test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Mégane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid: Inovativan, originalan i sportski funkcionalan hibrid

01.02.2022 u 14:12

Bionic
Reading

Ovaj atraktivni sportski SUV coupé spaja odlike suvremenog SUV-a s vrhunskom hibridnom tehnologijom – povišen vozački položaj koji ulijeva sigurnost, prostran putnički prostor koji ne utječe na obujam prtljažnika te inovativan i upečatljiv stil

U lipnju 2021. na hrvatskoj premijeri prvi smo put isprobali Renault Mégane Conquest, atraktivni sportski SUV coupé, a sada smo ga imali i na svom jednotjednom testu. Predstavljanjem sportskog SUV-a Mégane Conquest na europskom tlu, Renault je srušio konvencije tržišta te je postao prvi proizvođač automobila za široki krug kupaca koji je na europskom tržištu ponudio SUV coupé, vrstu vozila dosad rezerviranu za premium marke.

Treba reći da je naš testni model bio oznake Renault Mégane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid, a o posebnostima ove zanimljive hibridne tehnologije svakako treba posvetiti malo više pozornosti.

Zanimljiva je poveznica između jednog od Renaultovih legendarnih modela - R16 – i Mégane Conquesta, jer je 'šesnaestica' nastala 1966. godine bila isto tako inovativan, originalan, na granici između limuzine i breaka, hiperfunkcionalan i 'buržoaski' model u isto vrijeme.

Bio je to crossover prije svog vremena, svi se slažu da je R16 postigao pravi uspjeh i u dizajnu i u tehničkom smislu: određene značajke kao što su elektronički automatski mjenjač, ​​klizna klupa, središnje zaključavanje vrata bile su uistinu avangardne. R16 se proizvodio dobrih 15 godina i s tvorničke trake je sišlo gotovo 2 milijuna primjeraka. Prirodni nasljednik R16, ovaj sportski SUV također potresa tradicionalne kodove tržišta.

Renault Mégane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid Izvor: tportal.hr / Autor: Zvonimir Martinčević

Renault je, sad već prije skoro tri godine predstavio vrlo zanimljiv showcar model korejskog Renault Samsung Motorsa, podružnice francuskog proizvođača automobila Renaulta, pod nazivom XM3 Inspire. Ovaj upečatljiv SUV sportskog coupé oblika najavio je novi proizvodni model XM3 za korejsko tržište, a njegov unikatni dizajn bio je prava novina u vrlo konkurentnom C-segmentu.

Ova kategorija kompaktnih automobila bilježi u Europi, koja je ionako naš primarni interes, već godinama najbolje prodajne rezultate od svih segmenata osobnih automobila, pa tako recimo od 2006. s projekcijom do 2022. godine ima i najveći rast s nekih 34 na 40 posto. U ovoj godini seočekuje da će C-SUV segment s devet posto udjela europskog tržišta u 2008. narasti na visokih 55 posto, što je gotovo eksponencijalan rast. Drugim riječima, više od 20 posto budućih kupaca novih automobila već bi ove godine moglo odabrati kompaktno SUV vozilo kao svoj primarni automobil. Samo po sebi to je već vrlo ozbiljan razlog koji je u Renaultu pod novim vodstvom vrlo lucidnog Luce di Mea, novog izvršnog direktora marke, upalio sve 'senzore' za dobar posao.

Pogotovo, kada u vlastitom dvorištu imate model koji je razvijan u konkretnom proizvodnom obliku tri godine, u obliku 'azijskog' XM3 i 'ruskog' modela Arkana. Sam model Mégane Conquest se proizvodi u tvornici u Busanu u Južnoj Koreji, gdje se proizvodi i prethodno spomenuti Renault Samsung Motors XM3.

Renault Mégane Conquest spaja odlike suvremenog SUV-a s vrhunskom hibridnom tehnologijom – povišen vozački položaj koji ulijeva sigurnost, prostran putnički prostor koji ne utječe na obujam prtljažnika te inovativan i upečatljiv stil.

