test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Clio E-Tech Edition hibrid 140; glavni adut mu je izuzetno pametno koncipiran hibridni pogon

11.12.2020 u 10:04

Bionic
Reading

Jedinstven pogon karakteriziraju visoka učinkovitost, izvrsna reakcija i brz oporavak električne energije pri usporavanju, a sastoji se od snažnog 1,6-litrenog benzinskog motora od 91 KS i dva elektromotora za ukupnu snagu sustava od 140 KS

Renault Clio pete generacije javnosti je predstavljen još na posljednjem zasad održanom Auto salonu u Ženevi 2019. godine i odmah se vidjelo da će ovaj predstavnik B segmenta automobila biti prilično zanimljivo vozilo. Mi smo ga imali prilike voziti i testirati u nekoliko navrata, najprije je to bio model R.S.-Line Intens TCe 100 s ručnim mjenjačem, a potom i Clio Edition One TCe 130 EDC s automatskim mjenjačem. Onda smo u rujnu ove godine na hrvatskoj premijeri isprobali nakratko i hibridnu verziju Clio E-Tech Edition hibrid 140, a kako je riječ o jednoj posve posebnoj izvedbi Clija, bilo nam je posve zanimljivo vidjeti kako će se ovaj model pokazati na našem jednotjednom testu.

Vanjski izgled i dimenzije

Kao i ostale izvedbe pete generacije Clija, i ovaj naš testni hibridni model dolazi samo u izvedbi s petero vrata. Njegove dimenzije su, baš kao i sve verzije novog Clija sljedeće: dužina 4050, širina 1798 (s otvorenim retrovizorima 1988 mm), visina 1440, uz međuosovinski razmak od 2583 milimetra. Dakle, kraći je za 12 milimetara od prethodnika, ali je iznutra puno prostraniji. Njegova vanjska visina je spuštena od osam do 48 milimetara na kraju stražnjeg spojlera radi bolje aerodinamike i atletskijeg izgleda.

Volumen prtljažnika je sada veličine 254 litara za našu hibridnu verziju, a kada se preklope nasloni stražnjih sjedala u omjeru 1/3-2/3 dobija se ravna podloga i volumen od 1069 litara. Naš je ovotjedni testni model imao 17-colne aluminijske felge Vivastella u crno-srebrnoj boji, sa zimskim gumama marke Kumho model Wintercraft WP71 dimenzija 205/45R17, što izgled našeg modela čini dinamičnim.

Clio pete generacije je prvi model Alijanse konstruiran na novoj platformi CMF-B. Njezin razvoj započet je 2014. u Tehnološkom centru u Guyancourtu u Francuskoj. U usporedbi s prethodnom generacijom Clija, nova šasija upotrebljava 85 posto novih dijelova.

Platforma CMF-B novom Cliju donosi čitav niz prednosti: 50 kg lakši je od prethodnika, ponajviše zahvaljujući uštedama u područjima karoserije, osovina i poklopca motora. Aerodinamična podnica smanjuje otpor zraka (Cd) za 20 tisućinki. Ta dva poboljšanja, prema Renaultu, smanjuju potrošnju goriva i emisija CO₂.

Francuski je proizvođač automobila iznio i podatak kako je unutrašnjost novog Clija manje bučna, posebice zahvaljujući boljoj zvučnoj izolaciji motora. Razina buke pri brzinama između 0 i 130 km/h manja je za 1,5 do 2 dB. Za razliku od prethodno testiranih modela R.S.-Line Intens TCe 100, koji je bio težak 1178 kg, Clio Edition One TCe 130 EDC 1248 kg. Naravno, razlika u težini ovog drugog modela leži u njegovom četverocilindričnom motoru i automatskom mjenjaču. No, kada je riječ o našem testnom modelu Clio E-Tech Edition hibrid 140 onda treba reći i da je njegova težina prema podacima proizvođača 1238, ali je i oprema samog automobila nešto drugačija od prethodna dva modela.

