HRVATSKA PREMIJERA

[FOTO/VIDEO] Isprobali smo novi Renault Austral; Evo prvih dojmova o ovom kompaktnom SUV-u C-segmenta

27.01.2023 u 18:26

Bionic
Reading

Austral koristi niz inovativnih pogonskih sklopova s najnovijom generacijom E-TECH Hybrid motora na naponu od 400 V snage 200 KS te 12 V blagim hibridom snage 140 ili 160 KS kojima Renault želi ubrzati prelazak na električnu mobilnost

Prije nešto manje od godinu dana smo u Parizu bili na statičkoj svjetskoj premijeri novog kompaktnog SUV-a C-segmenta: Renault Australa. Moderna je to zamjena za model Kadjar, a to je posebno važno za Renault ako znamo da je upravo ovaj segment najbrže rastući u strukturi prodaje osobnih automobila, posebno u Europi ako gledamo cijeli C-segment.

Pogledamo li samo brojke s hrvatskog tržišta novih automobila za nedavno završenu 2022. godinu, vidjeti ćemo da je iz C-SUV segmenta ukupno prodano 10.600 vozila ili čak 24 posto od svih novih automobila kod nas. Iz službenih podataka je vidljivo da je na prvom mjestu završilo jedno vozilo iz Renault grupe, Dacia Duster s 1523 komada, dok je prvi model Renaulta na tablici 20 najprodavanijih novih automobila model Captur, ali iz B-SUV segmenta, bio na 15. mjestu sa 754 komada.

Naravno da je Renault odlučio poduzeti nešto u ovom traženom, većem segmentu, a treba reći da Austral i nije prvi njihov model koji će započeti ovu tranziciju, jer su prije njega na tržište već stigli Mégane Conquest i potpuno električni Mégane E-TECH Electric.

Bez obzira na ova prva dva modela Austral je po svemu sudeći idealno rješenje. Velika većina međunarodnih autonovinara, koji su prije godinu dana imali priliku vidjeti novi Austral uživo, već su si polagano slagali novu rang listu modela koji će zauzeti istaknuto mjesto na tablici prodanih automobila za nekoliko sljedećih godina. I Austral je svakako jedan od modela koji imaju veliki potencijal, a proizvodi se u ultramodernoj tvornici Renaultovoj Palencia u Španjolskoj.

Renault Austral Esprit Alpine: Satin Shale Grey mat boja Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Mi smo upravo dočekali i hrvatsku premijeru novog Australa, pa vam donosimo i svoje prve dojmove nakon odvoženih 500-njak kilometara s ovim modelom u vrlo promjenjivim zimskim uvjetima. U ovom osvrtu ćemo se samo dotaknuti nekih od najbitnijih odrednica ovog modela, dok će oni koji žele podrobniji opis svega vezanog uz novi Austral posegnuti za naš tekst od prije godinu dana.

Naziv, dizajn, struktura i dimenzije

Ime Austral 'spaja živost i toplinu južne polutke i poziva na istraživanje, zbog čega je savršen za jedan SUV'. Mnoge će samo ime odmah podsjetiti na Australiju, u kojoj u ovome trenutku doista vladaju vrući, ljetni mjeseci.

Vanjski dizajn karakterizira jedan atletski SUV, sa svojim izbočenim mišićima, snažnim linijama, isklesanim oblicima, snažnim prednjim dijelom, strukturiranim tehničkim značajkama. Pa se može reći da je Austral sljedeća faza ponovnog rođenja francuske marke. Po prvi put ikad na vozilu Renault, također dolazi u ekskluzivnoj verziji Esprit Alpine za sportskiji izgled, s dinamičnim i zadivljujućim značajkama dizajna.

Na prednjem dijelu dominira horizontalna kromirana obrada koja se proteže kroz prednja svjetla prelazi preko vrha široke prednje rešetke s pravokutnim uzorcima u Ice Black crnoj boji. Element dizajna koji čini prednji dio puno širim, a istovremeno mu daje dodatni osjećaj elegancije i sofisticiranosti.

U sredini, Renaultov novi 'Nouvel'R' logo od brušenog Chrome satena svjedoči o modernoj osobnosti potpuno novog Australa. Na modelima s visokim razmakom od tla, prepoznatljiv dizajn prednjeg kraja je poboljšan donjim rubom s ekspresivnom sportskom oštricom u istoj boji kao i karoserija i aerodinamičnim zahvatima u Diamond Black crnoj boji. Općenito, kvaliteta montaže je odmah uočljiva.

Izbočene linije koje se protežu duž vrha lukova kotača daju novi oblik vozilu. Izdvajajući se od glatke, senzualne, tekuće površine, unose energiju i preciznost u profil automobila. Pregib okrenut prema naprijed na donjim bokovima dodatno poboljšava dinamičnu siluetu modela. Svi ovi strukturni elementi potkrijepljeni su niskim štitnicima i kućištima kotača u Diamond Black crnoj boji koja odražavaju boju korištenu na anteni s 'perajom morskog psa' i bočnim retrovizorima.

