SVJETSKA PREMIJERA

Isprobali smo Daciju Jogger Hybrid 140; samopunjivi hibridni sklop veliki je adut svestranog obiteljskog vozila

20.02.2023 u 09:07

Bionic
Reading

Hibridni pogon bez spojke, nudi potpuno električno pokretanje i smanjuje potrošnju goriva. Jogger Hybrid 140 savršeno predstavlja Dacijinu poziciju, jer je to najpristupačnije hibridno obiteljsko vozilo na tržištu uz izdašan unutarnji prostor te sve bitne značajke

Protekli smo tjedan bili u Lisabonu na jednoj posve zanimljivoj svjetskoj premijeri verzije automobila koji je, otkako je stigao na tržište prije točno godinu dana, dodatno učvrstio poziciju marke Dacia među vozilima najboljeg omjera cijene i kvaliete. Riječ je modelu Jogger obiteljskog automobila s do sedam sjedala, a posebnost je u tome što je dobio hibridni motor oznake Hybrid 140, koji uključuje automatski prijenos i mjenjač bez spojke.

Ovaj pogonski sklop, prvi za rumunjsku marku u sastavu Renault grupe, nije nepoznanica na tržištu jer smo ga prvi puta isprobali još u rujnu 2020. godine kada je Renaut predstavio svoj hirbridni trio među kojima je bio i Clio E-Tech. Naravno, radi se o samopunjivom hibridnom sklopu, koji smo imali priliku voziti i u nekim drugim modelima Renaulta, ali i Nissana.

Da podsjetimo, ovaj hirbidni motor smo tako vozili u modelima: Renault Clio E-Tech Edition hibrid 140, Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid, Renault Captur R.S. Line E-Tech 140 Hibrid, Renault Mégane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid te Nissan Juke Hybrid. Da ne bi bilo zabune, ova skupina modela koristi isti hibridni pogonski sklop samo se njihovi komercijalni nazivi donekle razlikuju.

Dacia Jogger Hybrid 140, EXTREME 7 sjedala, siva Schiste Gray boja: Svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Osim toga, i novi Renault Austral koristi najnoviju, jaču verziju ovog hibridnog motora E-TECH koji razvija ukupnu snagu od 146 kW (200 KS) i može se pohvaliti najboljim omjerom potrošnje i performansi na tržištu te većim užitkom u vožnji uz manje emisije CO2.

Koliko je Dacia Jogger napravio u samo godinu dana govori podatak da je zabilježio više od 83.000 narudžbi i više od 51.000 registracija od lansiranja u ožujku 2022. U manje od godinu dana, Jogger je postao drugi najprodavaniji automobil privatnim kupcima u C-segmentu, isključujući SUV vozila u Europi (21 država).

Zanimljivo, dvije trećine kupaca Joggera odlučilo se za Dacijinu LPG (UNP) stručnost odabirom motora ECO-G 100. Štoviše, dvije trećine kupaca odabralo je najvišu razinu opreme za svoje vozilo. Pedeset pet posto kupaca odabralo je verziju sa sedam sjedala. Istu tehnologiju, odnosno pogonski sklop koristi i Clio, točnije model Renault Clio Intens TCe 100 LPG koji smo vozili 2021.

Jogger Hybrid 140 bi trebao stići u prodajne salone ovog ožujka 2023. Proizveden u tvornici Mioveni u Rumunjskoj korištenjem stručnog znanja Grupe Renault, Jogger je prvi Dacijin model koji ima hibridnu tehnologiju i stoga pridonosi elektrifikaciji asortiman marke. Prema prvim informacijama novi Jogger Hybrid 140 u najopremljenijom verziji Extreme i sa 7 sjedala bi trebao imati cijenu kod nas od 29.000 eura. Schiste Gray siva verzija bit će u prodaji za lansiranje uz šest drugih već dostupnih boja karoserije.

Prava mjera

Jogger Hybrid 140 svidjet će se obiteljima i drugim kupcima koji traže prostrani višenamjenski automobil prilagođen i gradskom životu i aktivnostima na otvorenom, sa do do sedam sjedala.

Ova izvedba je također napravljena za kupce koji traže prednosti vožnje električnog vozila – tišinu, glatku vožnju bez vibracija, sustavno potpuno električno pokretanje i trenutni okretni moment za snažno ubrzanje.

Sam model Jogger kombinira duljinu karavana s udobnošću vozila za aktivnosti u slobodno vrijeme, kao i karakteristike SUV-a. Robustan i s dobrim držanjem ceste, Jogger nudi izvrsnu udobnost svim putnicima, čak i odraslima koji sjede u trećem redu.