Kako bi osigurala najvišu moguću razinu sigurnosti, platforma CMF-B ima potpuno novi dizajn strukture, bočnih greda i prednje ploče karoserije, ponajviše zahvaljujući uporabi visokoelastičnog čelika i ljepila koje omogućuje kvalitetniju ugradnju čeličnih ploča. Ta poboljšanja osiguravaju putnicima vrhunsku razinu sigurnosti. Sigurnost povećava i inovativna oprema novog Clija, čija je ugradnja omogućena novom arhitekturom platforme CMF-B, uključujući prilagodljivi zračni jastuk za vozača, zračne zavjese, predzatezače sigurnosnih pojaseva s graničnicima opterećenja te Isofix priključke kompatibilne s novim standardom iSize.

Nova električna i elektronička arhitektura platforme CMF-B omogućuje novom Cliju ugradnju najbogatije palete opreme i naprednih sustava za pomoć u vožnji u segmentu, od prednje kamere i radara, dostupnih u svim inačicama, do sustava za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama (autonomija druge razine). Nova platforma konstruirana je s namjerom elektrifikacije vozila, što je omogućilo i ugradnju novog hibridnog motora E-TECH u novi Clio.

Već smo i kod prethodno testiranih verzija Clija rekli da je nova generacija dobila na izražajnosti, ali je zadržala uglađeni profil. Na prednjoj strani poklopac motora ima rebrasti profil. Prednja maska je veća, a prednji odbojnik je izraženiji te s velikim otvorom za dobro hlađenje motora. Novi je Clio tako elegantniji i dinamičniji iz svih kutova. Ovotjedni testni model ima dodatne detalje koji jasno naglašavaju da je riječ o hibridnom E-Tech modelu. Izvana je ova inačica raspoznatljiva po jedinstvenom stražnjem odbojniku i oznakama E-TECH na B-nosaču i poklopcu prtljažnika. S prednje strane naš je testni model prepoznatljiv i po plavoj crti na prednjoj masci, zlatno-srebrno-plavim-crnim naljepnicama na prednjem spojleru i oko maglenki. Slično se nastavlja i na bočnoj strani vozila na donjem dijelu vrata. Na ovoj vanjskoj Biserno bijeloj boji ovi 'Hybrid Blue' detalji se jako dobro ističu.

Pojedinosti, kao što su antena u obliku peraje morskog psa, prednja LED svjetla, stražnja, peta vrata i kromirani obrub bočnih prozora, služe modernizaciji eksterijera i poboljšanju percipirane kvalitete. Isto tako, dodatno su zatamnjena stakla straga, a vanjski retrovizori su u crnoj boji.

Prednja svjetla testnog modela su agresivnija, a radi se o full LED Pure Vision svjetlima i imaju isti C-oblik kao i njegov veći brat Mégane. Druge, manje promjene također čine da se automobil više osjeća premijerno. Renault je ubrizgao više detalja i malo više agresivnosti u područje stražnjeg svjetla, iako je samo diskretno revidiran. Nova zadnja svjetla dobivaju karakterističniji svjetlosni potpis svojim redizajnom. Stražnji branik u boji karoserije dobiva šire udubljenje za registarsku pločicu. Ručke stražnjih vrata i dalje su skrivene u C-stupu.

Renault E-Tech pogon

Naš je testni Clio E-Tech Edition hibrid 140 sada dostupan i s punim hibridnim motorom E-TECH. Prije svega treba reći da se radi o posve jedinstvenom pogonu, kojeg karakterizira visoka učinkovitost, izvrsna reakcija i brzi oporavak električne energije pri usporavanju. Sastoji se od snažnog 1,6-litrenog benzinskog motora od 91 KS (67 kW) s filtrom za čestice, dva elektromotora - glavnim električnim motorom i visokonaponskim elektropokretačem-generatorom (High-voltage Starter Generator) s ukupno 51 kW (69 KS), inovativnog višenamjenskog mjenjača i litij-ionske baterije kapaciteta 1,2 kWh (230 V).

