Renault eWays ElectroPop

[FOTO/VIDEO] Povijesni skok strategije Renault grupe: Cilj je ponuditi konkurentna, održiva i popularna električna vozila

05.07.2021 u 10:05

Bionic
Reading

Najzelenija ponuda vozila na europskom tržištu 2025., s više od 65 posto električnih ili elektrificiranih vozila u ponudi i do 90 posto električnih vozila 2030., u ponudi marke Renault

U sklopu događaja 'Renault eWays', Renault grupa prošli je tjedan najavila da ubrzava svoju strategiju elektromobilnosti. Najvažniji stupovi e-strategije su sveobuhvatna ofenziva modela, novi stup električne industrije 'Renault ElectriCity' u sjevernoj Francuskoj, megatvornice električnih pogona u Normandiji, strateško partnerstvo s tvrtkom Envision AESC za izgradnju gigatvornice baterija u Douaiju i zajednički projekt razvoja održivih baterija s francuskim start-up tvrtkom Verkor. Usto, postoje nova dostignuća na području e-pogonskog sklopa i sveobuhvatnog upravljanja životnim ciklusom baterija.

Renault grupa će do 2025. lansirati deset novih potpuno električnih modela. Tvrtka želi ponuditi najodrživiju paletu modela u Europi s udjelom električnih ili elektrificiranih vozila od preko 65 posto. To uključuje novi Renault 5 i kultni model koji je trenutno poznat kao '4ever', još jedno novo izdanje Renaultove klasike. Potpuno električni Alpine slijedi od 2024. godine.

Do 2030. godine i do 90 posto prodanih Renaultovih modela trebalo bi imati potpuno električni pogon. Tvrtka se tako proslavila kao ključni igrač na putu do pristupačne elektromobilnosti. Krenimo redom:

Što je rekao Luca de Meo, glavni direktor Grupe Renault?

'Danas svjedočimo povijesnom skoku strategije Renault Grupe za razvoj električnih vozila i za proizvodnju u Europi. Izgradnjom Renault ElectriCityja, našeg kompaktnog, učinkovitog i naprednog električnog ekosustava u sjevernoj Francuskoj te megatvornice električnih pogona u Normandiji stvorili smo preduvjete da budemo konkurentni na domaćem tržištu. Educirat ćemo, ulagati i surađivati s etabliranim i nadolazećim dionicima, predvodnicima u svojim područjima, uključujući: ST Microelectronics, Whylot, LG Chem, Envision AESC i Verkor.

Predstavit ćemo deset novih električnih modela i proizvesti milijun električnih vozila do 2030., od povoljnih gradskih vozila do luksuznih sportskih automobila. Povrh učinkovitosti, fokusirat ćemo se na dizajn nadahnut legendarnim modelima, kao što je omiljeni Renault 5, čime ćemo elektrifikaciji udahnuti prepoznatljiv duh Renaulta'.

Baterije: usavršavanjem kemijskih procesa nikal-mangan-kobalt baterija za proizvodnju milijun primjeraka za cijelu Alijansu do 2030.

Oslanjanjem na desetogodišnje iskustvo u proizvodnom lancu električnih vozila, strategija Grupe Renault u području baterija rezultirala je hrabrim odlukama u pogledu standardizacije unutar Alijanse, čime je povećana konkurentnost. Baterije koje se baziraju na nikalu, manganu i kobaltu (NMC) i imaju jedinstvenu konstrukciju ugrađivat će se u sva buduća baterijska električna vozila u svim segmentima. Obuhvatit će sve modele i ugradit će se u do milijun električnih vozila iz Alijansine ponude do 2030. godine. Odabir ovih kemijskih elemenata osigurava konkurentan omjer troškova i prijeđenih kilometara, do 20 posto veći doseg u usporedbi s baterijama koje se temelje na drugim kemijskim elementima i mnogo učinkovitije recikliranje.

