TEST AUTOMOBILA

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid: Maleni sportaš izvrsnog pogonskog sklopa s posebno dizajniranim detaljima

09.02.2023 u 09:50

Bionic
Reading

Prije svega, novi Clio iz serije E-Tech Engineered krasi luksuzan sportski izgled, pa čim ga vidite uživo, a pritom ste i vozač koji preferira sportskiju vožnju, jedva čekate da ga provozate. Pogonski sustav se sastoji od četverocilindričnog 1,6l benzinskog motora, dva elektromotora, inovativnog Multi-mode prijenosa i litij-ionske baterije kapaciteta 1,2 kWh

Renault Clio je oduvijek slovio kao jedan od najpoželjnijih gradskih automobila B-segmenta, a mi smo ovu najnoviju, petu generaciju u Autozoni vozili četiri puta otkada je stigla na tržište sredinom 2019. godine. Dakle, testirali smo verzije Clio R.S.-Line TCe 100, Clio Edition One TCe 130 EDC, kao i model s hibridnim pogonom Clio E-Tech Edition hibrid 140 te Clio Intens TCe 100 LPG.

Čak i da niste neki posebni obožavatelj ovog gradskog mališana, njegova posebna verzija, ona E-Tech Engineered 145 Hibrid iz ograničene serije predstavljene u lipnju 2022. će vas posve sigurno natjerati da promijenite svoje preferencije. Naime, ovo posebno izdanje se temelji na dizajnu potpuno novog Meganea E-Tech Electric te predstavlja suvremenu interpretaciju triju modela osobnih vozila - Clio, Captur i Conquest - koja su dostupna na europskom i međunarodnom tržištu. Treba reći da je Renault u ovu seriju stavio i model Megane u obje karoserijske izvedbe, no ovaj model ima samo E-TECH Plug-in Hibrid pogonski sklop, a Captur ima obje verzije E-Tech pogonskog sklopa.

Treba reći i da E-Tech Engineered posebno izdanje obiluje opremom koja stoji iza uspjeha inačice R.S. Line te istovremeno, prema riječima Renaulta, 'unosi svježinu sofisticiranim sportskim bojama i materijalima, još snažnije usklađenima s aktualnim trendovima'.

Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Prije svega, novi Clio iz serije E-Tech Engineered krasi luksuzan sportski izgled, pa čim ga vidite uživo, a pritom ste i vozač koji preferira sportskiju vožnju, jedva čekate da ga provozate. Nas je posebno zanimalo i kako je ovaj njegov hibridni pogon funkcionirao nakon što smo u prosincu prošle godine vozili Nissan Juke s identičnim pogonskim sklopom. I bili prezadovoljni.

No vratimo se našem testnom Cliju E-Tech Engineered 145 Hibrid. Ovu posebnu seriju krase detalji u toploj boji titanija na dijelovima kao što su spojler po uzoru na F1®, ugrađen u donji dio prednjeg odbojnika, te ukrasni umetci na bočnim stranama i donjem dijelu stražnjeg kraja, kao i oznake na naplatcima. Još jedno upečatljivo obilježje svih modela iz serije jest prepoznatljivi logotip marke u obliku dijamanta i sjajno crna slova u nazivu modela na prednjem i stražnjem kraju.

Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid ima Full LED prednja svjetla u obliku slova C uz dodatni Paket Osvjetljenje, koji podrazumijeva automatsko uključivanje/isključivanje dugih svjetala te LED svjetla za maglu sprijeda s funkcijom osvjetljavanja zavoja.

Dakle, naš je model, kad je riječ o njegovom vanjskom dizajnu, imao sljedeće: crni Tech projektirani amblem na prednjem blatobranu, vratima prtljažnika i atraktivan natpis E-Tech Engineered pragu vrata; crni okvir rešetke s Renault logotipom; specifičnu prednju i stražnju zavjesu E-Tech Engineered sa zlatnim umetcima na 'F1 Blade' detalju te stražnjim i bočnim vanjskim letvicama.

ABC stupovi oko prozora na vratima sjajno crne su boje, a završetak ispušne cijevi je kromiran. Treba reći da se ova serija u nekim detaljima opreme razlikuje od one iz R.S. Line aktualne serije, ali joj je u svakom slučaju E-Tech Engineered razina opreme superiorna.

