ISKORISTILI PRILIKU

Na krilima kaosa: Dok je trajala drama u OpenAI, jedan startup je prikupio ozbiljan novac

23.11.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Ori Goshen, suosnivač i izvršni direktor AI21 Labsa, najavio je kako će prikupljena sredstva usmjeriti na razvoj proizvoda i povećanje broja zaposlenih

Dok je u OpenAI-ju trajala drama zbog smjene Sama Altmana - koji se na kraju vraća u tvrtku kao stari-novi izvršni direktor - drugi startupi koji se bave umjetnom inteligencijom koriste priliku za napredak.

AI21 Labs, tvrtka koja razvija generativne proizvode temeljene na umjetnoj inteligenciji po uzoru na OpenAI GPT-4 i ChatGPT, dogovorila je proširenje prethodno najavljenog ulaganja serije C, vrijednog 53 milijuna američkih dolara.

U novu su se tranšu uključili novi investitori, među kojima su Intel Capital i Comcast Ventures. Time je AI21 ukupno dosad prikupio 336 milijuna dolara investicija. Procjena vrijednosti tog startupa i dalje je 1,4 milijarde dolara.

Ori Goshen, suosnivač i izvršni direktor AI21 Labsa, najavio je kako će prikupljena sredstva usmjeriti na razvoj proizvoda i povećanje broja zaposlenih. Startup sa sjedištem u Tel Avivu (Izrael) stvara niz alata za generiranje teksta temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Platforma za razvojne programere

AI21 Labs su 2017. godine pokrenuli suosnivač Mobileyea Amnon Shashua, Goshen i Yoav Shoham, koji je drugi suizvršni direktor.

Njihov glavni proizvod je AI21 Studio, platforma za razvojne programere koja se plaća prema korištenju za izradu prilagođenih poslovnih aplikacija temeljenih na tekstu nastalih korištenjem generativnih modela u vlasništvu AI21 Labs.

Također prodaju pristup Wordtuneu, višejezičnom pomoćniku za čitanje i pisanje temeljenom na umjetnoj inteligenciji sličnom Grammarlyju.

Korisnici mogu iskoristiti platformu AI21 Labsa putem API-ja za specifične generativne slučajeve upotrebe umjetne inteligencije, kao što su sažimanje, parafraziranje te ispravljanje gramatike i pravopisa. Modeli podržavaju sve veći broj jezika, uključujući španjolski, njemački, talijanski i nizozemski.

AI21 Labs se natječe s OpenAI-jem i drugim dobro financiranim startupima u segmentu generativne umjetne inteligencije, kao što su Cohere i Anthropic (i, u manjoj mjeri, Jasper, Regie i Typeface). Vlastita rješenja također nude Google, Amazon Web Services.

Shoham tvrdi da se AI21 razlikuje po sveobuhvatnijem pristupu sustavima. Prema njegovim riječima, koje prenosi Tech Crunch, njihova umjetna inteligencija obogaćuje generativnu umjetnu inteligenciju znanjem i razmišljanjem uz statističke zaključke.

To omogućava definiranje fleksibilne arhitekture s više generativnih umjetnih inteligencija, nadopunjenih diskretnim znanjem i modulima razmišljanja.

Među korisnicima njihovih usluga navodno je nekoliko tvrtki s popisa Fortune 100. Prema podacima AI21 Labs, samo Wordtune ima više od 10 milijuna korisnika. U tome su im vjerojatno pomogla partnerstva s Dataikuom i Amazonom, posebice oko pokretanja developerske platforme Bedrock za Amazon.

AI21 Labs drugo je Intelovo veliko ulaganje u generativnu umjetnu inteligenciju dosad. Prije toga investirali su u Stability AI.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.