje, dok je vozilo u pokretu, na četiri različite razine, prema potrebama vozača, jednostavnim djelovanjem na poluge smještene iza upravljača. Maksimalno usporenje dobiveno na razini 4 jednako je 0,12 g.

Ako je pak vozač prije kretanja pritisnuo tipku 'S-Pedal' koja se nalazi na središnjoj konzoli pored ručice mjenjača, postavlja se još veća razina usporavanja koja može doseći 0,15 g. Vozač naravno može koristiti i kočnice ako situacija to zahtijeva.

Baterija i punjenje

Solterra koristi u obje verzije litij-ionsku bateriju kapaciteta od 71,4 kWh i napon od 355,2 volti. Solterra koristi AC punjač od max. 6,6 kW i DC punjač od max. 150 kW. Baterija se može puniti na tri različita načina:

  • AC: (izmjenična struja) Normalna kućna utičnica može osigurati potpuno punjenje za oko deset sati. (230 VAC = jednofazni 8 A ; trofazni 16 A)
  • DC: (istosmjerna struja) Točke za brzo punjenje raspoređene po cijelom teritoriju omogućuju postizanje 80 posto ukupnog kapaciteta za oko 30 minuta.
  • AV: (istosmjerna struja) Sustavi velike snage koji mogu isporučiti do 32 A potpuno pune baterije za oko 5 sati.

Posljednja dva sustava nalaze se na normalnim postajama za punjenje goriva, trgovačkim centrima ili drugim mjestima za punjenje izričito namijenjenim električnim vozilima. Unutar prtljažnika, ispod utovarne površine, u posebnom pretincu, smješteni su standardni kabeli za punjenje.

  • +71
Subaru Solterra Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Subaru Solterra baterije dizajnirane su za rad na temperaturama okoline između -30° i +60°C, ali ako su prevrući ili prehladni, ne daju maksimalnu snagu ili im je potrebno više vremena da se potpuno napune. Ovi čimbenici dovode do smanjenja autonomije i performansi. Kako bi se prevladao ovaj problem, svaka pojedinačna 'baterija' održava se na optimalnoj i konstantnoj temperaturi, korištenjem kruga grijanja/hlađenja, koji proizlazi iz sustava klimatizacije vozila.

Ova regulacija temperature također je aktivna tijekom faze punjenja u kući ili na mjestu punjenja visoke struje. Radna temperatura baterije negativno utječe na domet električnog vozila. Isto se događa zbog ciklusa punjenja, koji uzrokuju njegovo kvarenje, kao što je uobičajeno kod pametnih telefona. Subaru je ovim problemima pristupio na dva načina, osim gore navedenog sustava hlađenja/grijanja, tu je poseban i specifičan sustav upravljanja za cikluse napajanja i punjenja baterije, koji omogućuje postizanje preostalog kapaciteta od 90 posto nakon 10 godina rada.

Sigurnost

Osmišljavajući oblik kostura svakog dijela tijela i optimizirajući čvrstoću materijala, Solterra istovremeno postiže smanjenje težine i vrhunsku sigurnost od sudara. U slučaju sudara, struktura koja prenosi opterećenje na više kostura tijela vozila učinkovito apsorbira energiju sudara. Štiti ne samo putnike u vozilu, već štiti i visokonaponsku opremu u BEV-u.

Subaru Solterra: off-road poligon snimka dronom Izvor: Promo fotografije / Autor: Subaru

Subaru, sa Solterrom, nastavlja svoj projekt usmjeren na drastično smanjenje ili potpuno uklanjanje uzroka nesreća do 2030. Cilj je postići te rezultate radeći na 4 čimbenika:

  • Primarna sigurnost: unutarnji prostor mora biti udoban, instrumenti jednostavni za korištenje kako vožnja ne bi bila zamorna, a vozaču bi ostavljala samo zadovoljstvo vožnje.
  • Aktivna sigurnost: dizajn vozila mora biti takav da ga čini strukturno sigurnim i dobro upravljivim u hitnim situacijama.
  • Preventivna sigurnost: najnoviji sustavi podrške vozaču pomažu mu u svakodnevnoj vožnji nadzirući što se događa oko vozila.
  • Pasivna sigurnost: niz funkcija se aktivira u slučaju nužde i posebno je razvijen za električno vozilo.

Vozila, motociklisti, biciklisti i pješaci se identificiraju, a vozač se upozorava zvučnim alarmom ako postoji stvarna opasnost od sudara. Također se prate karakteristike ceste, prepoznaju se i identificiraju prometni znakovi, ograničenja brzine, prepreke na kolniku te se vozaču sugerira što 'sigurnije' ponašanje.

Da spomenemo neke od sustava aktivnih na Subaru Solterri, među onima koji su posebno zanimljivi u svakodnevnoj vožnji, možemo razmotriti tri tipična scenarija.

Na prigradskim cestama: PCS (Pre-Collision System) podržava vozača u hitnim situacijama, koje mogu biti iznenadna prepreka. Hidraulički kočioni sustav je pod pritiskom kako bi bio spreman pružiti najbolje performanse kada vozač pritisne papučicu kočnice. Ali isti sustav može djelovati automatski, u odsutnosti očite intervencije vozača, s ciljem izbjegavanja nesreće ili smanjenja njezinih posljedica.

Na autocesti: DRCC (Dinamički radarski tempomat) omogućuje vožnju brzinom koju je odredio vozač, bez obzira na promet, a da on ne mora stalno intervenirati na kočnici ili akceleratoru.

Napuštanje parkirališta: SEA (Safe Exit Assist): prilikom vožnje unatrag s parkirališta, vozač je upozoren na vozila koja se približavaju stražnjim stranama njegovog automobila i na koja s kojima bi se mogao sudariti.

Za kraj, Solterra na našem tržištu dolazi u dvije razine opreme: 4E-xperience (18-colni kotači od legure, podesio vozačko sjedalo u 10 smjerova, prednja grijana sjedala, 12,3“ zaslon s Navi, Drive Mode Select, X-Mode, S-Pedal Drive, Subaru Safety Sense, Subaru Care telematika) po cijeni 476.594 kn (63.259 eura) i 4E-xperience+ (20-colni kotači od legure, panoramski krov, sjedala od sintetičke kože, Audio premium Harman Kardon, memorija vozačkog sjedala, bežični punjač mobitela) po cijeni od 506.794 kn (67.268 eura).