Obrubi od poliranog nehrđajućeg čelika protežu se duž gornjeg dijela bočnih prozora kako bi se istaknula uronjena linija krova i dinamična krivulja stakla dok se proteže do stražnjih vrata. U stražnjem dijelu, ime vozila ponosno je prikazano elegantno oblikovanim i jednako dinamičnim kromiranim slovima.

Potraga za poboljšanjem aerodinamike kroz učinkovit dizajn također je imala veliki utjecaj na konačni stil. Središnji i bočni otvori za zrak smješteni na prednjem braniku, niska linija krova produžena zakrivljenim stražnjim spojlerom i linearni dijelovi integrirani u skulpturalne bokove ne samo da služe za poboljšanje aerodinamičke učinkovitosti, već su i vizualni markeri aerodinamičnih performansi automobila.

Potpuna LED prednja i stražnja svjetla na potpuno novom Australu fino su izrezana u izrazito modernom dizajnu. Sprijeda se nalaze Renaultova prepoznatljiva svjetla u obliku slova C. Ovdje u svom ažuriranom obliku svjetla s potpisom daju vozilu tehnološki izgled koji dodaje karakter i prestiž. Kompaktna svjetla uključuju do 7 visokotehnoloških modula snopa koji se mogu prilagoditi načinu na koji se svjetlost distribuira. Višenamjenska rasvjeta dostupna je u tri verzije: Pure LED Vision, Adaptive LED Vision i Matrix LED Vision s dinamičkim pokazivačima smjera.

Renault Austral: Matrix Beam svjetla Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Stražnja svjetla također imaju C-Shape potpis i povezuju se s Renaultovim logotipom prelazeći s jedne strane prtljažnika na drugu, dodatno podupirući prestižni stas vozila. Karakteristično za mikrooptičku tehnologiju prvi put viđenu na potpuno novom Megane E-TECH Electric, moiré efekt i osjećaj dubine koji se vidi na visokim verzijama omogućeni su zahvaljujući mnoštvu laserski izrezanih gravura. Formirajući dvije jasno izrezane trake, stvaraju živopisan efekt 3D holograma koji oživljava stražnji dio automobila danju i noću. Elegantni, dinamični indikatori zaokružuju set završnim dodirom.

Austral je prvo vozilo Renault dizajnirano na 3. generaciji CMF-CD platforme koja je zajednički razvijena unutar Alijanse te sadrži najnoviju snažniju i učinkovitiju verziju 'Full Hybrid' E-TECH sustava, i dva benzinska 48V ili 12V 'Mild Hybrid' motora. Asortiman s izborom elektrificiranih motora tako da privatni vlasnici i flote imaju čime pokriti svoju specifičnu upotrebu. I da, treba reći da potpuno novi Austral neće dobiti svoju 100-postotnu električnu verziju, kao niti pogon na sva četiri kotača.

Potpuno nova CMF-CD platforma najavljuje potpunu reviziju Alijansine linije brandova za kompaktne i high-end segmente. Potpuno novi Austral je prvi Renaultov model koji ga koristi i ima potpuno novu arhitekturu, redizajniranu šasiju i najnoviju ugrađenu tehnologiju za model koji će ostale na tržištu natjerati na dodatni trud. Sa posebno dizajniranom šasijom i sustavom upravljanja, potpuno novi Austral je pravi užitak za vožnju.

Potpuno novi Australov podvozje ovjes dolazi u dvije verzije: fleksibilna torzijska greda za modele s upravljanjem s dva kotača i stražnja multi-link osovina s 4CONTROL Advanced za upravljanje na četiri kotača.

Renault Austral 4CONTROL Advanced Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Model s upravljanjem na dva kotača ima krug okretanja od rubnika do rubnika od 11,5 metara. To pada na samo 10,1 metar na modelu upravljanja na četiri kotača, što ga čini lakim za manevriranje kao gradski automobil na gradskim cestama. Ovo je za razliku od bilo kojeg drugog vozila u segmentu. Sadašnja iteracija treće generacije, sustav 4CONTROL neprestano se poboljšavao i nikad nije bio isti otkako je stvoren prije 15 godina.

Što se vanjskih dimenzija Australa tiče, visina mu je 1618 mm, širina 1825 mm i dužina 4510 mm s međuosovinskim razmakom od 2667 mm. Za potpuno novi Austral, Renaultovi dizajneri su iskoristili temeljne omjere koji SUV-ove čine tako poželjnima, kao što su prevjes (925 mm sprijeda i 917 mm straga) i dimenzije kotača (do 20 cola i 720 mm u promjeru, odnosno dimenzije guma 235/45R20). Ove proporcije daju osjećaj prostranosti, robusnosti i sportskog duha.

