KAKO STOJI EUROPA

Ulaganja u startupe značajno su opala, ali ipak ima razloga za optimizam

28.11.2023 u 12:07

Bionic
Reading

Europski startupi privlače manje novca općenito, ali i manje gledano po svakoj fazi ulaganja. No moguće je da je to znak zdravijeg rasta

Usporavanje tehnološkog sektora - uslijed inflacije, viših kamatnih stopa i geopolitičkih događaja - i dalje traje.

Osim otkaza u velikom broju tvrtki, posljedice se osjete u financiranju startupa putem fondova za rizična ulaganja (venture capital, VC), naročito onih izvan Sjedinjenih Država.

Prema podacima VC tvrtke Atomico, takve bi tvrtke u Europi do kraja godine mogle prikupiti tek 42 milijarde američkih dolara, što je više nego upola manje u usporedbi s prošlogodišnjih 85 milijardi dolara.

Podatak dolazi iz izvješća o stanju europske tehnologije, a Atomico ga objavljuje svake godine.

Manje jednoroga, zdraviji rast?

Startupi u ovom dijelu svijeta prikupljaju manje novca u svakoj fazi financiranja, od seeda do serije C (i dalje).

Ove će se godine u Europi pojaviti samo sedam jednoroga (startupa s procjenom vrijednosti većom od milijarde dolara). Prošle godine bilo ih je 48, a godinu prije 2021.

Ipak, nije sve tako sivo.

Iako su ukupni iznosi ulaganja definitivno niži u odnosu na posljednje dvije godine, u Atomicu pretpostavljaju da su 2021. i 2022. bile iznimke.

Do toga je došlo zahvaljujući nižim kamatnim stopama, porastu upotrebe tehnologije tijekom vrhunca pandemije koronavirusa, uzročnika bolesti COVID-19, i nagomilanim sredstvima investitora.

Izuzmu li se te dvije godine kao svojevrsna anomalija, čini se da brojke slijede sporiju, ali moguće zdraviju krivulju rasta.

Još jedan pozitivan znak je to što se ukupna vrijednost europskog tehnološkog ekosustava - kombinirana vrijednost kapitala svih javnih i privatnih tehnoloških kompanija u Europi - vratila na rekordnih tri bilijuna USD iz 2021. nakon što je izgubila 400 mlrd. USD tijekom 2022. godine.

Ovaj oporavak vrijednosti ekosustava također je podržan stalnim priljevom novih tvrtki koje se osnivaju i prikupljaju privatni kapital.

Egzodus investitora

Atomico temelji svoje brojke na anketama koje provodi sa startupima i investitorima te ih nadopunjuje podacima iz izvora trećih strana, kao što su Dealroom, CrunchBase i drugi.

Prema njihovim zapažanjima, investitori kao što su Tiger Global - koji ulažu u privatne i javne tehnološke tvrtke - gotovo su nestali iz Europe nakon što su sklopili neke od najvećih poslova prethodnih godina. U 2021. u Europi je bilo gotovo 100 megarundi u kojima su ti investitori sudjelovali ili bili predvodnici u njima.

Protekle godine počelo je usporavanje tog tempa. Ove godine, prestrašeni lošim rezultatima javnih i privatnih tehnoloških kompanija, ti crossover igrači imali su samo četiri ulaganja u regiji.

Njihova odsutnost također je utjecala na ukupnu sliku rundi s devet znamenki. Atomico napominje da je u prvih devet mjeseci 2023. zabilježeno samo 36 rundi od sto milijuna dolara ili više, u usporedbi sa stotinama u prethodne dvije godine.

Primjetno je da ove runde ne slijede istu uzlaznu krivulju kao neke druge brojke: u 2020. bilo je 55 rundi većih od sto milijuna dolara.

Manja ulaganja u svim fazama

Startupi u gotovo svakoj fazi u prosjeku prikupljaju manje novca. Općenito, što je kasnija faza, to je veći pad vrijednosti. Sveukupno, srednje vrijednosti za europske startupe i dalje su znatno niže nego za one u SAD-u, točnije između 30 i 60 posto niže.

Financiranje je palo u gotovo svakoj fazi ulaganja. Jedina iznimka je seed faza u SAD-u, koja je nastavila rasti, iako sporijom stopom.

Prosječan početni iznos u SAD-u ove godine bio je 11,5 milijuna dolara, a europski medijan iznosio je u biti upola manje: 5,7 milijuna dolara. Investicijama u Europi ne dominira umjetna inteligencija, već prednjači ulaganje u klimatske tehnologije, energetiku i tome slično.

U taj se sektor slilo 27 posto ukupnog kapitala uloženog u europsku tehnologiju tijekom ove godine, dvostruko više nego lani. S druge strane, usporile su investicije u fintech, piše Tech Crunch.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.