AKVIZICIJA

Airbnb kupio AI startup za gotovo 200 milijuna dolara, otkrili kakvi su im planovi

15.11.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Airbnb kupio je startup Gameplanner.AI za nešto manje od 200 milijuna dolara. Prva je to akvizicija Airbnba kao javne tvrtke čija je platforma specijalizirana za najam kuća, doznaje CNBC

Startup se zove Gameplanner.AI, koji je u 'stealth modeu' od svog osnutka 2020. Startupi u stealth modeu rade izvan očiju javnosti iz raznih razloga, kao što je zaštita intelektualnog vlasništva. Gameplanner.AI će ubrzati neke od Airbnbovih AI projekata, naveli su iz tvrtke.

Suosnivač startupa je Adam Cheyer, inače jedan od osnivača Siri. Kada je Apple kupio Siri, Cheyer je radio zajedno sa Steveom Jobsom. Kasnije je suosnovao Viv Labs, koji će postati temelj za Samsungovog glasovnog asistenta.

Izvršni direktor Airbnba Brian Chesky rekao je da će generativna umjetna inteligencija radikalno promijeniti platformu i da je želi koristiti kao 'putnog vratara' koji s vremenom uči o korisnicima i poboljšava njihova iskustva putovanja -- na primjer, spajanje korisnika s pravim sobama ili domovima.

Ovaj gotovo 200 milijuna dolara vrijedan ugovor je prva Airbnbova akvizicija od 2019. i mogla bi pobuditi zanimanje Wall Streeta o tome mijenja li se Cheskyjeva strategija spajanja i preuzimanja, što bi Airbnb još privlačnijim. Tvrtka je profitabilna prema GAAP osnovi (sustav općeprihvaćenih računovodstvenih načela u SAD-u) i držala je 11 milijardi dolara u gotovini i likvidnoj imovini do kraja rujna.

Airbnbove vijesti uslijedile su nakon izvješća da Google pregovara o ulaganju stotina milijuna dolara u još jedan startup za umjetnu inteligenciju Riječ je o startupu Character.AI koji je u ožujku prikupio 150 milijuna dolara - uz procjenu od 1 milijarde dolara - u rundi financiranja koju je vodio Andreessen Horowitz. Startup omogućava ljudima stvaranje virtualnih likova ili razgovor s AI verzijama slavnih osoba poput Elona Muska ili Alberta Einsteina.