Potpuno novi Austral također ima tradicionalna obilježja SUV-a: prednje i stražnje zaštitne ploče, kontrastne bokove i pragove, visoki razmak od tla (170 mm) i visoku pojasnu liniju za zaštitu putnika.

Unutrašnjost kabine

Renault Austral ima potpuno novi dizajn interijera. Elegantan, visokotehnološki interijer može se pohvaliti razinom udobnosti dostojnom obiteljskih modela koji su obilježili Renaultovu povijest. Vozačevo sjedalo visoke tehnologije i putnički prostor dobrodošlice u potpunosti utjelovljuju pojmove kvalitete, praktičnosti i prostranosti. Cijela obitelj sigurno će se osjećati dobrodošlo i ugodno u okruženju visoke tehnologije.

Glavna značajka kokpita na potpuno novom Australu je uporaba sofisticiranih i senzualnih materijala koji odjekuju 'senzualno-tehnološki' dizajn eksterijera. Ovisno o ukrasima i odabranim dodacima, unutrašnjost potpuno novog Australa uključuje pravo drvo, kožu, alcantaru, podstavljene tekstile i druge materijale koji su mekani na dodir i upareni s lakiranim detaljima u dubokoj sjajnoj crnoj i Satin Chrome boji. Vrhunski materijali koji u unutrašnjost automobila unose osjećaj topline i prestiža.

Kada se vozač popne u Austral, sjeda u kultni, tehnološki i intuitivni kokpit. Veliki OpenR zaslon se uključuje sa zaslonom dobrodošlice. Ambijentalno osvjetljenje naglašava vozačevu instrumentnu ploču, dok unutarnji zvučnici reproduciraju prepoznatljivi Renaultov zvuk dobrodošlice. Tehnološko i osjetilno iskustvo od trenutka kada se popnete u kabinu.

Prvi put viđen na potpuno novom Meganeu E-TECH Electric, OpenR zaslon prikazuje i ploču s instrumentima i navigacijske i multimedijske sustave, dok uključuje najbolje Googleove usluge i aplikacije. Dva velika zaslona od 12 inča plus head-up zaslon od 9,3 inča čine ukupni prostor zaslona od gotovo 1000 cm² za intuitivno, impresivno i povezano iskustvo vožnje.

Završna obrada OpenR zaslona napravljena je prema istim standardima kao i high-end tableti i pametni telefoni. Zaslon je prekriven Gorilla-Glass aluminosilikatnim staklom – kaljenim staklom koje je ultra-otporno na ogrebotine, svakodnevne udarce i ponovljeno čišćenje. On je također dobio dodatne premaze protiv otisaka prstiju i odsjaja kako bi ga bio užitak dodirivati kao i vidjeti.

Na početnim modelima, multimedijski zaslon je veličine 9'' (1250 x 834 piksela, pejzaž). Oba zaslona imaju iste tehničke specifikacije: TFT LCD IPS tehnologiju, HD rezoluciju sa 167 piksela po inču, stopu osvježavanja od 60 Hz, 8-bitnu boju za 16 milijuna boja, 80-postotni NTSC raspon i kapacitivni zaslon kompatibilan s rukavicama.

Odjeljak OpenR zaslona posvećen instrument ploči nudi vozaču četiri opcije prikaza, ovisno o tome što mu je potrebno u bilo kojem trenutku: Classic (brzina, broj okretaja, itd.), Navigacija (karte), Zen (minimalistički) i Road ( vizualizacija okolne ceste i prometa). Široko prilagodljiv zaslon nadzorne ploče također ima pet widgeta (štednja goriva, tlak u gumama, udaljenost, eko-monitor, glazba) i osam boja osvjetljenja.

Integrirani kompaktni volan

OpenR zaslon i volan spajaju se u jednu cjelinu kroz fino podešene detalje. Blago četvrtasti oblik upravljača olakšava ulazak i izlazak iz vozila te omogućuje optimalan pogled na ploču s instrumentima. Njegova kompaktna veličina savršeno odgovara izgledu kokpita OpenR zaslona i doista je vrlo ugodan za držanje i upravljanje vozilom.

Dizajn interijera potpuno novog Australa ima jedinstvenu visoko postavljenu široku središnju konzolu. Elegantna i moderna, stvara suptilnu podjelu između vozača i suvozača, dajući svakoj osobi vlastitu ultramodernu zaštitnu čahuru, ali još uvijek dovoljno otvorenu da i dalje mogu uživati u međusobnom društvu.

Konzola se može pohvaliti fino izrađenom završnom obradom. Podstava koja pristaje obliku ima dvostruke šavove od Techno obruba prema gore. Elegantan dizajn je očišćen od svih tipki i prekidača, koji se sada nalaze oko upravljača i OpenR zaslona, kao što je automatski E-shifter s električnim upravljanjem.