Cjelokupan izgled zaokružuje nova oznaka E-Tech Hybrid (ili Plug-In Hybrid, ako se odlučite za ovu verziju pogonskog sklopa iz iste serije) na vratima prtljažnika koju dijele svi elektrificirani Renaultovi modeli. Tu je još i odvažna i elegantna grafička oznaka na vozačevim vratima, a svi modeli iz serije dostupni su u različitim bojama. Naš je testni model bio atraktivne metalik RQH – Iron plave boje.

Što se strukture tiče, Renault Clio V je bio prvi model Alijanse konstruiran na novoj platformi CMF-B, koju dijeli s modelima Renault Captur II, Nissan Juke (F16) i Nissan Note (E13) te Dacia Sandero i Sandero Stepway. Razvoj je započet 2014. u Tehnološkom centru u Guyancourtu u Francuskoj. U usporedbi s prethodnom generacijom Clija, nova šasija upotrebljava 85 posto novih dijelova.

Platforma CMF-B ovoj generaciji Clija donosi čitav niz prednosti: 50 kg lakši je od prethodnika, ponajviše zahvaljujući uštedama u područjima karoserije, osovina i poklopca motora. Aerodinamična podnica smanjuje aerodinamični otpor (Cd) za 20 tisućinki. Ta dva poboljšanja, prema Renaultu, smanjuju potrošnju goriva i emisija CO₂, a tu je i dodatno poboljšanje zbog ugradnje pogonskih sklopova TCe 100 LPG i E-Tech hibrid 145 (i prethodno hibrid 140). Unutrašnjost novog Renault Clija manje je bučna, posebice zahvaljujući boljoj zvučnoj izolaciji motora. Razina buke pri brzinama između 0 i 130 km/h manja je za 1,5 do dva dB.

Kako bi osigurala najvišu moguću razinu sigurnosti, platforma CMF-B ima potpuno novi dizajn strukture, bočnih greda i prednje ploče karoserije, ponajviše zahvaljujući uporabi visoko elastičnog čelika i ljepila, što omogućuje kvalitetniju ugradnju čeličnih ploča. Ta poboljšanja osiguravaju putnicima vrhunsku razinu sigurnosti.

Sigurnost povećava i inovativna oprema novog Clija, čija je ugradnja omogućena novom arhitekturom platforme CMF-B. Ova električna i elektronička arhitektura platforme CMF-B omogućuje Cliju 5. generacije ugradnju najbogatije palete opreme i naprednih sustava za pomoć u vožnji u segmentu, od prednje kamere i radara, dostupnih u svim inačicama, do sustava za pomoć u vožnji autocestom i u prometnim gužvama (autonomija druge razine). O ovome nešto kasnije u tekstu.

Renault Clio E-TECH Hybrid na Euro NCAP testiranjima 2019. Izvor: Ostale fotografije / Autor: Euro NCAP

O tome svjedoči i najviša ocjena od pet zvjezdica na Euro NCAP crash testu. Model ima tvornički šest zračnih jastuka: dva adaptivna zračna jastuka za vozača i suvozača, dva bočna zračna jastuka za glavu i prsni koš na prednjim sjedalima i prozorske jastuke u obliku zavjesa za oba reda sjedala. Tu su i zatezači pojaseva s graničnicima sile pojasa na prednjim sjedalima i vanjskim stražnjim sjedalima, kao i ISOFIX pričvrsne točke za dječju sjedalicu temeljene na standardu iSize na sjedalu suvozača i vanjskim stražnjim sjedalima.

Nova platforma konstruirana je s namjerom elektrifikacije vozila, što je i omogućilo ugradnju novog hibridnog motora E-Tech 145.

Prema vanjskim dimenzijama Clio nam nudi sljedeće podatke: duljina 4050 mm, širina 1798 mm (1988 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1440 mm, međuosovinski razmak 2583 mm, visina od podloge 120 mm. Kad je riječ o prtljažniku, njegov je volumen 300 l i nešto je manji od benzinske verzije (340 l), a kad se preklope nasloni stražnje klupe (u omjeru 1/3 - 2/3) onda raste do 1069 l. Težina samog vozila je u našoj verziji 1313 kg, a to uključuje vozača od 68 kg, prtljagu 7 kg i spremnik goriva 90 posto pun.

