fcev

[FOTO/VIDEO] HYVIA predstavila dva nova vozila s pogonom na vodik: Renault Master City Bus H2-TECH i Renault Master šasija s kabinom H2-TECH

17.11.2021 u 15:00

Bionic
Reading

Oba se ova vozila mogu pohvaliti nultom stopom emisija CO₂, većim dosegom i vremenom punjenja od samo pet minuta

HYVIA je predstavila dva nova prototipna laka gospodarska vozila s pogonom na vodik; Renault Master City Bus H2-TECH i Renault Master šasija s kabinom H2-TECH. Oba se ova vozila mogu pohvaliti nultom stopom emisija CO₂, većim dosegom i vremenom punjenja od samo pet minuta. Tvrtka je, podsjetimo, prošli mjesec predstavila Renault Master Van H2-TECH.

Inače, HYVIA je zajednički pothvat nastao u lipnju 2021., koji je u ravnopravnom vlasništvu Renault Grupe, jednog od najistaknutijih aktera automobilske industrije i tvrtke Plug Power, svjetskog predvodnika u području gotovih rješenja temeljenih na vodiku.

Bazirana u Francuskoj i okrenuta europskim tržištima, HYVIA svojim kupcima nudi potpuni i jedinstveni ekosustav koji uključuje laka gospodarska vozila s gorivnim ćelijama, stanice za opskrbu vodikom, opskrbu ekološki proizvedenim vodikom (bez ugljičnih emisija) te održavanje i upravljanje flotama. HYVIA zauzima vodeći položaj u području zelene mobilnosti temeljene na vodiku.

Renault Master City Bus H2-TECH Izvor: Promo fotografije / Autor: Pagécran

Renault Master City Bus H2-TECH

Prototipna izvedba minibusa s pogonom na vodik, Renault Master City Bus H2-TECH, prvi je put predstavljena na sajmu Salon des Maires koji se održava od 16. do 18. studenoga u izložbenom centru Porte de Versaillesu u Parizu. Ovaj gradski minibus može prevesti do 15 putnika (9 sjedećih i 6 stajaćih mjesta), uključujući osobe u invalidskim kolicima i ostvaruje do 300 km dosega. To ga čini savršenim rješenjem za poduzeća te lokalne uprave i prijevoznike.

Ovaj minibus ispunjava potrebe poduzeća, lokalnih uprava i prijevoznika, a opremljen je gorivnom ćelijom snage 30 kW, baterijom kapaciteta 33 kWh i spremnicima s ukupno 4,5 kg vodika pod tlakom od 350 bara.

Renault Master šasija s kabinom H2-TECH

Ovo prototipno vozilo predstavljen je na međunarodnom sajmu Solutrans koji se održava od 16. do 20. studenoga u izložbenom centru Eurexpo Lyon u Francuskoj.

Budući da ostvaruje doseg od oko 250 km, profesionalcima omogućuje da povećaju doseg pri većem opterećenju i intenzivnijoj upotrebi. Ovo je vozilo prilagođeno za prerade, a izvedba hladnjače s utovarnim kapacitetom od 19 m³ i nosivošću od 1000 kg posebna je po tome što je prikladna za prijevoz velike količine robe, dobara i paketa.

Master šasija s kabinom H2-TECH opremljen je gorivnom ćelijom snage 30 kW, baterijom kapaciteta 33 kWh i spremnicima s ukupno 3 kg vodika (dva spremnika obujma 1,5 kg) pod tlakom od 700 bara.

Vozilo se odlikuje ugrađenom tehnologijom temeljenom na vodiku te poboljšanim radom gorivnih ćelija i protokom vodika. Oba modela stižu na tržište 2022. godine, zajedno s rješenjima za proizvodnju zelenog vodika i njegovu distribuciju.

Renault Master šasija s kabinom H2-TECH Izvor: Promo fotografije / Autor: Pagécran

'HYVIA nezaustavljivo napreduje. Potaknuti željom da odgovorimo na različite potrebe poslovnih flota i područja, u samo šest mjeseci postojanja predstavili smo tri laka gospodarska vozila s pogonom na vodik: kombi, šasiju s kabinom i minibus. Povrh toga smo predstavili i stanicu za opskrbu vodikom kako bismo svojim kupcima ponudili praktično rješenje u područjima u kojima je infrastruktura takvih punionica još u povojima. HYVIA predano stvara konkretna rješenja kako bi odgovorila na izazove zelene mobilnosti temeljene na vodiku i pridonijela ugljičnoj neutralnosti prometa.', rekao je David Holderbach, direktor tvrtke HYVIA.

  • +15
Renault Master City Bus H2-TECH i Renault Master šasija s kabinom H2-TECH Izvor: Promo fotografije / Autor: Adrien CORTESI/CETADI PROD

Treba reći i to da će cjeloviti ekosustav tvrtke HYVIA bit dostupan 2022. godine, a to uključuje i stanice za opskrbu vodikom tvrtke za brzo punjenje (do pet minuta), što je jednostavno kao i punjenje vozila s termičkim motorom kako bi vozači više vremena provodili na cesti.