Dodatni slobodni prostor na središnjoj konzoli sada je dom za naslon za ruke prekriven finom završnom obradom koja je ugodna na dodir i izgrađena na čvrstom Satin Chrome nosaču. Ergonomski dizajniran, može kliziti naprijed-natrag, jamčeći jednostavno korištenje multimedijskog zaslona i tipki poput klavirskih tipki smještenih odmah ispod. Također ima praktičan okomiti držač za pametni telefon.

  • +96
Renault Austral: hrvatska premijera Izvor: Promo fotografije / Autor: Marin Tomas

Povezivanje i pohrana za sve

U verziji Asutrala s ručnim mjenjačem, priključci i izlazi nalaze se s obje strane ručice mjenjača. Još dva USB-C priključka smještena su na stražnjoj strani središnje konzole kako bi putnici na stražnjim sjedalima mogli puniti svoje prijenosne uređaje.

Konzola također uključuje dva korisna pretinca za pohranu svih vrsta svakodnevnih predmeta. Ispod naslona za ruke nalazi se pretinac s poklopcem koji se može otvoriti jednostavnim pritiskom, a dublji pretinac skriven ispod naslona za ruke.

Maksimalan prostor za sve

Nova Alijansina CMF-CD platforma pomogla je maksimizirati prostor i praktičnost. Ergonomski dizajnirana prednja sjedala su izuzetno udobna (150 cm širine laktova i 137 cm širine kukova) s više prostora oko središnje konzole i ispod instrument ploče. Povišen položaj za vožnju i odsutnost komandi obično ugrađenih u središnju konzolu čine prostraniju i udobniju vožnju.

Putnici straga nisu zaboravljeni. Zahvaljujući novoj platformi, razina udobnosti i ergonomska izvedba položaja sjedala poboljšani su u odnosu na standardne SUV modele, s prostranošću u drugom redu među najboljima u kategoriji. S prostorom za koljena veličine 27,4 cm i više od 90 cm visine glave. Inteligentni kut stražnje klupe omogućuje putnicima da drže pete ravne na podu bez podizanja koljena, zajamčena udobnost na dugim putovanjima.

Automobil se također može pohvaliti optimalnom dostupnošću s nekim od najširih prednjih i stražnjih bočnih otvora za ovu kategoriju (67,6 cm sprijeda i 57,7 cm straga). Konačno, panoramska staklena krovna ploča – dostupna kao dodatna oprema u sklopu Techno opreme – povećava osjećaj prostranosti u vozilu. Zatamnjeni krov opremljen je električnim štitnikom od sunca za bolju kontrolu temperature ljeti.

Dosta pogodnog prostora za pohranu

Potpuno novi Austral ima dovoljno prostora za pohranu za cijelu obitelj. Premještanjem mjenjača i drugih komandi na kolo upravljača i Open R zaslon, ostavio je veliko područje između dva prednja sjedala koje se može koristiti za nove pretince za odlaganje. To uključuje pladanj za 'rezervni kusur' s dva držača za čaše, držač za pametni telefon s ugrađenim induktivnim punjenjem, 2-litreni prostor za pohranu skriven ispod kliznog naslona za ruke i 3,6-litreni zatvoreni pretinac za pohranu iza središnje konzole. Zatvoreni pretinac se lako otvara jednostavnim pritiskom na preklop krilnog poklopca. Radi praktičnosti, u gornju konzolu ugrađen je pretinac za sunčane naočale. Pretinac za rukavice ima kapacitet od 6,4 litre, a u džepove na vratima stane 4,3 litre sprijeda i 2,1 litara straga.

Putnici u drugom redu imaju koristi od velikog, uklonjivog središnjeg naslona za ruke s ugrađenim držačima za čaše. Imaju i dva velika džepa od 2,2 litre na naslonima sjedala ispred sebe. Sveukupno, potpuno novi Austral ima 35 litara odnosno 31 litru prostora za pohranu na automatskim i ručnim modelima.

Klizna stražnja klupa

Modularna i svestrana, određene verzije potpuno novog Australa imaju stražnje sjedalo koje se može preklopiti u omjeru 2/3–1/3. Svaki dio može kliziti naprijed-natrag preko 16 cm odvojeno jedan od drugog. Sjedala za klupe klize duž tračnica kada se aktiviraju jednostavnim povlačenjem ručke koja se nalazi ispod sjedala. Jednostavan i brz manevar za promjenu unutrašnjeg volumena automobila kako bi se povećao kapacitet prtljažnika ili dalo više prostora za noge putnicima na stražnjim sjedalima. Kut naslona stražnjih sjedala također se može podesiti (25°, 27° i 29°) za dodatnu udobnost i bolje pristajanje svakom putniku. Ručke sa svake strane prtljažnika služe za ravno polaganje naslona.

