NEURALINK

Startup za moždane implatante Elona Muska prikupio dodatnih 43 milijuna dolara

27.11.2023 u 08:40

Bionic
Reading

Neuralink, tvrtka koju je osnovao Elon Musk, koja se među ostalim bavi razvojem implantabilnih čipova sposobnih za čitanje moždanih valova, nedavno je prikupila dodatnih 43 milijuna dolara rizičnog kapitala, kako je navedeno u izvješću SEC-a (Komisija za vrijednosnice i burzu u SAD-u). Musk je osnovao Neuralink 2016., s ciljem korištenja implantata za povezivanje ljudskog mozga s računalom, kako bi osobama s neurološkim bolestima omogućio komunikaciju kontrolom različitih uređaja

Podaci objavljeni ovaj tjedan otkrivaju da je tvrtka početkom kolovoza proširila prethodni krug financiranja, koji je predvodio fond Petera Thiela, povećavši ga s 280 milijuna dolara na 323 milijuna dolara. Ukupno je sudjelovalo 32 investitora.

Iako Neuralink nije objavio svoju ukupnu procjenu, u lipnju je Reuters izvijestio da je tvrtka bila procijenjena na otprilike pet milijardi dolara nakon privatnih dioničkih transakcija.

Iako tehnologija implantata za čitanje moždanih signala postoji već desetljećima, Neuralink tvrdi da je njihova inovacija učinila te implantate bežičnima te povećala broj elektroda koje se ugrađuju. Musk je od 2019. više puta predviđao da će Neuralink početi ispitivanja moždanih implantata na ljudima za liječenje teških stanja poput paralize i sljepoće.

Tek je početkom 2022. tvrtka zatražila odobrenje FDA-e (Agencija za hranu lijekove), no zahtjev je odbijen zbog nekoliko problema. Oni su uključivali litijevu bateriju uređaja, mogućnost migriranja žica implantata unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

U svibnju ove godine Neuralink je dobio odobrenje FDA-e za klinička ispitivanja na ljudima nakon prethodne odbijenice, piše TechCrunch, nakon čega su krenuli s odabirom kandidata. Kvadriplegičari, ljudi kojima je ozlijeđena leđna moždina ili s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), mogu se kvalificirati za šestogodišnju studiju.

Pacijentima koji budu sudjelovali u ispitivanju čip će biti kirurški postavljen u dio mozga koji kontrolira namjeru kretanja. Instalirat će ga robot, a zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se 'omogući ljudima da kontroliraju kursor ili tipkovnicu računala samo koristeći svoje misli', navela je ranije tvrtka.

Unatoč tim uspjesima, Neuralink se suočava s povećanim nadzorom zbog optužbi za toksičnu radnu kulturu i neetičke istraživačke prakse. Bivši zaposlenici su u članku u časopisu Fortune iz siječnja 2022. opisali 'kulturu krivnje i straha', ističući Muskovu tendenciju potkopavanja uprave i poticanja mlađih zaposlenika da mu izravno šalju što ih muči putem e-pošte.

Ispitivanja Neuralinkovih implantata na životinjama također su izazvala kontroverze. Godine 2022., Liječničko povjerenstvo za odgovornu medicinu (PCRM) optužilo je Neuralink i njegovog istraživačkog partnera UC Davis za zlostavljanje majmuna uključenih u testiranje, izlažući ih psihološkom stresu i kroničnim infekcijama. Postoje izvještaji o komplikacijama u testiranju, uključujući djelomičnu paralizu i oticanje mozga.

U studenom 2023., američki zakonodavci zatražili su od SEC-a da istraži Neuralink zbog nedostatka informacija o smrti najmanje desetak životinja kojima su kirurški ugrađeni njihovi implantati. Te optužbe stvaraju dodatnu pritisak na tvrtku koja se već suočila s problemima zbog etičkih i radnih problema.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.