Na osnovnoj razini Grupa će ponuditi sljedeće:

  • u okviru svoje električne strategije, Grupa Renault surađivat će s društvom Envision AESC s kojim će 2024. izgraditi gigatvornicu u Douaiju kapaciteta 9 GWh, s ciljem ostvarivanja do 24 GWh do 2030. U blizini Renault ElectriCityja partner Grupe Renault proizvodit će najnovije tehnologije, cjenovno konkurentne i sigurne baterije niskog ugljičnog otiska za električne modele, uključujući budući Renault 5.
  • Grupa Renault potpisala je Memorandum o razumijevanju kojim postaje dioničar u francuskom start-upu Verkoru, s udjelom većim od 20 posto. Dva partnera zajedno će razvijati napredne baterije prikladne za vozila iz segmenta C i više segmente Renaultove ponude, te za modele iz Alpineove ponude. To partnerstvo uključuje razvoj pilot-proizvodne linije u Francuskoj za proizvodnju baterijskih ćelija i prototipa modula od 2022. U drugom koraku, predviđenom za 2026., Verkor namjerava izgraditi prvu gigatvornicu Grupe Renault za proizvodnju baterija visokih performansi u Francuskoj, početnog kapaciteta 10 GWh, što bi do 2030. potencijalno moglo narasti do 20 GWh.

U manje od deset godina Grupa će postupno smanjiti troškove za 60 posto na razini paketa. Cilj je ostvariti cijenu manju od 100 dolara po kilovatsatu do 2025. te manje od 80 dolara po kilovatsatu u pripremama za uvođenje solid state baterija u ponudu Alijanse do 2030.

Demonstracija prednosti platforme za nastanjivost: Sve mehaničke komponente grupirane su u motornom prostoru Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Grupa

Pogon: od sirovine do vlastite proizvodnje električnog pogona

Grupa Renault ostaje korak ispred konkurencije i postaje prvi proizvođač automobila koji je razvio vlastiti električni motor – bez uporabe rijetkih zemnih magneta (nestalni magneti) i temeljen na tehnologiji sinkronog motora pokretanog električnim impulsom (EESM) s vlastitim reduktorom. Nakon što je već uložila znatna sredstva, Grupa je u proteklih deset godina upola smanjila trošak baterija, a u sljedećem će ga desetljeću smanjiti za još polovicu. Grupa će od 2024. postupno uvoditi nova tehnološka poboljšanja u svoj EESM: statorsku ukosnicu, zalijepljen sklop motora, osovine rotora bez četki; u svrhu smanjenja troškova i poboljšanja učinkovitosti motora.

Grupa je dogovorila suradnju i s francuskim start-upom Whylotom na razvoju inovativnog električnog motora aksijalnog fluksa. Ova tehnologija prvo će se ugraditi u hibridni motore, čime će se troškovi smanjiti za 5 posto, a emisije CO₂ za 2,5 g prema WLTP-u (za osobna vozila B i C segmenta). Renault Grupa bit će prvi proizvođač automobila koji će proizvesti električni motor aksijalnog fluksa u velikoj seriji.

Grupa će povećati svoju kontrolu nad vrijednosnim lancem integriranjem invertera, DC-DC struje i ugrađenog punjača u jedinstveni sklop vlastite proizvodnje. Ovaj projekt kompaktnog dizajna bit će kapaciteta 800 V i imat će manje dijelova, čime će se smanjiti troškovi. Koristit će se u svim platformama i pogonskim sklopovima (BEV, HEV, PHEV) za dodatno smanjenje troškova. Električni moduli za inverter, DC-DC i ugrađeni punjač koristit će silicijev karbid (SiC) te galijev nitrid (GaN) zahvaljujući našem strateškom partnerstvu s društvom ST Microelectronics.

Povrh tih novih tehnologija Grupa radi i na kompaktnijem električnom pogonu, tzv. sve-u-jednom sustavu. Ovaj električni pogon čine električni motor, reduktor i elektronika za nadzor isporuke električne energije u objedinjenom paketu: to će smanjiti obujam paketa za 45 posto (jednako obujmu spremnika goriva aktualnog Clija), smanjiti ukupan trošak pogonskog sklopa za 30 posto (ova ušteda jednaka je cijeni električnog motora) te će smanjiti nepotrebnu potrošnju energije za 45 posto prema WLTP-u, što će povećati doseg vozila za 20 km.

Platforme razvijene posebno za električna vozila: visoka učinkovitost i optimalan doseg po konkurentnim cijenama

Platformama CMF-EV i CMF-BEV razvijenim posebno za električna vozila Grupa ubire plodove 10 godina iskustva u proizvodnji električnih vozila.

Platforma CMF-EV razvijena za vozila C i D segmenta nudi veći užitak u vožnji i nenadmašne performanse. Ova platforma ugradit će se u 700.000 vozila iz ponude Alijanse do 2025. CMF-EV nudi doseg do 580 km prema WLTP-u uz vrlo nisku potrošnju energije. Te performanse rezultat su bogatog znanja inženjera Grupe Renault i Nissana koji su radili na smanjenju trenja i mase te najnaprednijih rješenja za nadzor temperature.