Velikodušan prtljažni prostor

Zahvaljujući produženom međuosovinskom razmaku na novoj platformi CMF-CD i kliznoj stražnjoj klupi, unutrašnjost potpuno novog Australa optimizirana je bez kompromisa u pogledu kapaciteta prtljažnika. U verzijama Mild Hybrid ili Mild Hybrid Advanced, s fiksnom stražnjom klupom, stražnji prtljažni prostor može stati 500 dm³ VDA (430 dm³ VDA na E-TECH Hybrid). Uz kliznu klupu, kapacitet prtljažnika može doseći do 575 dm³ VDA (555 dm³ VDA na E-TECH Hybrid). S preklopljenim stražnjim sjedalom, raspoloživi kapacitet doseže 525 dm³ VDA.

Motorizirana vrata prtljažnika bez upotrebe ruku

Potpuno novi Austral opremljen je motoriziranim prtljažnim vratima kao dodatnom opremom na Techno izvedbi i kao standardnim dijelom kod Iconic razine opreme. Pritiskom na gumb, vozač može jednostavno otvoriti i zatvoriti prtljažnik s prednjeg sjedala. Izvana, prtljažnik se može otvoriti ili zatvoriti pomoću električnog gumba koji se nalazi na stražnjim vratima, hands-free ključ karticom ili jednostavnim pomicanjem noge ispod senzora postavljenog na stražnjem braniku. Senzori pokreta nove generacije pomogli su poboljšati način rada sustava.

Dinamičnost i učinkovitost

Što se tiče ponašanja u vožnji, fino projektirano, kruto podvozje na potpuno novom Australu postiže savršenu ravnotežu između ponašanja, udobnosti i upravljanja za istinski užitak u vožnji. Kruto tijelo i optimizirani amortizeri i ovjes pomogli su uvelike smanjenju vibracija i buke za vrhunsku udobnost.

Čvrstoća torzijskog okvira postignuta je bez dodavanja prevelike težine vozilu zahvaljujući korištenju materijala kao što je aluminij (vrata, osovine). Održavajući težinu pod kontrolom (manje od 1400 kg u osnovnoj verziji s Mild Hybrid 12V motorom), također je pomogao u smanjenju inercije vozila u vožnji, čime je poboljšao agilnost i upravljivost u zavojima.

Rad obavljen na svakom aspektu CMF-CD platforme znači da potpuno novi Austral može integrirati inovativnu hibridnu tehnologiju kako bi kontinuirano tražio najbolje razine performansi i učinkovitosti. To također znači da su ekonomija goriva i emisija CO2 najbolji u segmentu.

Pogonski sklopovi novog Australa

Novi Renault Austral dostupan je s inovativnim hibridnim pogonom E-TECH s baterijom kapaciteta 1,7 kWh (400 V) i maksimalnom snagom do 200 KS te 12 V blagim hibridom snage 140 ili 160 KS kojima Renault želi ubrzati prelazak na električnu mobilnost.

Najnoviji hibridni motor E-TECH snage 200 KS demonstracija je snage i učinkovitosti

Novi Austral predstavlja novi samopuneći puni hibrid E-TECH dostojan pokretanja najboljeg vozila u klasi. Razvija ukupnu snagu od 146 kW (200 KS) i može se pohvaliti najboljim omjerom potrošnje i performansi na tržištu te većim užitkom u vožnji uz manje emisije CO2.

Puni hibrid E-TECH zadržava domišljatu arhitekturu i donosi pregršt inovacija. Razvio ga je i patentirao Renaultov inženjerski odjel. Riječ je o kombinaciji termičkog motora, dvaju električnih motora (glavni električni motor i visokonaponski elektropokretač-generator koji služi za pokretanje termičkog motora, pomoć pri promjenama stupnjeva prijenosa i punjenje baterije), glavne baterije i naprednog dog-clutch mjenjača s više načina rada.

Nova generacija hibridnog motora E-TECH temelji se na novom 1,2-litrenom 3-cilindričnom motoru s turbopunjačem koji razvija 96 kW (130 KS) snage i 205 Nm okretnog momenta, koji je kombiniran s električnim motorom za dodatnu isporuku snage i okretnog momenta (50 kW (68 KS) i 205 Nm), litij-ionskom baterijom većeg kapaciteta (2 kWh / 400 V) i mjenjačem s dva stupnja prijenosa za električni motor i četiri stupnja za benzinski motor). Ovaj mjenjač s 15 načina rada može podnijeti više okretnog momenta (do 410 Nm u usporedbi s 350 Nm za prvu generaciju) i snage te nudi brži odziv.

Rezultat je toga premium doživljaj vožnje koji spaja okretnost i učinkovitost. Kretanje s mjesta, koje se uvijek izvodi u električnom načinu rada, snažno je i linearno, prijelazi su uglađeni, bez gubitka okretnog momenta, a termički motor uvijek je u optimalnom rasponu okretaja.

Renault Austral E-TECH Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Dostupan u inačici s 200 KS, novi Austral E-TECH čini vožnju maksimalno učinkovitom. Novi pogon ujedno je i jedan od najodzivnijih na tržištu, što potvrđuje međuubrzanjem od 80 do 120 km/h u samo 5,6 sekundi.

