STIŽE U PROLJEĆE 2023.

[FOTO] Dacia predstavila Jogger HYBRID 140; Višenamjensko obiteljsko vozilo s hibridnim pogonskim sklopom

21.12.2022 u 15:58

Bionic
Reading

Manje od godinu dana nakon lansiranja Joggera, Dacia je predstavila još jednu verziju modela s motorom HYBRID 140. To je prvi Dacijin hibrid, a radi bez spojke te nudi potpuno električno pokretanje i smanjuje potrošnju goriva

Dacia je prije manje od godinu dana počela prodavati svoj obnovljeni obiteljski automobil sa sedam sjedala, Jogger. Model je već pokazao veliki uspjeh, s više od 83.000 narudžbi i više od 51.000 registracija od lansiranja u ožujku 2022. U manje od godinu dana, Jogger je postao drugi najprodavaniji automobil privatnim kupcima u C-segmentu, isključujući SUV vozila u Europi 21 država, uključujući i Hrvatsku.

Zanimljivi su i podaci o prodaji novog Joggera, pa je tako Dacia objavila sljedeće: dvije trećine kupaca Joggera odlučilo se za Dacijinu LPG (UNP) stručnost odabirom motora ECO-G 100. Štoviše, dvije trećine kupaca odabralo je najvišu razinu opreme za svoje vozilo. Pedeset pet posto kupaca odabralo je verziju sa sedam sjedala.

Priča o uspjehu ovog modela se nastavlja, pa će tako Dacia Jogger će uskoro imati motor HYBRID 140, koji uključuje automatski prijenos i mjenjač bez spojke, kako bi pridobio nove kupce. Prema najnovijim informacijama, Jogger HYBRID 140 bi trebao stići u prodajne salone od ožujka 2023., a narudžbe se primaju od siječnja 2023.

Proizveden u tvornici Mioveni u Rumunjskoj korištenjem stručnosti Grupe Renault, Jogger je prvi Dacijin model koji ima hibridnu tehnologiju i stoga pridonosi elektrifikaciji asortimana marke. Dostupan od 24.600 eura u Francuskoj za verziju Expression (5 sjedala), Jogger je najpristupačniji hibridni obiteljski automobil (s konfiguracijama 5/7 sjedala) na tržištu.

Schiste siva verzija bit će u prodaji prilikom lansiranja uz šest drugih već dostupnih boja karoserije.

Jogger HYBRID 140 svidjet će se obiteljima i drugim kupcima koji traže prostrani višenamjenski automobil prilagođen i gradskom životu i aktivnostima na otvorenom. Jogger donosi moderan dodir s tehnologijom koja povećava užitak u vožnji i pruža izvrsnu udobnost u vozilu za razumnu cijenu.

Jogger HYBRID 140 je također napravljen za kupce koji traže prednosti vožnje električnog vozila – tišinu, glatku vožnju bez vibracija, sustavno potpuno električno pokretanje i trenutni okretni moment za snažno ubrzanje.

Višenamjensko obiteljsko vozilo

Dacia je napravila univerzalno dostupno višenamjensko obiteljsko vozilo koje nudi do sedam sjedala. Jogger kombinira duljinu karavana s udobnošću vozila za aktivnosti u slobodno vrijeme, kao i karakteristike SUV-a. Robustan i s dobrim držanjem ceste, Jogger nudi izvrsnu udobnost svim putnicima, čak i odraslima koji sjede u trećem redu.

Ova nova hibridna verzija ima sve prednosti postojećeg Joggera, bez ikakvih kompromisa – bez gubitka utovarnog prostora i jednako velikodušno proporcionalne unutrašnjosti. Dokaz višenamjenske prirode Dacia Joggera dolazi u činjenici da je integracija pogonske baterije hibridnog motora planirana od samog početka. Baterija je ugrađena ispod poda automobila u pretinac za rezervni kotač, gdje se također nalazi spremnik LPG-a za motor ECO-G 100.

Jogger HYBRID 140 ima automatski mjenjač s 'B modom"', koji povećava regenerativno kočenje dok pojačava kočenje motorom. Korištenje ovog načina rada omogućuje više povrata energije uz povećanje udobnosti vožnje u gradskim područjima. Vozač stoga može smanjiti upotrebu papučice kočnice, čineći putovanje jedinstveno udobnim i za njega i za sve njegove putnike.

Jogger HYBRID 140 ima vlastitu specifičnu instrumentnu ploču od 7 inča, koja prikazuje nekoliko različitih fokusa u skladu s preferencijama vozača plus bitne informacije kao što su razina napunjenosti pogonske baterije, preostali domet i protok energije, da spomenemo samo neke. A za veću udobnost, Jogger HYBRID 140 standardno uključuje elektroničku parkirnu kočnicu, kao i visoku konzolu sa zatvorenim spremištem i naslonom za ruke.

  • +4
Dacia Jogger HYBRID 140 Izvor: Promo fotografije / Autor: Dacia

HYBRID 140, provjerena i učinkovita tehnologija

Jogger označava dolazak hibridnih motora u Daciu i nudi kombiniranu snagu od 140 KS (103 kW), kao i najbolje razine potrošnje goriva i emisije CO2 u ponudi Joggera, od 108 g/km. Koristi tehnologiju koja je dokazala svoju učinkovitost i postala široko priznata u Grupi Renault, s četverocilindričnim 1,6 l benzinskim motorom snage 90 KS (66 kW), dva električna motora (motor od 50 KS (37 kW) i visokonaponski starter generator) i automatski električni mjenjač s četiri zupčanika spojena na motor s unutarnjim izgaranjem i dva zupčanika spojena na elektromotor. Nedostatak spojke u automobilu omogućio je Daciji integraciju ove kombinirane tehnologije.

Dacia navodi kako regenerativno kočenje, u kombinaciji s visokom razinom povrata energije baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitošću automatskog mjenjača, omogućuje:

  • potpuno električni pogon za 80 posto gradskih putovanja;
  • do 40 posto veća ekonomičnost goriva u usporedbi s motorom s unutarnjim izgaranjem u gradskom ciklusu koji se vozi na isti način.

Potpuno električna vučna snaga Joggera pri pokretanju i automatski mjenjač čine vozilo udobnim i lakim za vožnju, povećavajući užitak u vožnji i energetsku učinkovitost. Baterija se puni kada vozač koči ili usporava, stvarajući doista neograničeno hibridno iskustvo. Jogger HYBRID 140 ima domet od preko 900 km (u WLTP kombiniranom ciklusu). Jogger HYBRID 140 baterija ima jamstvo na prvih osam godina ili 160.000 km, što god nastupi prije.