Kad ste umorni, prehlađeni ili jednostavno želite nešto toplo i hranjivo, aromatična juha od karfiola savršen je izbor i prava mala riznica zdravlja
Dobro je poznato da su povrtne i mesne juhe spasonosno rješenje kod prehlada, jer okrepljuju tijelo neophodnim vitaminima i povećavaju unos tekućine, a pritom nas svojom toplinom u trenu 'vraćaju u život'.
Recept za juhu od karfiola
Klasična pileća juha s povrćem uvijek je dobro rješenje, ali ako želite nešto malo drugačije, donosimo jednostavan recept za ukusnu i aromatičnu juhu od karfiola; povrća bogatog vitaminom C, vlaknima i antioksidansima.
Naime, samo jedna šalica ovog kuhanog povrća pokriva oko 58 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Taj vitamin pomaže vašem imunološkom sustavu da se bolje bori protiv virusa i infekcija, dok vlakna potiču probavu i čiste organizam.
Dodatnu snagu ovoj juhi daje pileći temeljac – prirodan izvor minerala poput cinka i željeza koji pomažu regeneraciji stanica i ubrzavaju oporavak tijela. Upravo zato se juhe s temeljcem stoljećima koriste kao provjeren lijek za jačanje imuniteta i oporavak od bolesti.
Sastojci:
- 1 glavica karfiola (oko 900 g), narezana na cvjetiće
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 velika glavica luka, sitno nasjeckana
- ¼ šalice brašna
- 4 šalice pilećeg temeljca (ili povrtnog)
- 1 i ½ šalica mlijeka
- ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1 i ¼ žličice soli
- ¾ žličice crnog papra
- 1 žlica češnjaka u prahu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 °C. U manjoj zdjeli pomiješajte muškatni oraščić, sol, papar i češnjak u prahu.
Cvjetiće karfiola rasporedite po velikom limu obloženom papirom za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i pospite začinima. Dobro promiješajte da se ravnomjerno oblože.
Pecite 25–30 minuta, uz jedno miješanje, dok karfiol ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Nakon pečenja ga lagano zgnječite vilicom ili gnječilicom za krumpir.
U velikom loncu otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte ga oko 10 minuta, dok ne omekša i lagano porumeni. Umiješajte brašno i kratko propirjajte, zatim polako ulijevajte pileći temeljac i mlijeko, neprestano miješajući pjenjačom da se ne stvore grudice.
Kad juha zavrije, smanjite vatru i kuhajte još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Dodajte zgnječeni karfiol i sve dobro promiješajte. Po želji, usitnite juhu štapnim mikserom do željene gustoće – potpuno kremasto ili s ponekim komadićem karfiola za teksturu.
Za dodatnu dozu hranjivosti dodajte žlicu jogurta ili nekoliko kapi limunova soka prije posluživanja – to će pojačati apsorpciju vitamina C i dati svježinu.