Novi model donosi više uzbuđenja u vožnji, posebice s opremom R.S. Line. U pogledu sigurnosti je Renault Mégane Conquest na testiranjima sigurnosti neovisnog tijela Euro NCAP osvojio maksimalnih 5 zvjezdica. Istovremeno kombinira nekoliko vrsta motora zahvaljujući najnovijoj tehnologiji potpunog hibrida: E-Tech Hibrid snage 143 KS i 1,3 TCe mikrohibridne 12-voltne motore u inačicama sa 140 i 160 KS.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Vanjski izgled Renaultova Mégane Conquesta spoj je elegancije i robusnosti. Njegov je izgled doista je jedinstven. Treba naglasiti da se za razliku od modela primarno razvijenog za rusko tržište koji još koristi staru Renaultovu B0+ platformu, europska je verzija Mégane Conquesta (koji nosi i ime Arkana na nekim europskim tržištima) izgrađena na CMF-B platformi kompaktnih automobila Renault-Nissan-Mitsubishi Alijanse. Ista se platforma također koristi za najnovije generacije Clija i Captura.

Mégane Conquest je sljedećih dimenzija: duljina 4568 mm, visina 1576 mm, širina 1821 mm (s otvorenim retrovizorima 2034 mm), međuosovinski razmak 2720 mm. Izraženim razmakom od tla (200 mm), povišenom, mišićavom bočnom linijom i snažnim ramenima, Mégane Conquest svojim se dizajnom savršeno uklapa u svijet SUV-ova. Prednja i stražnja zaštita podvozja te zaštitni lukovi blatobrana dodatno ističu izgled SUV-a. Pritom linija krova koja se slijeva prema stražnjem dijelu i linija prozora zajedno tvore okretan i vitak dizajn jednog SUV coupéa, koji se proteže prema stražnjim prozorima i vizualno čini automobil još dinamičnijim. Njegov prtljažnik u hibridnoj verziji je obujma 480 l (513 l mikrohibrid), ima i povišenu podnicu koja se može spustiti kako bi se povećao obujam prtljažnika ili podići kako bi se pohranila teža prtljaga. Prtljažnik može narasti do 1263 l (1296 l mikrohibrid) preklapanjem naslona stražnje klupe u omjeru 2/3:1/3 kako bi se dobila ravna podnica.Težina testnog vozila je 1435 kg.

Gornji dio je fluidan i dinamičan poput limuzine. Radi se o stvarno elegantnom vozilu, s visokom linijom struka i odsječenom linijom krova, a sve to pojačano kromiranim trakama i staklenim krovom.

Prednja maska s većim Renaultovim znakom ističe se u njezinu središtu, a okružena je kromiranim elementima koji novom Méganeu Conquest daju dašak elegancije i profinjenosti. Ispod nje, istaknut prednji odbojnik vozilu daje još dinamičniji izgled, a zaštita podvozja čini ga još robusnijim.

Full LED prednja svjetla s Renaultovim prepoznatljivim svjetlosnim potpisom u obliku slova 'C' simbol su elegantnog i dinamičnog dizajna novog Méganea Conquesta. Stražnji kraj također krasi potpis u obliku slova 'C' s trakom koja se proteže cijelom širinom poklopca prtljažnika, ističući napete elegantne linije i njegov prepoznatljiv izgled.

Bočni profil novog Méganea Conquesta jedna je od njegovih najupečatljivijih karakteristika. Dinamične linije SUV-a prepoznatljive su već na prvi pogled jer spajaju eleganciju s robusnošću i dinamičnošću.

Ukupna veličina cijelog vozila rezultirala je fluidnijim profilom, dok kromirani detalji, kao što su ukrasna linija koja uokviruje prozore, bočni zaštitni profili vrata i umetci na prednjem odbojniku ističu njegov stav.

Mi smo na testu imali sportskiju inačicu R.S. Line namijenjenu onima koji žele vozilo koje se svojim dinamičnim dizajnom izdvaja iz gomile. Mégane Conquest četvrti je model u Renaultovoj ponudi (nakon Clija, Captura i novog Méganea) dostupan s novom opremom R.S. Line koja spaja eleganciju i sportski karakter. Nadahnuće crpi iz Renault Sportovog DNK-a i nove generacije legendarnog Méganea R.S.

Odvažniji dizajn te inačice dodatno je istaknut narančastom bojom Valencia, ekskluzivno dostupnom za nju, te snažnim kontrastom koji stvaraju crni i tamni metalni dijelovi koji krase karoseriju, uključujući i aerodinamični prednji spojler po uzoru na Formulu 1. Crveni umetci u odbojniku i naplatci Silverstone jedinstveno su obilježje ove inačice. Iznad blatobrana nalaze se oznake R.S. Line, a straga ovu inačicu možete prepoznati po jedinstvenim dvostrukim kromiranim ispušnim cijevima i tamnijoj zaštiti podvozja, kao i prethodno spomenuti prednji spojler po uzoru na F1.