Vrlo dinamičan izgled našeg modela Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid naglašen je velikim lakometalnim 'Magny-Cours' naplatcima 17-cola. Isti se razlikuju u zlatno-žutom detalju od naplataka istog naziva koji se isporučuju s modelom Clio R.S. Line. Mi smo imali zimske gume Semperit Speed-Grip 3 dimenzija 205/45R17 V XL.

Unutrašnjost

U kabini našeg Clija također prevladava vizualni sklad zahvaljujući presvlakama sa šavovima u toploj boji titanija i zlatnim ukrasnim umetcima na armaturnoj ploči i zračnim otvorimaJednako je tako dizajn pragova vrata usklađen s oznakom na vanjskom dijelu karoserije. Dojmljive su i aluminijske sportske papučice. Svi ti novi detalji zaslužni su za još elegantniji cjelokupan izgled vozila.

Treba reći i da su sportska sjedala s presvlakama E-Tech engineered jako lijepo definirana, pa vozač i suvozač u njima jako lijepo sjede, a koliko dobro drže tijelo najviše dolazi do izražaja prilikom oštrije vožnje u zavojima. Inače, presvlake su od crne tkanine s bijelim prugama i zlatnim šavovima.

Trokraki sportski upravljač jako lijepo leži u rukama, i presvučen je kožom baš kao i ručica mjenjača. Upravljač krasi slovo E, čime se odražava pripadnost obitelji vozila E-Tech. Mekani pokrov armaturne ploče i mekane obloge vrata su iznimni, a samozatamnjujuće vanjsko osvrtno ogledalo bez okvira je izvrsno dizajnirano. Tu je i LED osvjetljenje u kabini sprijeda i straga.

Tehnološki napredan kokpit potpuno je podređen vozaču, a naš Clio ima 10-inčni vozački zaslon u boji s mjeračima i prikazom navigacije. Multimedijski sustav je poznati EASY LINK s 9,3-inčnim zaslonom na dodir, navigacijom, s funkcijama MP3, Bluetooth, AUX, USB, DAB i funkcijom povezivosti s aplikacijama Android Auto™ i Apple CarPlay™.

Neposredno ispod središnjeg zaslona velikog formata nalaze se ergonomski raspoređeni kontrolni gumbi u stilu klavira za često korištene funkcije. Ispod njega je upravljačka ploča za klima uređaj i kontrolu klime. Posebno jednostavan za korištenje: vozač i suvozač imaju izravan pristup brojčanicima za temperaturu i brzinu ventilatora bez prolaska kroz navigaciju izbornikom.

Naš model ima i elektroničku parkirnu kočnicu iz viših klasa vozila. To zahtijeva manje prostora za ugradnju od konvencionalne ručne kočnice, tako da ima više prostora za korisne pretince za pohranu, uključujući policu za induktivno punjenje pametnog telefona.

Naš Clio ima i sustav MULTI-SENSE pomoću kojeg vozač može, između ostalog, podesiti otpor upravljača ili odziv elektroničke papučice gasa (karakteristike papučice gasa), kao i brzinu promjene stupnjeva prijenosa i strategiju mijenjanja stupnjeva prijenosa u varijantama s automatiziranim EDC mjenjačem s dvostrukom spojkom. U tu svrhu dostupna su dva unaprijed konfigurirana programa 'Eco' i 'Sport'. Tu je i način rada 'My Sense' koji se može slobodno konfigurirati.

  • +54
Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Sustavi sigurnosti

S najvećim izborom sustava pomoći u vožnji, Clio je također u vrhu svoje klase kada je u pitanju aktivna sigurnost. To uključuje prilagodljivi tempomat s funkcijom stop & go, kao i asistent za autocestu i prometne gužve. Poluautomatizirani sustav može potpuno preuzeti Clio na višetračnim cestama, ubrzavati, kočiti i pratiti vozilo ispred. Naš je testni model imao i doplatni Paket Aktivna sigurnost koji uključuje sustav za nadzor mrtvog kuta i upozoritelj na promet straga.