Kombiniran je s dvama električnim motorima – glavnim električnim motorom i visokonaponskim elektropokretačem-generatorom (High-voltage Starter Generator) – i inovativnom konstrukcijom mjenjača bez spojke s više načina rada. Revolucionaran način povezivanja električnih motora s mjenjačem osigurava uglađenu promjenu stupnjeva prijenosa. Ova arhitektura, osmišljena s ciljem smanjenja potrošnje goriva, rezultat je Renaultova bogatog iskustva u Formuli 1.

Ova tehnologija približava serijska vozila trkaćima kroz smanjenje potrošnje, optimizaciju prikupljanja energije te uporabu inovativnog mjenjača – prvog takvog u nekom serijskom vozilu. Motor je kombiniran s posebnim robotiziranim mjenjačem bez sinhrona s više načina rada. Konstrukcija ovog mjenjača bez spojke osigurava pokretanje u posve električnom načinu rada i značajno smanjuje prekid isporuke snage prilikom promjene stupnjeva prijenosa kako biste uživali u snažnijim ubrzanjima i još udobnijoj vožnji. Ovjes našeg testnog modela je prednji MacPherson, a straga elastična osovina sa spiralnim oprugama.

Ovaj mjenjač, nazvan 'dog-clutch' mjenjač odlikuje se visokom učinkovitošću zbog toga što se unutrašnji dijelovi ne dodiruju. Zahvaljujući niskoj razini trenja, ta je vrsta mjenjača dugo bila korištena u Formuli 1. Budući da motor nije povezan sa spojkom, najveći je izazov bio osigurati uglađenu promjenu stupnjeva prijenosa, čak više nego u Formuli 1 što je naposljetku izvedivo zbog uporabe dvaju električnih motora koji precizno reguliraju brzinu rotacije mjenjača kako bi promjena brzina bila uglađena. Zahvaljujući jedinstvenoj konstrukciji toga mjenjača, pri čijem je razvoju prijavljeno nekoliko vrlo inovativnih patenata, elektronička kontrolna jedinica vozila u stvarnom vremena odabire optimalni stupanj prijenosa zbog čega je promjena brzina učinkovitija i uglađenija. Uglađena promjena brzina kao u Formuli 1 znači manje trzaja i manji gubitak prianjanja. Inače, ovaj mjenjač ima 4 stupnja prijenosa za motor s unutarnjim izgaranjem, i posve je automatiziran.

Ukupna snaga sustava je 140 KS (103 kW). Zahvaljujući visokim rekuperacijskim performansama, Clio E-TECH 140 može u gradskoj vožnji čak 80 posto vremena raditi na električni pogon, što omogućuje uštedu goriva do 40 posto u usporedbi s usporedivim motorom s unutarnjim izgaranjem, a vozač pritom ne mora mijenjati stil vožnje. U posve električnom načinu rada, maksimalna brzina novog Clija iznosi 70–75 km/h. Potrošnja goriva od 3,6 do 4,0 litre benzina na 100 kilometara.

Međuubrzanja od 80 do 120 km/h svladava za samo 6,9 sekundi. Prikupljanje energije kočenja u kombinaciji s velikim kapacitetom baterije od 1,2 kWh (230 V) i učinkovitošću sustava E-TECH pomaže optimizirati korištenje energije. U posve električnom načinu rada, maksimalna brzina novog Clija iznosi 70–75 km/h. Što se tiče ubrzanja od 0 do 100 km/h u kombiniranom načinu rada je 9,9 sekundi, a krajnja brzina 180 km/h. Što se emisije CO₂ tiče Clio E-Tech u mješovitoj vožnji emitira 83-90 g/km (NEDC), odnosno 96-114 g/km prema WLTP ispitnom ciklusu.

