NOVA ANALIZA

Mali broj dobitaša: Samo četiri europska jednoroga su profitabilna?

13.10.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Od 20 najvrjednijih jednoroga u Europi, potvrđeno je da su samo četiri profitabilna na godišnjoj razini: Revolut, Zepz, Lendable i SumUp

To je unatoč većem pritisku na mnoge voditelje scaleupa od strane investitora da daju prioritet profitabilnosti usred težeg okruženja za prikupljanje sredstava. Neobank Revolut, fintech Zepz i kreditna platforma Lendable, koje su se prošle godine našle na Siftedovoj listi, i dalje su profitabilne prema svojim najnovijim metrikama. Ove godine im se pridružuje i fintech SumUp.

Ipak, popis 20 najvrjednijih tvrtki malo se promijenio od prošle godine jer su se mnogi startupi borili s prikupljanjem kapitala na svojim prijašnjim visokim procjenama te su im investitori snizili cijenu.

Tvrtke koje još nisu ostvarile dobit istaknule su svoju usmjerenost na rast širenjem usluga ili asortimana proizvoda te internacionalizacijom.

Revolut

Najnovija procjena: 33 milijarde dolara (u zadnjem krugu financiranja), iako je jedan investitor označio pad vrijednosti svojih dionica Revoluta za 40 posto.

Digitalna banka ostvarila je svoju prvu punu godinu dobiti u 2021., objavivši 100,3 milijuna funti prilagođene dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) i 26,3 milijuna funti dobiti. Kraj rujna je rok za objavu prihoda za 2022. godinu. 

Iako je grupa prvi put prijavila dobit, pojavila su se neka pitanja u vezi s njezinim računima, koji su objavljeni tek nakon višemjesečnih odgoda. Revizor banke BDO rekao je da nije bio u mogućnosti neovisno provjeriti tri četvrtine prihoda. 

SumUp

Najnovija procjena: 8,5 milijardi dolara

Ta fintech tvrtka ostvarila je dobit prije oporezivanja od 853 tisuće eura u 2021., što je porast u odnosu na dobit od 185 tisuća eura prethodne godine, prema izvještajima Companies House. To je na prihod od 100,3 milijuna eura, što je pad sa 154,6 milijuna eura u 2020. 

Zepz

Najnovija procjena: 5 milijardi dolara

Usluga prijenosa novca za migrante postigla je profitabilnost u prvoj polovici 2022., rekao je za Sifted Mark Lenhard, glavni izvršni direktor Zepza, i ostvarila rast prihoda od 67 posto na 399 milijuna dolara. Njezini financijski rezultati za 2023. još nisu objavljeni, ali od travnja 2023. tvrtka je povećala ukupni broj transakcija klijenata za više od 25 posto na globalnoj razini. 

Lenhard kaže: 'Spajanje globalnih robnih marki Sendwave i WorldRemit u jednu dinamičnu organizaciju bilo je ključno za naš uspjeh u postizanju ciljeva profitabilnosti. Kroz ovu integraciju, uspješno smo postavili temelje za dugoročno održiv rast i profitabilnost. Usredotočeni smo i na organski i na anorganski rast i kapitaliziramo planove širenja u ključnim područjima poslovanja'.

Lendable

Najnovija procjena: 4,5 milijardi dolara

Platforma za potrošačke kredite ostvarila je dobit prije oporezivanja od 19,7 milijuna funti u godini do kraja 2021., neznatno više u odnosu na 19,2 milijuna funti u 2020.