Ova nova hibridna verzija ima sve prednosti postojećeg Joggera, bez ikakvih kompromisa – bez gubitka utovarnog prostora i jednako velikodušno proporcionalne unutrašnjosti. Dokaz višenamjenske prirode Dacia Joggera dolazi u činjenici da je integracija pogonske baterije hibridnog motora planirana od samog početka. Baterija je ugrađena ispod poda automobila u pretinac za rezervni kotač, gdje se također nalazi spremnik LPG (UNP) za motor ECO-G 100.

Jogger Hybrid 140 ima automatski mjenjač s 'B modom', koji povećava regenerativno kočenje dok pojačava kočenje motorom. Korištenje ovog načina rada omogućuje više povrata energije uz povećanje udobnosti vožnje u gradskim područjima. Vozač stoga može smanjiti upotrebu papučice kočnice, čineći putovanje jedinstveno udobnim i za njega i za sve njegove putnike.

Jogger Hybrid 140 ima vlastitu specifičnu instrumentnu ploču poznatu iz modela Clio i Captur E-Tech od 7 inča, koja prikazuje nekoliko različitih fokusa u skladu s preferencijama vozača plus bitne informacije kao što su razina napunjenosti pogonske baterije, preostali domet i protok energije, da spomenemo samo neke. A za veću udobnost, Jogger Hybrid 140 standardno uključuje elektroničku parkirnu kočnicu, kao i visoku konzolu sa zatvorenim spremištem i naslonom za ruke.

Pogonski sklop Hybrid 140: provjerena i učinkovita tehnologija

Jogger označava dolazak hibridnih motora u Daciu i nudi kombiniranu snagu od 140 KS (103 kW), kao i najbolje razine potrošnje goriva i emisije CO2 u ponudi Joggera, od 108 g/km. Koristi tehnologiju koja je dokazala svoju učinkovitost i postala široko priznata u Grupi Renault, s četverocilindričnim 1,6-litrenim benzinskim motorom s atmosferskim usisom koji pruža 90 KS (67 kW), dva električna motora (motor od 49 KS (36 kW) i HSG visokonaponski starter generator) i automatskim električnim mjenjačem s četiri zupčanika spojena na motor s unutarnjim izgaranjem i dva zupčanika spojena na električni motor.

Izostanak spojke u ovom modelu omogućio je Daciji integraciju ove kombinirane tehnologije. Inovativna kombinacija električnih motora s poznatim tzv. cluch-less Dog-clutch mjenjačem pomaže optimizirati promjene stupnjeva prijenosa čineći ih glatkijim u procesu.

Odziv i optimizacija energije

U kombinaciji dva elektromotora, inovativnog mjenjača s više načina rada i motora s unutarnjim izgaranjem, izbor načina rada je opsežan, kao što slijedi:

  • Potpuno električno pokretanje: nedostatak spojke u inovativnom mjenjaču znači da automobil može početi ubrzavati u potpuno električnom načinu rada bez potrebe za korištenjem motora s unutarnjim izgaranjem. Kao takva, hibridna vozila koriste primarni električni motor za pokretanje svaki put. Sasvim lijep dodatak s odmah dostupnim okretnim momentom za posebno brz start.
  • Automatska prilagodba situacijama u vožnji: tehnologija se temelji na serijskoj paralelnoj arhitekturi, kombinirajući najbolje aspekte svakog oblika hibridnog motora (serijski, paralelni i serijsko-paralelni). Motori rade sami ili zajedno usmjeravajući izlaznu snagu prema kotačima ili bateriji. Pogonski sklop upravlja snagom motora u skladu s onim što je automobilu potrebno u smislu ubrzanja i snage, kao i u pogledu regeneracije baterije. To se događa u skladu s 15 različitih načina vožnje koji odražavaju različite kombinacije motora i zupčanika koji se koriste.

Tijekom vožnje, promjene između načina su gotovo neprimjetne i ne zahtijevaju nikakav unos od vozača. Sustav automatski odabire najbolji način rada za situaciju kako bi smanjio emisije, optimizirao potrošnju goriva i zajamčio brzu i ugodnu vožnju.

  • +107
Dacia Jogger Hybrid 140 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Regeneracija energije i regenerativno kočenje

Regenerativno kočenje u kombinaciji s visokom razinom povrata energije baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitošću automatskog mjenjača, omogućuje Hybrid 140: potpuno električni pogon za 80 posto gradskih putovanja; do 40 posto veću ekonomičnost goriva u usporedbi s motorom s unutarnjim izgaranjem u gradskom ciklusu vožnje na isti način.