Odzivnost i upravljanje energijom

Kombinacija dvaju električnih motora, inovativnog mjenjača s više načina rada i motora s unutarnjim izgaranjem pruža brojne načine rada:

  • Automatsko pokretanje u posve električnom načinu rada: zahvaljujući konstrukciji mjenjača bez spojke, hibridna vozila E-TECH automatski pokreće električni motor koji u ovom slučaju zamjenjuje motor s unutarnjim izgaranjem. Prilično elegantno rješenje koje osigurava trenutačnu isporuku najvećeg okretnog momenta i snažno početno ubrzanje.
  • Automatska prilagodba uvjetima vožnje: Tehnologija E-TECH Grupe Renault temelji se na serijsko-paralelnoj arhitekturi koja povezuje različite vrste hibridizacije (serijska, paralelna i serijsko-paralelna). Motori mogu isporučivati snagu kotačima samostalno ili zajednički. Pogonski sklop upravlja radom motora te ih opskrbljuje u skladu s potrebama za ubrzanjem i snagom. Također upravlja mogućnostima punjenja baterije u vožnji. To čini na temelju 15 mogućih kombinacija različitih motora i stupnjeva prijenosa.
  • Mjenjač omogućuje gotovo neprimjetnu promjenu stupnjeva prijenosa te ne zahtijeva intervenciju vozača. Sustav E-TECH automatski prilagođava način rada uvjetima vožnje kako bi smanjio razinu štetnih emisija i potrošnju goriva te osigurao zabavnu i okretnu vožnju.
  • +48
Clio E-Tech Edition hibrid 140 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Proizvodnja energije i prikupljanje energije kočenja

Tehnologijom E-TECH prikuplja se energija prilikom usporavanja i kočenja.

  • Punjenje baterije prilikom usporavanja: Kada vozač otpusti pritisak s papučice gasa i ako je mjenjač pritom u položaju D, osnovni električni motor funkcionirat će kao generator. Prikupljat će kinetičku energiju nastalu prilikom usporavanja ili kočenja te je zatim koristiti za napajanje baterije.
  • Način rada B: za još snažnije prikupljanje energije mjenjač može biti postavljen u položaj B. Prikupljanje energije kočenja aktivira se pri brzinama većim od 7 km/h čime se baterija puni do najvećeg dopuštenog kapaciteta.
  • Prikupljanje energije kočenja: Pritiskom na papučicu kočnice aktivirat će se električno kočenje i, ako je potrebno, dodatno hidrauličko kočenje s pomoću kočionih pločica. Električni motor i u ovom slučaju nudi dodatno kočenje, pri čemu se višak oslobođene energije koristi za napajanje baterije do dopuštene razine.

S pomoću sustava MULTI-SENSE vozač prilagođava vožnju svojem raspoloženju i vrsti terena. Način rada My Sense idealan je za svakodnevnu vožnju jer nudi najbolju ravnotežu pouzdanog prianjanja i dinamičnog doživljaja prilikom ubrzanja. Za to su zaslužni kontinuiran rad i jednostavna aktivacija električnog pogona (automatsko pokretanje u električnom načinu rada, trenutačna isporuka okretnog momenta itd.), osobito tijekom vožnje gradom, ali i pri višim brzinama. Način rada Eco temelji se na manje dinamičnom, odmjerenijem mapiranju papučice gasa i prilagođenoj promjeni stupnjeva prijenosa. S druge strane, način rada Sport iskorištava puni potencijal pogona te nudi najbolje vrijednosti odziva i performansi. Zabavne vozne osobine koje nudi, bez pretjerivanja, su najbolje na tržištu malih hibrida.

Prilagodba pogona prikazuje se u stvarnom vremenu na zaslonima instrumentne ploče i multimedijskog sustava te uključuje animirani dijagram protoka energije koji pokazuje smjer kretanja energije i odabrani pogon (električni, benzinski ili hibridni). Prikaz snage na instrumentnoj ploči prilagođava se jakosti pritiska na papučicu te prikazuje faze prikupljanja energije (otpuštanje pritiska s papučice gasa, kočenje). Naposljetku, pokazivač napunjenosti baterije s lijeve strane instrumentne ploče prikazuje raspoložive zalihe električne energije u stvarnom vremenu, kao i potrošnju ovisno o odabranom pogonu i/ili vrsti ceste. Kombinacija tih triju pokazivača znači da je vozač u svakom trenutku obaviješten o radu vozila.