Arhitektura pomiče granice povećanjem prostora u kabini jer su svi tehnički elementi smješteni u prostoru motora i izbjegava provlačenje kabela od stražnjeg do prednjeg kraja, što smanjuje masu i troškove. Klimatizacijski sustav također je smješten u prostor motora, što je omogućilo tanji dizajn armaturne ploče.

Integracija pjene između vrha baterije i poda automobila (apsorpcija buke koja dolazi iz šasije putem baterije) Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Grupa

Povrh tih poboljšanja, platforma CMF-EV nudi vrhunske vozačke užitke zahvaljujući niskom težištu i idealnom rasporedu mase, vrlo niskom omjeru upravljača koji rezultira brzim odzivom vozila te multi-link stražnjem ovjesu. Posve novi MéganE koji će se proizvoditi u tvornici u Douaiju konstruiran je na platformi CMF-EV.

Platforma CMF-BEV koja će se ugrađivati u vozila segmenta B omogućit će Grupi Renault proizvodnju pristupačnih baterijskih električnih vozila za svaki džep. Ova potpuno nova platforma smanjit će trošak vozila za 33 posto u usporedbi s aktualnom generacijom modela ZOE.

Demonstracija kretanja upravljača i prednjih kotača: Niže težište omogućuje manje kotrljanja Izvor: Promo fotografije / Autor: Renault Grupa

To je ostvareno baterijskim modulom koji se može mijenjati, pogonskim sklopom idealnih dimenzija dostupnim po nižoj cijeni te preuzimanjem dijelova koji nisu specifični za električna vozila iz platforme CMF-B, koja se ugrađuje u 3 milijuna vozila godišnje. Platforma CMF-BEV bit će pristupačna i razvijati vrhunske performanse uz doseg do 400 km prema WLTP-u, bez kompromisa u pogledu dizajna, zvučne izolacije i voznih osobina. Ova platforma koristit će Grupinu inovaciju Plug & Charge koja ispunjava zahtjeve direktive NF-C 15118.

  • +33
Renault eWays Izvor: Promo fotografije / Autor: OLIVIER MARTIN GAMBIER

Operativa: konkurentna električna vozila proizvedena u Francuskoj

Grupa je 9. lipnja ove godine najavila izgradnju Renault ElectriCityja iz kojeg će izlaziti automobili s oznakom 'Proizvedeno u Francuskoj'. Ovo novo društvo osnovano u sjevernoj Francuskoj okuplja tri Renaultove tvornice – Douai, Maubeuge i Ruitz – i snažan ekosustav dobavljača. Već od 2024. raspolagat će cjenovno konkurentnim baterijama koje će proizvesti gigatvornica proizvođača Envision AESC u Douaiju. Idealno je smještena, u samom srcu najveće potražnje za baterijskim električnim vozilima u Europi. Naime, predviđa se da će u 2025. Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španjolska činiti dvije trećine njihove ukupne prodaje.

Ovaj industrijski sustav – utjelovljenje uspješne tranzicije s tradicionalnih motora s unutarnjim izgaranjem na električne motore – omogućit će otvaranje 700 novih radnih mjesta do kraja 2024. U suradnji s društvima Envision AESC i Verkor Grupa Renault izravno će stvoriti 4500 radnih mjesta u Francuskoj do 2030.

Činjenica da je riječ o najvećem centru za proizvodnju električnih vozila u Europi omogućila je Grupi Renault da te tvornice učini najkonkurentnijom i najučinkovitijom proizvodnom jedinicom električnih vozila u Europi. Do 2025. proizvodit će se 400.000 vozila godišnje, a trošak proizvodnje smanjit će se na ~3 posto vrijednosti vozila.

Životni ciklus baterija: stvaranje dodatne vrijednosti kroz cijeli životni vijek

Grupa Renault prvi je proizvođač automobila koji u obzir uzima čitav životni vijek baterije. Prikupila je pozamašno iskustvo i otišla korak dalje s Mobilizeom kako bi povećala izdržljivost baterija, proširila spektar uporabe i stvorila dodatnu vrijednost u svakoj fazi životnog ciklusa.