Opcijski paket Colour dodatno će istaknuti izgled Méganea Conquest R.S. Line: prednji i stražnji odbojnik te donja zaštita vrata su obojeni u boju karoserije, s crnim krovom i sjajnim crnim spojlerom. Naša je verzija bila atraktivne narančaste boje Valencia (EQB), što je ekskluzivno za inačicu R.S. Line.

Inače, Mégane Conquest na raspolaganju ima tri linije 17 i 18-colnih naplataka, a mi smo na našem testnom modelu imali atraktivnu verziju Pasadena od 18 cola sa zimskim gumama Bridgestone Blizzak LM005 dimenzija 215/55R18, koje dodatno ističu njegovu robusnost.

  • +48
Renault Mégane Conquest R.S. Line E-Tech 145 Hibrid Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Dizajn unutrašnjosti kabine

Mégane Conquest može se pohvaliti vrlo lijepo uređenjem kabine, koja naprednom tehnologijom i kokpitom odiše kvalitetom i udobnošću te velikom prostranošću za ovako sportsko dizajniran automobil. Opremljen je digitalnom instrumentnom pločom sa zaslonom u boji veličine 10,2”, zbog čega nudi personalizirano i intuitivno iskustvo vožnje.

Središnja konzola nudi obilje prostora za odlaganje, kao i sustav bežičnog punjenja pametnog telefona, bočne pretince i mrežicu za odlaganje na suvozačevoj strani. Na središnjoj konzoli nalazi se i elektronička automatska parkirna kočnica s funkcijom Auto-Hold koja je dostupna već od prve razine opreme. U višim razinama opreme, kao u našem slučaju, dostupan je 9,3-inčni okomiti dodirni zaslon koji putnički prostor čini još suvremenijim (7-inčni vodoravni zaslon u ostalim razinama opreme).

Novi Mégane Conquest E-Tech Hibrid opremljen je elektroničkom ručicom mjenjača e-Shifter (bez mehaničkog prijenosnog kabela) koju inače nalazimo u najvišim razinama opreme novog Espacea i Captura.

Elegantan dizajn armaturne ploče u skladu je s vanjštinom novog Méganea Conquesta i krase ga najsuvremenije ergonomske značajke. Gornji dio obložen je mekom pjenom, a svaka se inačica odlikuje ekskluzivnim ukrasnim umetcima koji se protežu širinom armaturne ploče.

Od prve razine opreme nadalje, ručice vrata i ventilacijski otvori ukrašeni su kromom, a ručica mjenjača presvučena je kožom. Od druge razine opreme dostupni su i upravljač presvučen kožom, kromirani umetci koji krase armaturnu ploču i držač čaša te pjenaste obloge gornjeg dijela vrata.

Osim opcije bežičnog punjenja, Renault Mégane Conquest ima i četiri USB utičnice (dvije sprijeda i dvije straga) za punjenje elektroničkih uređaja. Pretinci u vratima dovoljno su veliki da u njima pohranite 1,5-litrene boce.

Vozač i suvozač mogu uživati u udobnom i ergonomičnom povišenom sjedećem položaju. Putnici na stražnjoj klupi mogu osloniti ruke na (uklonjivi) široki središnji naslon, kao i podešavati ventilacijske otvore na stražnjem dijelu središnje konzole. Sve inačice serijski su opremljene automatskim klima-uređaj s pročišćivačem zraka. Pojedine inačice Méganea Conquesta dostupne su s panoramskim krovom za još svjetliji putnički prostor.

Unutrašnjost novog Méganea Conquesta krase raznovrsne presvlake. U prvoj razini opreme dostupne su presvlake od tkanine, dok su sjedala viših inačica presvučena mješavinom umjetne kože i tkanine (kožnate presvlake dostupne su uz nadoplatu). Inačica R.S. Line uključuje presvlake u kombinaciji kože i materijala Alcantara nalik brušenoj koži s crvenim prošivima.

Povezano i prilagođeno iskustvo vožnje

Zahvaljujući ekosustavu Renault EASY CONNECT, iz Méganea Conquest možete pristupiti nizu povezanih usluga putem aplikacije MY Renault ili novog multimedijskog sustava Renault EASY LINK. Osim povezanosti s 4G mrežom tu su i dodatne usluge koje pružaju partneri kao što su Google (pretraživanje odredišta) i TomTom (informacije o prometu u stvarnom vremenu i kritičnim točkama). Od daljinskog povezivanja s vozilom do informacija o prometu u stvarnom vremenu, uključujući slanje odredišta vozilu i pješačke upute za zadnju dionicu rute, lociranje vozila i (uskoro dostupno) daljinsko otključavanje i zaključavanje vozila, svi sustavi nude jedinstvenu povezanost u vozilu i izvan njega uz pomoć pametnog telefona. Multimedijski sustav Renault EASY LINK i karte u vozilu automatski se i redovito ažuriraju preko interneta.