Adaptivni tempomat s funkcijom Stop & Go automatski prilagođava brzinu vožnje tako da Clio održava sigurnosni razmak od 1,2 do 2,4 sekunde do vozila ispred, koji je vozač prethodno postavio. Ako se udaljenost do vozila ispred smanji, ono započinje djelomično kočenje i vraća gas unazad. Kad je cesta ponovno slobodna, prilagodljivi tempomat s funkcijom Stop & Go ubrzava vozilo dok ne postigne zadanu najveću brzinu.

U prometnim gužvama i usporenom prometu sustav koči Clio dok se ne zaustavi i automatski kreće ponovno čim se vozilo ispred pokrene. Ako do tada prođe više od tri sekunde, vozač mora pritisnuti papučicu gasa. Nakon stajanja od 30 sekundi, sustav se automatski deaktivira. Ako nema vozila ispred, radi kao konvencionalni tempomat s limitatorom brzine. Adaptivni tempomat s funkcijom Stop & Go radi između 0 i 170 km/h.

Pomoćnik za autocestu i prometne gužve: opuštenija i sigurnija vožnja

Pomoćnik za autoceste i prometne gužve označava važnu fazu na putu do potpuno automatizirane vožnje. Renault nudi sustav isključivo za Clio E-Tech full hybrid 145. Sustav pomoći druge razine ('poluautomatizirana vožnja') uključuje sve funkcije adaptivnog tempomata s funkcijom stop & go te ih također proširuje na ono što je poznato kao bočno vođenje, tj. može u potpunosti preuzeti Clio unutar ograničenja i samostalno njime upravljati. Preduvjet: Vozilo se nalazi na autocesti ili cesti s više prometnih traka s oznakama prometnih traka. Da bi to učinio, sustav centrira Clio u njegovu traku i prati ga, čak i ako ispred nema vozila koje bi mu pomoglo da se orijentira.

Pomoćnik za autocestu i prometne gužve čini vožnju sigurnijom i opuštenijom. Vozač i dalje mora držati ruke na volanu i paziti na promet. Ako makne ruku s upravljača, sustav ga upozorava nakon 13 sekundi. Nakon dva daljnja upozorenja, deaktivira se najkasnije 48 sekundi nakon što je posljednji put registrirao ruku na zastoru. Ako nema oznaka vozne trake, autocesta i asistent za prometne gužve voze u modu adaptivnog tempomata s funkcijom stop & go. Pomoćnik za autocestu i prometne gužve aktivan je u rasponu brzina od 0 do 160 km/h.

Širok izbor sustava za pomoć u vožnji

Asortiman sustava pomoći vozaču u Cliju također uključuje standardnu pomoć pri kočenju u nuždi s detekcijom pješaka, pomoćnu pomoć za duga svjetla i prepoznavanje prometnih znakova s upozorenjem na brzinu. Dostupan je i Blind Spot Warner, koji sada radi na ultrazvučnoj osnovi umjesto na radaru, što ga čini još preciznijim. Tu su i upozorenje o napuštanju trake i pomoć pri održavanju trake. Clio tako ima najopsežniji paket sustava pomoći u vožnji u svojoj klasi.

Renault Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid: Kočnica u slučaju naleta na pješake Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault

Kamera od 360 stupnjeva za savršen pogled sa svih strana

Još jedan EASY DRIVE detalj za Clio je kamera od 360 stupnjeva, u našem slučaju je to doplatna opcija. Sustav olakšava parkiranje i manevriranje u uskim prostorima korištenjem četiriju umreženih kamera blizine za stvaranje virtualne točke gledišta na zaslonu ugrađenog infotainment sustava, koji prikazuje vozilo i neposrednu okolinu iz ptičje perspektive. Ovisno o odabranom stupnju prijenosa, vozač također može prikazati područje ispred i iza automobila ili situaciju na strani suvozača na monitoru s podijeljenim ekranom. Pomoć pri parkiranju sprijeda, straga i sa strane, kamera za vožnju unatrag i Easy Park Assistant također su dostupni za Clio.

