tržište kapitala

Najveći dnevni rast CROBEX-a u dva mjeseca

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala novi je tjedan započelo u zelenom, čime se na domaće tržište prelio snažan optimizam s globalnih burzi, koji je bio na krilima cikličkih dionica potaknutih odobrenim paketom pomoći u američkom Senatu, te optimizmom oko stavljanja pandemije pod kontrolu

CROBEX je ponedjeljak porastao 0,9 posto, što je njegov najveći dnevni skok u zadnja dva mjeseca, a sličan porast je upisao i uži indeks CROBEX10. Likvidnost se zadržala na skromnoj razini, te je protrgovano oko 4,8 milijuna kuna prometa, bez milijunaša u redovnom trgovanju.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Rivijere, koja je na oko 960 tisuća kuna prometa zabilježila skok cijene od 2,4 posto. Po prometu slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle, koja je na 870 tisuća kuna prometa upisala rast cijene nešto ispod 2 posto. Titula dobitnika dana ipak ide dionici Saponije koja je skočila 6 posto, a slijedi dionica Dalekovoda sa rastom cijene od 2,8 posto.

Od gubitnika može se izdvojiti dionica PBZ-a koja je potonula 6,8 posto, nakon što je kompanija u pozivu na glavnu skupštinu predložila povlačenju dionica kompanije sa Zagrebačke burze, dok je značajniji pad cijene od oko 5,7 posto upisala i dionica Jadroagenta.

Dobitnik dana Saponia +6,00% 530,00

Gubitnik dana PBZ -6,78% 825,00

CROBEX +0,92% 1.846,65