Tehnologija također pomaže optimizirati upravljanje energijom tijekom usporavanja i kočenja:

  • Regeneracija baterije tijekom usporavanja: kada se papučica gasa podigne i ručica mjenjača je u položaju 'Drive', glavni električni motor radi kao generator. Oporavlja kinetičku energiju koju proizvodi automobil dok usporava i pretvara je u električnu energiju koja se vraća u bateriju.
  • Način rada 'B': kako bi se povratilo više energije, ručica mjenjača može se staviti u položaj kočnice (B). Povećava sposobnost regeneracije; unutar maksimalne napunjenosti baterije i spore brzine od približno 7 km/h.
  • Regenerativno kočenje: kada je papučica kočnice pritisnuta, pokreće sustav električnog kočenja. Ako je potrebno, dodatno se 'mehaničko' kočenje primjenjuje preko kočionih pločica. I ovdje električni motor pruža dodatnu snagu kočenja i može povratiti višak energije koja se vraća natrag u bateriju – bez prekoračenja kapaciteta pohrane.

Način rada 'B' posebno je prikladan za vozilo poput Joggera koje je dizajnirano za obitelj i korištenje u slobodno vrijeme. Kada vozilo nosi ili vuče dodatnu težinu, regenerativno kočenje osigurava optimiziranu motornu kočnicu koja je u takvim uvjetima veća.

Potpuno električna vučna snaga Joggera pri pokretanju i automatski mjenjač čine vozilo udobnim i lakim za vožnju, povećavajući užitak u vožnji i energetsku Hybrid 140 ima domet od preko 900 km (u WLTP kombiniranom ciklusu). Baterija Joggera Hybrid 140 ima jamstvo na prvih osam godina ili 160.000 km, što god nastupi prije.

Dacia Jogger Hybrid 140, EXPRESSION 7 sjedala, smeđa Terracotta boja: Svjetska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

Hibridni motor na modelu Jogger Hybrid 140 nudi maksimalnu učinkovitost i neusporedivu dinamičku reakciju na cesti i može ubrzati od 80 do 120 km/h za samo 8,7 sekundi za model s 5 sjedala (8,8 sekundi na modelu sa 7 sjedala). U potpuno električnom načinu rada, Jogger Hybrid 140 može postići 65-70 km/h i povremenu najveću brzinu od 167 km/h (ovisno o napunjenosti baterije i lokalnom zakonodavstvu).

U kombiniranom ciklusu, Jogger Hybrid 140 troši 4,8 l/100 km i emitira 108 g/km CO2 (WLTP). Na obujam prtljažnika ne utječe baterija koja je pametno smještena umjesto rezervnog kotača: 708 dm³ u modelu s 5 sjedala, odnosno 160 do 595 dm³ u modelu sa 7 sjedala, dok najveći obujam prtljažnika i dalje iznosi čak 1819 dm³.

Prvi dojmovi o vožnji Joggera Hybrid 140

Jogger Hybrid 140 je posebna dimenzija, daleko uzbudljivija od modela s benzinskim ili dvogorivnim motorom, a to se posebno odnosi na 'automatski' mjenjač, kao i digitalni vozački zaslon. Osim toga, vizualno je ovaj Jogger dobio novu masku i oznake straga i na volanu novi 'DC' logo marke Dacia. Vrlo moderno i posebno dojmljivo.

Preferirana kombinacija pogonskog sklopa uzima u obzir ono što vozač želi (zahtjev za snagom), a optimalna snaga se stalno izračunava. To doprinosi i performansama i potrošnji goriva. Vozači ne moraju brinuti ni o čemu, Jogger sve to radi neprimjetno. Vožnja postaje iznimno ugodno i opuštajuće iskustvo, bez ograničenja u užitku vožnje zahvaljujući kombinaciji učinkovitog hibridnog motora (140 KS, 205 Nm u EV načinu) s agilnim podvozjem s brzim odzivom.

Rijetko kada primjećujemo da neki model ima višak snage, a to je kod ove hibridne verzije Joggera prilično evidentno, no zbog toga se sigurno nitko neće buniti. Pogotovo što smo u vožnji nekih 200-njak kilometara na zaslonu očitali prosječnu potrošnju u kombiniranim uvjetima autoceste i regionalnih prometnica od samo 5,6 l/100 km.

U razgovoru s tehničkim voditeljem projekta Jogger Hybrid 140 doznali da je ovaj model teži nekih 180 kg od benzinske i dvogorivne verzije, pa su stoga ugrađene disk kočnice i na stražnjoj osovini. Naravno, i ostale postavke su dodatno rekalibrirane. Dacia Jogger Hybrid 140 je prema nama pun pogodak, jer je doista riječ o provjerenoj tehnologiji koju koristi Alijansa u Renaultu i Nissanu.