Više praktičnosti s funkcijom automatskog zadržavanja

Funkcija auto-hold, koja nadopunjuje funkciju pomoći pri kretanju na uzbrdici, također povećava udobnost. Sustav za varijante Clia s elektroničkom parkirnom kočnicom omogućuje vozaču da skine nogu s kočnice kada vozilo miruje i također drži Clio u stacionarnom položaju do tri minute na uzbrdici i nizbrdici. Zatim automatski aktivira parkirnu kočnicu.

Pogonski sklop E-Tech full hybrid 145

Clio je učinkovitiji nego ikad u potpuno hibridnoj varijanti E-Tech full hybrid 145. Zahvaljujući električnoj potpori omogućuje kombiniranu potrošnju od samo 4,1 - 5,1 litre benzina na 100 km uz emisiju CO2 od 93 - 114 g/km. Sustav se sastoji od četverocilindričnog 1,6-litrenog benzinskog motora s filtrom čestica, dva elektromotora, inovativnog Multi-mode prijenosa i litij-ionske baterije kapaciteta 1,2 kWh (napon 230 V).

Clio E-Tech full hybrid 145 karakterizira visoka učinkovitost, odličan odziv i brza rekuperacija pri usporavanju. Zahvaljujući visokom učinku rekuperacije, varijanta može pokriti do 80 posto svih ruta u gradskom prometu isključivo električnim putem. Potrošnja goriva pune hibridne varijante smanjena je do 40 posto u usporedbi s modelom s čistim benzinom s usporedivim performansama.

Uz benzinski motor od 94 KS (69 kW), Clio E-Tech full hybrid 145 ima dva elektromotora s 15 kW (20 KS) i 36 kW (49 KS). Ukupna snaga sustava je 143 KS (105 kW), pa naš testni Clio ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,3 s, a najveća brzina je 180 km/h. U isključivo električnom pogonu, Clio E-Tech full hybrid 145 postiže najveću brzinu od 75 km/h.

Usporedimo li prethodno testirani Nissan Juke s ovim pogonskim sklopom treba reći da je Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid puno više sportski orjentiran, ali to je normalno jer je težina Juke nešto veća, a osim toga Juke ima povišeni crossover tip karoserije. Razlika je naravno i u gumama.

Glavni elektromotor integriran je u mjenjač, služi za pogon i mijenja brzine. Slabija jedinica služi kao starter generator i osigurava glatku vezu s motorom s unutarnjim izgaranjem tijekom vožnje. Srce potpunog hibrida E-Tech 145 je Multi-mode prijenos bez spojke. Ima dva stupnja prijenosa za električni pogon i četiri stupnja prijenosa za motor s unutarnjim izgaranjem. Promjene stupnjeva prijenosa odvijaju se automatski i bez potrebe vozača. Uključujući prazan hod, sustav omogućuje ukupno 15 kombinacija brzine i pogona.

Ovisno o energetskim zahtjevima, izlaznoj snazi, razini napunjenosti baterije i aktiviranom programu vožnje, sustav omogućuje rad u potpuno električnom načinu rada, kao iu serijskom i paralelnom hibridnom načinu rada. U serijskom hibridu, motor s unutarnjim izgaranjem pokreće generator, koji zauzvrat pokreće električni vučni motor i puni bateriju. To je slučaj, na primjer, kada je razina napunjenosti baterije niska. U paralelnom hibridnom radu, elektromotori i motor s unutarnjim izgaranjem istodobno djeluju na pogonski sklop, na primjer pri snažnom ubrzavanju. Bez obzira na odabrani program vožnje, Clio E-Tech full hybrid 145 uvijek kreće u električnom načinu rada.

Još jedna posebna značajka hibridnog modela je učinkovitija vožnja s jednom pedalom s B načinom rada. Umjesto primjene kočnica, u većini slučajeva dovoljna je odgoda oporavka. Budući da se struja dovodi u bateriju, B način rada također ima prednosti u dometu.

Za kraj, cijena modela Clio E-Tech Engineered 145 Hibrid je 27.290 eura, a naš testni model uz doplatne funkcije stoji 29.190 eura.