Sustav za prikupljanje energije automatski se aktivira prilikom usporavanja i kočenja, a u kombinaciji s litij-ionskom baterijom visokog kapaciteta pomaže puniti vozilo u vožnji te optimizira potrošnju hibridnog motora. Time je omogućeno 80 posto gradske vožnje na posve električni pogon i ušteda goriva do 40 posto (u usporedbi s ekvivalentnom benzinskom inačicom bez potrebe za promjenom stila vožnje).

Baš kao i u prethodnoj generaciji punog hibrida E-TECH, automobil se odlikuje trenutačnom isporukom okretnog momenta i automatskim pokretanjem u električnom načinu rada, koji je sada dostupan dvostruko dulje nego kod motora s konvencionalnim hibridom. Puni hibrid E-TECH na taj način osigurava tih rad i odzivnost specifične za električna vozila.

Pametni mjenjač automatski prebacuje između električnog ili termičkog pogona kako bi zajamčio odzivnu vožnju i smanjio potrošnju goriva.

Pokretan najnovijim punim hibridom E-TECH, novi Austral odlikuje se najnižom potrošnjom goriva i emisijama CO2 u klasi (već od 4,6 l/100 km i 105 g CO2/km), bez negativnog utjecaja na užitak u vožnji. Novi visokoučinkoviti termički motor (41 posto) čini ga jednim od hibridnih SUV-ova s najnižim uporabnim troškovima na tržištu, i pravom alternativom dizelašima.

Kako bi potvrdio svoju elektrificiranu prirodu i mali ugljični otisak, novi Austral E-TECH Hibrid na poklopcu prtljažnika nosi oznaku E-TECH Hybrid, dok je naziv vozila ukrašen slovom E plave boje na inačici Esprit Alpine.

Blagi hibrid snage 140 i 160 KS: siguran i pouzdan motor

Blagi hibridni motor prva je razina hibridizacije dostupna za novi Austral. Temelji se na 1,3-litrenom četverocilindričnom benzinskom turbomotoru s izravnim ubrizgavanjem koji je već dostupan u nizu Renaultovih vozila. Razvijen je u suradnji s Daimlerom, a u radu mu pomažu elektropokretač i 12 V litij-ionska baterija.

Dostupan je sa 140 KS ili 160 KS s prerađenim CVT mjenjačem za optimalan užitak u vožnji ili sa 140 KS u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

12 V blagi hibrid novog Australa koristi poboljšanu funkciju Stop & Start i funkciju gašenja u praznom hodu u inačicama s automatskim mjenjačem. Konkretno, omogućuje prikupljanje energije oslobođene prilikom kočenja te gasi termički motor prilikom usporavanja. Ova poboljšanja pomažu smanjiti potrošnju goriva i ograničiti emisije zagađivača te jamče uglađeno kretanje s mjesta i veću udobnost svakodnevne vožnje.

12 V blagi hibrid novog Australa sa 160 KS razvija maksimalni okretni moment od 270 Nm pri 1800 do 3750 o/min (260 Nm od 1750 do 3500 o/min u izvedbi sa 140 KS), a odlikuje se i niskom potrošnjom goriva (od 6,2 l/100 km) i vrijednostima emisija CO2 od 140 g/km u mješovitom ciklusu vožnje (6,1 l/100 km i 138 g/km u izvedbi sa 140 KS).

Nova generacija hibridne tehnologije E-TECH

Za razvoj inovativnog hibridnog motora E-TECH prijavljeno je više od 200 patenata! Nova poboljšanja odnose se na sklop motora, optimizirani automatski mjenjač i 400-voltnu bateriju kapaciteta 2 kWh.

Ova baterija, s inovativnim rashladnim sustavom koji se oslanja na klima-uređaj, omogućuje bateriji da zadrži performanse u svim uvjetima rada. Veći kapacitet baterije omogućuje dulju vožnju u posve električnom načinu rada, što donosi više užitka u gradskoj vožnji, pri nižim brzinama i na autocestama.

Kao i prethodna generacija, hibridni motor E-TECH novog Australa temelji se na tzv. serijsko-paralelnoj hibridnoj arhitekturi, što znači da dopušta najrazličitije kombinacije pogonske energije i da značajno smanjuje emisije CO2 u vožnji. Zahvaljujući poboljšanjima broj takvih kombinacija kreće se od 14 do 15, što dodatno povećava iskoristivost hibridnog sustava. Pametni multimodalni automatski mjenjač automatski odabire neki od sljedećih načina rada:

  • posve električni (samo električni motor pokreće kotače);
  • dinamični hibrid (termički motor i električni motor zajedno pokreću kotače);
  • E-drive (električni motor pokreće kotače, termički motor puni bateriju);
  • ICE (samo termički motor pokreće kotače i/ili puni bateriju);
  • Regeneracija (kotači pokreću električni motor koji puni bateriju).