Multimedijska platforma Renault EASY LINK dostupna je u tri inačice, kompatibilne sa sustavima Android Auto™ i Apple CarPlay: sa 7-inčnim zaslonom, sa 7-inčnim zaslonom i ugrađenom navigacijom te s 9,3-inčnim zaslonom i ugrađenom navigacijom. Praktično i ergonomično sučelje ovog sustava nadahnuto je pametnim telefonima. Korisnici mogu izrađivati profile i prilagođavati zaslone odabirom widgeta kako bi svi putnici mogli pristupiti omiljenim aplikacijama.

Mi smo imali i doplatno BOSE ozvučenje za odličan zvuk unutar kabine.

MULTI-SENSE: personalizirani doživljaj

Uporabom Renaultove tehnologije MULTI-SENSE vozači mogu prilagoditi vožnju svojem raspoloženju. Primjerice, mogu prilagoditi mapiranje motora, rada upravljača, ambijentalnog osvjetljenja i postavki digitalnog zaslona instrumentne ploče. K tome su im na raspolaganju tri načina rada: Eco, za smanjenje potrošnje i emisija CO2; Sport, za snažnija ubrzanja i sportski osjećaj upravljanja; MySense (zadani način rada), za savršeno prilagođen doživljaj vožnje.

Postavkama sustava MULTI-SENSE moguće je pristupiti putem multimedijskog sustava Renault EASY LINK u vozilu ili pritiskom posebnih tipki na središnjem zaslonu. Vozači jednim dodirom prsta mogu otvoriti prozor sustava MULTI-SENSE i zatim mijenjati postavke ili birati između osam boja ambijentalnog osvjetljenja.

Ovisno o odabranom načinu rada, vozači mogu birati koji će podaci biti prikazani na zaslonu instrumentne ploče, primjerice potrošnja goriva u načinu rada Eco ili snaga i okretni moment u načinu rada Sport.

Sustavi pomoći u vožnji i sigurnosne značajke

Mégane Conquest opremljen je najnaprednijim sustavima za pomoć u vožnji koji vožnju čine sigurnijom i bezbrižnijom, uključujući sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama. Napredni sustavi za pomoć u vožnji podijeljeni su u tri skupine – vožnja, parkiranje i sigurnost, a zajedno tvore koncept Renault EASY DRIVE.

Skupina 'vožnja' uključuje sljedeće: Sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama (kao u našem slučaju); Adaptivni tempomat (s funkcijom Stop&Go); Automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala.

Skupina 'sigurnost' uključuje sljedeće: Aktivni sustav kočenja u nuždi; Upozorenje na vozilo u mrtvom kutu; Prepoznavanje prometnih znakova s upozorenjem na prekoračenje brzine; Upozorenje na izlazak iz traka i sustav za održavanje vozila u prometnom traku.

Skupina 'parkiranje' uključuje sljedeće: 360-stupanjsku kameru; Upozorenje na nadolazeći promet straga; Prednje, stražnje i bočne parkirne senzore; Sustav za pomoć pri parkiranju (Easy Park Assist).

E-Tech hibridni pogonski sklop

Renault je u Mégane Conquest odlučio ugraditi istu inovativnu hibridnu tehnologiju kao i u Clio, Captur i Mégane. Potpuno hibridni motor već je dostupan u Cliju E-Tech Hibrid. Tehnologija E-Tech hibrida Renaultova je inovacija za koju je prijavljeno više od 150 patenata i koja se temelji na iskustvu u Formuli 1, ponajviše u pogledu prikupljanja i obnavljanja energije. Hibridni motor E-Tech temelji se na serijsko-paralelnoj arhitekturi. Njegove su prednosti brojne: maksimalan broj kombinacija rada termičkog i električnog motora uz smanjenje emisija CO2.

Hibridni motor E-Tech snage 143 KS (105 kW) temelji se na 1,6-litrenom četverocilindričnom benzinskom motoru nove generacije koji je konstruiran unutar Alijanse. Posebno je prilagođen za hibridna vozila i opremljen filtrom krutih čestica koji smanjuje emisije onečišćujućih tvari. Razvija 69 kW (91 KS) te mu pomažu dva elektromotora – glavni električni motor (36 kW) i visokonaponski elektropokretač-generator (15 kW).