  • U prvoj fazi životnog ciklusa baterije – u vozilu – Grupa radi na rješenjima povezivanja vozila s električnom mrežom (V2G), koja omogućavaju povrat električne energije iz baterije vozila u energetsku mrežu. Operatori električne mreže snažno su zainteresirani za ova rješenja pohrane energije koja predstavljaju baterije automobila kako bi se uravnotežilo opterećenje mreže. Na taj bi način automobil koji je spojen na mrežu 8 sati dnevno potencijalno mogao generirati zaradu od 400 eura godišnje, čime bi vlasnici električnih vozila mogli amortizirati dio godišnjeg troška leasinga, a Renaultu bi se omogućilo da ostvari zaradu od flota vozila.
  • Na kraju prve faze životnog ciklusa u vozilu baterije zadržavaju oko dvije trećine svojeg kapaciteta pa ih se može uporabiti i za drugu fazu. Mobilize razvija nove primjene za pohranu energije u stacionarne baterije kako bi se lakše i preciznije odgovaralo na energetske potrebe, za mobilnu pohranu električne energije ili za generatore za uporabu u drugim industrijama. Renault je pionir ovog segmenta tržišta i definirao je jedinstveno industrijsko uređenje kako bi bio predvodnik tog tržišta u Europi: prikupljanje baterija na kraju životnog vijeka uz podršku mreže koncesionara, mogućnost procjene fer vrijednosti baterija zahvaljujući tehničkom nadzoru u stvarnom vremenu i kapacitetu industrije za obnavljanje baterija po konkurentnim cijenama te ponovnu uporabu 250.000 baterija koje su bile u uporabi u modelu ZOE, a uskoro će biti dostupne.

Grupa namjerava proširiti vrijednosni lanac suradnjom s agencijama koje procjenjuju vozila kako bi se preprodajna vrijednost baterija uzela u obzir na tržištu rabljenih vozila, čime bi se mogla ostvariti zarada i do 500 eura po vozilu. Kako bi se umirili vlasnici rabljenih električnih vozila, Mobilize će nuditi 'zdravstvenu potvrdu' (u svrhu nadzora stanja vozila), ugovore o produljenom jamstvu za baterije i ponude za zamjene, što će im omogućiti povezana vozila.

  • Kraj životnog ciklusa: Zahvaljujući radu svoje podružnice Indra i dugogodišnjem partnerstvu s društvom Veolia, Grupa raspolaže bogatim iskustvom u prikupljanju baterija iz električnih vozila i njihovom recikliranju. Već je reciklirano 75 MWh ukupnog kapaciteta baterija, od čega je samo u prošloj godini ostvarena polovica. Grupa ide i korak dalje te će uvesti pogone za opremanje, ponovnu uporabu, rastavljanje i recikliranje baterija. Za to je zadužen projekt tvornice Re-Factory u Flinsu, kojoj je cilj generirati više od 1 milijarde eura prihoda od aktivnosti recikliranja baterija u zadnjoj fazi životnog ciklusa do 2030. Grupa će uskoro stupiti u nedavno najavljen konzorcij s društvima Solvay i Veolia, s namjerom prikupljanja strateških materijala za proizvodnju baterija, kao što su kobalt, nikal i litij koji su iznimno učinkoviti i dovoljno kvalitetni za ugradnju u baterije, kako bi ih se moglo ponovno upotrijebiti za proizvodnju novih baterija.

Evolucija u prikupljanju baterija i procesu recikliranja omogućit će Grupi Renault smanjenje neto troška recikliranja na trećinu do 2030. i osigurati alternativne i održive izvore materijala za baterije po konkurentnim cijenama kojima će ispuniti dio svojih potreba, a pritom će se sačuvati njihovi prirodni izvori.

Ponuda: Elektro-pop automobili

Grupa će izvući maksimum iz platformi koje je razvila posebno za električna vozila. Lansirat će 10 novih baterijskih električnih vozila do 2025., od čega će ih sedam biti namijenjeno za vozila marke Renault. Legendarni Renault 5 suvremenog duha s električnim pogonom proizvodit će Renault ElectriCity u sjevernoj Francuskoj, od baterije preko električnog pogona do sastavljanja vozila, na potpuno novoj platformi CMF-BEV.

Grupa će vratiti u život i još jednu legendarnu zvijezdu, koja trenutno nosi naziv 4ever, čime se iskazuje namjera da ponudimo još jedan bezvremenski klasik. Grupa Renault osnažit će prisutnost u posve električnom segmentu C, počevši od posve novog modela MéganE sljedeće godine. Iz avangardnog dijela ponude izdvaja se Alpineova 'garaža snova' predstavljena u siječnju, a koja će zaživjeti 2024.

Renault namjerava imati najzeleniju ponudu vozila na europskom tržištu 2025., s više od 65 posto električnih ili elektrificiranih vozila u ponudi i do 90 posto električnih vozila u ponudi marke Renault.