Od ostalih poboljšanja izdvajaju se veći užitak u vožnji i manja potrošnja goriva za najbolji omjer troškova i performansi na tržištu.

Prilagodljiva funkcija regenerativnog kočenja

Elektrificirani motori novog Australa imaju funkciju regenerativnog kočenja. Vozač može birati između četiri načina rada s pomoću dva gumba iza upravljača. Regenerativno kočenje pretvara kinetičku energiju prikupljenu prilikom usporavanja ili kočenja u električnu energiju koja se zatim pohranjuje u bateriji. Time su smanjeni potrošnja goriva i emisije zagađivača, povećan je doseg u električnom načinu rada i smanjeno je trošenje kočnica.

U inačici s hibridnim motorom E-TECH, sve informacije o energiji koja se prikupi otpuštanjem papučice gasa ili kočenjem prikazuju se izravno na zaslonu instrumentne ploče.

Posebne animacije

Instrumentna ploča inačice s punim hibridnim motorom E-TECH uključuje nove animacije svojstvene hibridnim modelima.

U E-TECH modelu s punim hibridom instrumentna ploča prikazuje snagu oslobođenu prilikom ubrzanja te količinu prikupljene energije u fazi regeneracije pri otpuštanju pritiska s papučice gasa i kočenju. Pokazivač baterije prikazuje količinu dostupne električne energije u stvarnom vremenu.

Widget protoka energije prikazuje dolazi li energija iz termičkog ili električnog motora.

Osim praćenja vožnje u stvarnom vremenu na zaslonu instrumentne ploče, na zaslonu multimedijskog sustava OpenR Link (inačice s punim hibridnim motorom E-TECH) moguće je pratiti protok energije i aktivne vrste pogona (električni, termički ili hibridni). Graf prikazuje povijest potrošnje energije, s posebnim naglaskom na udaljenost prijeđenu na potpuno električni pogon.

Istaknimo i to kako kombinacija tih pokazivača i odabrane razine regenerativnog kočenja pruža jasan uvid u energetsku učinkovitost vožnje.

Inovativne tehnogije za veću udobnost i sigurnost

Novi Austral ide ukorak sa suvremenim tehnologijama te nudi čak 27 sustava za pomoć u vožnji i niz značajki pasivne sigurnosti koje ga svrstavaju među najudobnije i najsigurnije automobile u klasi.

Ovih 27 sustava za pomoć u vožnji podijeljena su u tri kategorije: vožnja, parkiranje i sigurnost. Osmišljeni da pruže neusporedivu udobnost u vožnji, pomažu održati kontrolu u svim uvjetima kako bi se zajamčila sigurnost putnika u vozilu i ostalih sudionika u prometu.

Novi Renault Austral dolazi s najnovijim 9,3-inčnim head-up zaslonom. Brzina vožnje, sustavi za pomoć u vožnji, upozorenje na prekoračenje brzine i navigacijske upute sada se prikazuju izravno na vjetrobranskom staklu. Prikazuju se u vozačevu vidnom polju u stvarnom vremenu kako bi vozaču olakšale vožnju.

Sustav za zadržavanje vozila u središtu prometnog traka aktivno zakreće upravljač kako bi vas vratio natrag u središte traka. Osim toga, ovaj sustav djeluje i kada je jedna oznaka traka izbrisana (npr. rub regionalne ceste).

Uz uobičajene senzore i stražnju kameru, poluautomatski sustav za parkiranje slobodnih ruku čini vožnju bezbrižnom tako što u potpunosti preuzima upravljanje automobilom pri parkiranju te ga uz pomoć senzora parkira bočno, okomito ili ukoso.

3D kamera s prikazom u 360 ° kombinira informacije četiriju kamera kako bi stvorila 360-stupanjski 3D prikaz neposrednog okruženja novog Australa. Za uočavanje prepreka bilo gdje izvan vozila, dovoljno je povećati prikaz pojedinog područja na dodirnom zaslonu. Na raspolaganju mu je i cjeloviti prikaz vozila iz ptičje perspektive pa je parkiranje lakše no ikad.

Novi Austral opremljen je trima dobro poznatim sustavima za pomoć u vožnji koji smanjuju opasnost od sudara: upozorenjem na izlazak iz traka (LDW), upozorenjem na vozilo u mrtvom kutu (BSW) i sustavom za održavanje vozila u prometnom traku (LKA).

S novom generacijom upozorenja na vozilo u mrtvom kutu i sustava za sprječavanje izlaska iz voznog traka u slučaju pretjecanja, aktivna je sigurnost učinkovitija no ikad. Ti sustavi koriste podatke prednje kamere i bočnih radara kako bi automatski vratili vozilo u trak u slučaju nenamjernog napuštanja traka ili opasnosti od frontalnog odnosno bočnog sudara prilikom pretjecanja.