Ubrznje od 0 do 100 km/h našeg modela je solidnih 10,8 sekundi, a krajnja brzina ne pretjerano visokih, ali posve dovoljnih 172 km/h.

Kombiniran je s inovativnom konstrukcijom mjenjača bez spojke s više načina rada. Revolucionarna kombinacija električnih motora i dog-clutch mjenjača optimizira promjene stupnjeva prijenosa i čini ih uglađenijima. Ova arhitektura, osmišljena kako bi se smanjila potrošnja goriva, rezultat je Renaultova bogatog iskustva u Formuli 1.

Renault E-TECH hibridni pogon Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Novi Mégane Conquest E-Tech Hibrid opremljen je baterijom kapaciteta 1,2 kWh (230 V) koja znatno smanjuje potrošnju goriva i emisije CO2. U gradskoj vožnji čak 80 posto vremena radi na električni pogon, što omogućuje uštedu goriva do 40 posto u usporedbi s termičkim motorom. Novi Mégane Conquest E-Tech Hibrid odlikuje se malom potrošnjom goriva (4,8 l/100 km) i niskom razinom emisija CO2 (108 g/km prema WLTP-u).

Baš kao i kod električnog vozila, baterija se puni tijekom usporavanja i kočenja, a može se puniti i viškom energije koju oslobodi termički motor kada se vozilo kreće optimalnom brzinom. Sve to rezultira tihim i uglađenim radom uz minimalne gubitke energije. U posve električnom načinu rada maksimalna brzina novog Méganea Conquest E-Tech Hibrid iznosi 75 km/h.

Hibridni motor E-Tech snage 143 KS dostupan je u svim inačicama novog Méganea Conquest, uključujući našu testnu inačicu R.S. Line. Raznolika ponuda omogućuje vozaču da uživa u dinamičnom, sportskom stilu i tehnologiji za maksimalno učinkovitu i okretnu vožnju.

Što reći o testnom modelu?

Testirana verzija Méganea Conquesta R.S. Line E-Tech Hibrid sa 143 KS i nakon tjedan dana karakteristike ovog pogonskog hibridnog sustava su izvrsne. Vožnja Mégane Conquestom je uglađena, uz automatsko pokretanje u električnom načinu rada. Budući da je mjenjač izveden bez spojke, za pokretanje nije nužan termički motor, a trenutačna isporuka okretnog momenta osigurava žustro pokretanje i niže emisije CO2.

Vozač ne mora brinuti ni o čemu jer hibridna tehnologija E-Tech prilagođava vožnju automatski i neprimjetno. Toliko je svestrana da se prilagođava svim vrstama ceste i svim korisnicima. Prikladan je za sve one koji uporabom električnog pogona žele uštedjeti gorivo, ali i za vozače koji žele smanjiti potrošnju i pritom zadržati svoje navike za upravljačem.

Sigurnim voznim svojstvima pridonose učinkoviti stražnji ovjes koji osigurava veću stabilnost prilikom brze vožnje zavojima. Bočno gibanje ograničeno je čak i na najzahtjevnijim cestama, dok je udobnost poboljšana optimizacijom amortizera. Povrh toga, učinkovitost šasije poboljšana je preciznim i izravnim upravljanjem, dok je okretnost vozila impresivna.

Rad pogona prikazuje se u stvarnom vremenu na zaslonima instrumentne ploče i multimedijskog sustava te uključuje animirani dijagram protoka energije koji pokazuje smjer kretanja energije i odabrani pogon (električni, benzinski ili hibridni). Prikaz snage na instrumentnoj ploči prilagođava se jakosti pritiska na papučicu gasa te prikazuje faze prikupljanja energije (otpuštanje pritiska s papučice gasa, kočenje). Naposljetku, pokazivač napunjenosti baterije s lijeve strane instrumentne ploče prikazuje raspoložive zalihe električne energije u stvarnom vremenu, kao i potrošnju ovisno o odabranom pogonu i/ili vrsti ceste.

Za kraj, novi Renault Mégane Conquest kreće s modelom TCe 140 EDC ZEN po cijeni od 197.900 kn, model TCe 140 EDC INTENS kreće od 212.900 kn i TCe 140 EDC R.S. Line (od 232.900 kn). Naš testni model Renault Mégane Conquest R.S. Line E-Tech Hibrid sa 143 KS kreće po cijeni od 246.900 kn.