Pametni kokpit čine 7-inčna TFT instrumentna ploča i novi multimedijski sustav Renault Easy Link s okomito postavljenim zaslonom dijagonale u našem slučaju 9,3 inča, koji je najveći zaslon u klasi. Easy Link je razvijen u suradnji s tvrtkama Bosch, Google i TomTom (navigacija), a proizvođač je ispunio obećanje da će novi sustav povezivanja biti mnogo intuitivniji od prethodnika 'R-link'. Sustav se automatski ažurira putem zračnog ažuriranja Over-the-Air. Clio je povezan s internetom besplatno tri godine, nakon čega vlasnik mora platiti za vezu. Naš testni model je imao opcijski Paket BOSE s multimedijskim sustavom s funkcijama navigacije, MP3, Bluetooth, AUX, USB, DAB i funkcijom povezivosti s aplikacijama Android Auto™ i Apple CarPlay™ te sustavom s devet zvučnika i pojačalom BOSE®.

Nova digitalna instrumentna ploča prikazuje slike i animacije specifične za hibrid; razinu baterije prilikom punjenja ili rad na električni pogon. Na jedinstvenom mjenjaču nalazi se oznaka E-Tech. Gumbom EV smještenim u podnožju zaslona multimedijskog sustava izravno se može prebaciti na električni pogon kada je baterija dovoljno napunjena.

Sjedala su jednaka i lijepo profilirana kao i u ostalim Clio modelima, sa sivo-crnim presvlakama E-Tech First. Ono što krasi crnu unutrašnjost našeg testnog modela su bijele površine na oblogama vrata, koje se protežu prednjom pločom. Na nekim mjestima, poput gornjeg dijela obloge vrata i središnje konzole, Renault se i dalje se oslanja, kao u često kritiziranom prethodniku, na tvrdu plastiku. Ovo se naročito osjeća kada oslonite laktove na vrata pri malo dužoj vožnji.

Tu su i plavi 'hibridni' detalji oko ručice mjenjača, na otvorima ventilacije, kao i na gornjem rebru prednje konzole. U našem testnom modelu su zanimljive i oznake na tepisima u plavoj boji i u obliku slova E, što sugerira da je ovo elektrificirani model. Klasičnu mehaničku polugu ručne kočnice zamjenila je električna parkirna kočnica s Auto Hold funkcijom, pa sada ima još više mjesta na središnjoj konzoli.

Naravno da mjesta straga i nema previše za odrasle osobe, ali ne zaboravimo da je riječ o prilično kompaktnom automobilu B segmenta. Tu nema zamjerke, već je to činjenica.

Od dodatne opreme tu je i zimski paket s grijanim kolom volana te grijanim prednjim sjedalima. Clio sada ima, među ostalim, automatsko kočenje u slučaju nužde, kao i prepoznavanje prometnih znakova, Sustav za nadzor mrtvog kuta, Sustav za pomoć pri parkiranju 360° + Easy Park Assist, Kamera 360°, Upozoritelj na prekoračenje brzine s funkcijom prepoznavanja prometnih znakova.

Tu je i sustav za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama. Ova jedinstvena inovacija koju Clio nudi u svojoj klasi pomaže održati vozilo u sredini voznog traka, prilagođava brzinu vožnje te nudi mogućnost potpunog zaustavljanja s obzirom na uvjete na cesti. Vožnja autocestom ili u prometnim gužvama sada je bezbrižnija i sigurnija.

Što se cijena tiče, novi Clio E-TECH kreće po cijeni za opremu Zen E-Tech hibrid 140 od 141.400 kn (uključen PDV i PPMV). Naš testni model Clio E-TECH EDITION stoji 166.400 kn (uključen PDV i PPMV). S dodatnom opremom naš testni model stoji sa svim davanjima 180.717 kn.

Treba reći i da produljeno jamstvo koje traje 5 godina ili 100.000 km stoji dodatnih 3800 kn, dok Renault ima jamstvo na bateriju od 8 godina / 160.000 km ili kada kapacitet baterije padne ispod 63 posto početnog kapaciteta baterije.