Najnoviji sustav za pomoć u vožnji može se nadograditi prikazom ceste na instrumentnoj ploči, odnosno prikazom dionice kojom se vozač kreće, položaja novog Australa i drugih vozila u okruženju u stvarnom vremenu.

Novi model ima još tri sustava za pomoć u vožnji koja štite ostale sudionike u prometu, prvenstveno pješake i bicikliste.

Funkcija pomoći pri kočenju unatrag zapravo je jednaka automatskom kočenju u nuždi. Jedina je razlika u tome što se koristi pri vožnji unatrag. Otkriju li ultrazvučni senzori prisutnost potencijalne prepreke (pješaci, biciklisti, stupovi...), sustav će upozoriti vozača vizualnim i zvučnim signalima prije nego što zakoči na dvije sekunde kako bi izbjegao sudar. Sustav je aktivan pri vožnji unatrag pri brzinama između 3 i 10 km/h.

Kada vozač napušta parkirno mjesto i nema dovoljno dobar pregled nad okruženjem iza vozila (dijagonalno parkiranje ili parkiranje unatrag), upozorenje na nadolazeći promet straga aktivirat će se kako bi prepoznalo sva vozila koja se kreću brzinom većom od 4 km/h. Ako stražnji ultrazvučni senzori prepoznaju nadolazeće vozilo, vizualni i zvučni signali upozorit će vozača da se zaustavi i ponovno provjeri može li sigurno napustiti parkirno mjesto.

Osim toga, sustav za siguran izlazak putnika upozorava vozača i putnike na nadolazeće vozilo, motociklista ili biciklista kako bi izbjegli udarac prilikom izlaska iz vozila. Kombinacija vizualnih i zvučnih upozorenja posebno je korisna u gradovima, gdje se često događaju nesreće u kojima sudjeluju biciklisti.

Uz pomoć poboljšanih značajki pasivne sigurnosti, novi Austral savršeno štiti svoje putnike i ostale sudionike u prometu. Putnički prostor sada je dodatno osiguran u slučaju frontalnog, bočnog ili stražnjeg sudara. Iznimno čvrsti materijali povećavaju krutost karoserije i unutrašnje strukture vozila.

U putnički prostor ugrađeno je sedam zračnih jastuka, uključujući novi zračni jastuk između prednjih putnika koji sprječava sudaranje glava u slučaju bočnog sudara. Osim toga, senzori pritiska u vratima rano prepoznaju da je došlo do bočnog sudara i tako ubrzavaju aktivaciju zračnih jastuka.

Sigurnosni pojasevi s predzatezačima i graničnicima sile zatezanja sprječavaju ozljede prsa u slučaju teškog sudara, a pričvrsne su točke dodatno optimizirane za još bolju zaštitu lumbalnog dijela. Svi nasloni za glavu dizajnirani su da spriječe nastanak trzajnih ozljeda.

Kako bi se povećala sigurnost djece, u vozilo su ugrađene tri pričvrsne točke Isofix: dvije na stražnjoj klupi i jedna na suvozačevu sjedalu.

Siguran pristup bateriji i precizne informacije o vozilu

Novi Austral E-TECH puni hibrid ima poseban otvor za pristup bateriji kako bi joj, u slučaju nesreće, vatrogasci mogli brzo pristupiti i osigurati je. Osim toga, na prozoru vozila nalazi se QR kod s informacijama o bateriji. Jednostavnim skeniranjem tog koda vatrogasci mogu saznati o kojoj je vrsti elektrificiranog vozila riječ te provjeriti ostale ključne informacije (lokacija baterije i zračnih jastuka, mjesta za brzo i sigurno rezanje itd.). Ta dragocjena informacija štedi i do 15 minuta pri izvlačenju putnika iz automobila.

Brzi pristup bateriji i QR kod tek su neke od značajki koje povećavaju sigurnost Renaultovih kupaca. Općenito je briga za sigurnost korisnika na cesti i zaposlenika na radnom mjestu jedan od tri stupa (uključujući ekološku tranziciju i uključivost) politike održivog razvoja Renault Grupe (CSR) koja se provodi u okviru strategije Renaulution.

Što se cijena tiče, novi Austral kreće s modelom equilibre mild hybrid 140 od 29.990 eura, slijedi techno mild hybrid 140 od 32.790 eura, techno mild hybrid 160 auto od 35.190 eura, teschno esprit Alpine mild hybrid 160 auto od 36.890 eura, techno esprit Alpine E-Tech full hybrid 200 od 40.490 eura i iconic esprit Alpine E-Tech full hybrid 200 od 43.790 eura.

Treba napomenuti i kako je u povodu lansiranja novog Australa za sve fizičke kupce pripremljena j posebna ponuda: 0 posto kamata i 8 godina jamstva za kupnju vozila na leasing preko Renault Financial Services. Zanimljivo, novi Austral je kod nas spreman odmah za isporuku, uz dovoljnu količinu vozila.